婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我明白樓主意思,因為天氣又熱又焗,如果飲唔哂D奶唔倒左佢吽大半日真係會發臭,就算樓主番黎大洗左蒸左都會疑住有菌。

其實99可以倒左D奶再用清水沖一沖,等你番黎先大洗,99用一分鐘應該搞得掂。

公爵府

可能99忙, 又可能佢以為您地當佢工人. 您有無同佢講d奶樽您會洗?

不如老實同佢講,

"99您湊b都辛苦, d奶樽您用完倒左d奶, 用水沖一沖先, 等我放工返來先洗啦. "

仲有, 您9點先放工, 咁您老公放幾點呀?

別墅

回覆:iwantbabies 的帖子

下,我比99湊,我反而同佢講千祈唔好洗,用水沖一沖。留比我返黎洗,講真99湊仔,又煮埋飯我食,無理由洗奶樽咁小事都要佢做埋。99始終唔係我工人。如果樓主驚有菌咪好聲好氣請99用水沖沖先,話佢,知你既擔心!
利申,我自己都係ptm,每日返工放工車程1.5hrs,而家BB2歲,我都係自己搞掂!

大宅

iwantbabies 發表於 15-6-16 22:13
尋日重問我點解奶樽少左個奶咀,我話洗左都重臭俾我掉左!
然後食飽飯我哄BB訓覺,之後無起身, d奶樽到今朝 ...
然後食飽飯我哄BB訓覺,之後無起身,d奶樽到今朝都冇洗-> 請問樓主BB係你生定99生?你訓左覺冇洗就得,99冇洗就唔得???99唔係工人,你叫你媽同你湊啦!

大宅

牛年勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

湊3個月大BB 真係好困身, 如果仲要做埋家務, 煮埋飯, 廁所都唔得閒去呀.
洗奶樽呢尐唔緊急既嘢基本等你或者你老公返來先做啦
有冇菌你都會消毒架啦!

別墅

回覆:洗個奶樽真係咁難?

每次丟比c6洗,之後就唔會再有樽要洗。。。

大宅

男爵府

引用:想請問各位ftm, 湊住一個三個月大的BB, 洗

原帖由 iwantbabies 於 15-06-16 發表
想請問各位ftm, 湊住一個三個月大的BB, 洗一兩個奶樽都無時間的嗎?
事源奶奶湊住BB, 用完的奶樽放成日都唔 ...
我想講真係好正常,當初我仲係wm時我同99講明啲奶樽等我地收工返黎先洗,因為知佢湊b困身又辛苦,仲要打理家頭細務煮埋飯,都想盡力幫輕佢。 到我轉做ftm更加明白到幫得幾多得幾多,我轉左做ftm後99輕鬆左,主力負責家頭細務,我湊b。 洗得到我都盡量自己洗。 如果帶左b去街返黎冇時間洗就留俾c6放工返黎洗。 老人家肯湊已經好好,唔應該埋怨佢唔洗埋奶樽吧。

大宅

樓主99 除湊B,仲要買送煮飯做家務, 樓主仲要話99唔洗奶樽!!!
呀樓主, 如果你有弟婦阿嫂,你媽做咁多野仲要比人話,我諗你都會嬲到爆!!
再唔係搬走,自己湊B,試下你99而家做緊既野!

複式洋房

引用:我是全職媽咪,洗個樽真的可以好快。就是比

原帖由 EJ-bb811 於 15-06-16 發表
我是全職媽咪,洗個樽真的可以好快。就是比照顧BB容易得太多。如果有人幫手湊,我絕對不介意整日洗樽。請樓 ...

大宅

我媽咪幫我湊b,我叫我媽所有奶樽用完就用水沖一沖,放工我同老公會洗。老人家肯幫手湊b我已很感激,其他可以留待我地放工先做嘅嘢,我都會叫我媽留比我地做。希望老人家湊b都可以有得休息,唔好太辛苦。

bb一切嘅嘢最好係爸爸媽媽自己做返。如果一定要返工,我會做得幾多得幾多,因為E個係自己嘅責任,我唔能夠做FTM,心裏其實很內疚。

大宅

回覆:EJ-bb811 的帖子

伯爵府

dobbybabie 發表於 15-6-16 21:36
叫奶奶倒咗的奶先,用水沖下再浸住,講真,我倆個仔既奶樽我—定自己洗,因驚99洗得唔乾淨,我有工人都是自 ...
SAME SAME, 食落肚的野, 不假手於人, 自己洗好點

男爵府

如果99要做埋家務煮埋飯同bb沖涼手洗埋bb衫,幾十歳人命都冇咗半條仲要求佢洗埋奶樽⋯呢個99真係好難當。
父母先係有義務照顧bb既人⋯

伯爵府

你洗有咩問題?

複式洋房

我bb都係奶奶幫手湊,佢地隨時可能緊加鍚你既小朋友,湊一個小朋友真係好辛苦ga,, 你自己試下放一個月假全職湊一段時間, 你就應該體諒到佢,
返工仲可以忙裡偷閒一下, 湊bb 佢訓左就要做其它野。
所以體諒下, 你有包容既心, 好多婆媳問題, 都可以大事化小。否則你奶奶做咩你都覺得好似唔順眼咁 。

伯爵府

引用:我洗唔係問題,而係d奶係奶樽裡臭晒,勁多

我洗唔係問題,而係d奶係奶樽裡臭晒,勁多細菌!洗完都重有陣味⋯BB重要食奶架,諗起BB就慘⋯有臭味都唔知 ...
咁你買多幾個黎用囉, 我99成日都喺放全日先洗,我見到通常會自己倒晒D奶, 然後, 沖水, 等到用晒跟手一次過烚, 無謂嘈

大宅

所以呢個世界有難頂既99,都有難頂既新抱!

子爵府

引用:想請問各位ftm, 湊住一個三個月大的BB, 洗

想請問各位ftm, 湊住一個三個月大的BB, 洗一兩個奶樽都無時間的嗎?
事源奶奶湊住BB, 用完的奶樽放成日都唔 ...
工人咩!你係bb妈你洗吾得咩!

子爵府

引用:所以呢個世界有難頂既99,都有難頂既新抱!

原帖由 anniecheung00 於 15-06-19 發表
所以呢個世界有難頂既99,都有難頂既新抱!
同意!真好討厭!我绝不會同新抱凑孫!貼錢買難受

首頁

尾頁

跳至