夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

我好怕見老公屋企人. 成日因為咁同老公嗌交.

Hi! 我係吳多靚. 新嚟. 人如其名 "唔多靚". 本來唔多介意自己外貎, 但係偏偏嫁咗一個嚟自 "超自大" 家庭既老公.

我老公屋企有 3 個女. 只有佢一個仔. 佢父母都認為自己 D 仔, 女超靚, 超正, 超醒 ... 佢 D 仔女既另一半, 都係超好彩, 可以高攀佢地.

佢 D 家姐, 細妺, 當然自覺係超靚, 超正. 如果有人唔鍾意佢地, 都係因為 jealous 佢地.

每次家庭聚會, 只係沈醉如自己既 "美貎", 互相追捧姊妹間有幾靚, 我永遠被泠落, 冇人理. 佢地除咗鍾意互相吹捧, 濺蹅他人外就冇其他興趣, 話題. 在佢地眼中, 我一D都唔起眼, 可以不理. 我覺得好唔開心, 好似童話裡面既醜小鴨, 但我永遠唔可能變天鵝. 我都知道, 只要老公唔歉我就夠, 但我真係好怕, 好怕見佢屋企人, 唔知你地明唔明我感受?

大宅

Re: 我好怕見老公屋企人. 成日因為咁同老公嗌交.

hi! 歡迎你.
其實不需要理會她們,最緊要自己的老公甚樣看,因你與他相織那日就是這樣子.內在美重於外在美嗎?況且人會老,青春是留不住.只要自己不是太烏wet和落後味得囉!!
亦無謂因他們的一家而影響夫婦感情,又不是同住只是家庭聚會先出來聚聚,尤得她們.

複式洋房

我都好怕見老公屋企人架,而家可以因為一些事情唔需要再成日見la,真好!

民房

Stonesky,

多謝你的 feedback 和安慰. 理智上我都同意你既講法. 但實際上, 我真係覺得好難頂.

我覺得好大壓力, 無論我點打扮, 我都係坐埋一邊. 我又唔鍾意讚佢地, 更加打唔入佢地既圈子. 但係我坐埋一邊, 又比佢地係老公面先數我, 話我怪, 唔合羣. 因為咁, 我老公成人話我, 我好唔開心, 覺得我老公只愛佢家人, 唔理我感受. :cry:

大宅

吳多靚,
你們家庭聚會每月次數多少?若偶有一兩次,就由得她們自戀夠吧!
否則嘗試轉會自己的心態,當公司食飯應酬d客,寒暄幾句.因你不能改變別人的心態,唯有改變自己,可能你會覺得好假或不太自然,但人有時是要圓滑的,合話題未說多兩句,不合就算數,你都想你老公開心.或者你當討好你老公,人是要互相遷就和"

大宅

如果我係你的話:
1) 儘量唔會同佢地聚會, 搵藉口唔去/去少d?
2) 唔會為左見佢地而特別扮靚, 費事比咁大壓力自己, 係佢地自己活在細小的天地入面, 咪由得佢囉, 做咩要為佢地拉埋自己入去改變自己個對自己的價值觀? 有樣咁又點? 無品個下衰呢! 同自己講"我有我性格,理得你感受"
3) 如果你老公話你唔合羣的話, 你咪話自己唔係咁識講野, 費得罪你D family啦!又好聽你老公又吹你唔漲, 仲可以羅正牌唔理佢地唔出聲, 有時唔一定要鬧返老公據理力爭的, 鬧交始終都係傷你倆的感情, 比佢D家姐細妹知道佢細佬咪仲撓張.
4) 如果你周圍個環境唔可以改變來就你的, 你唯有改變自己個心境了, 例如, 當佢d屋企人講話自己好靚個陣, 你就諗你講反話咋, 或者當做善事聽下佢講囉! 有d人過份自悲就係咁的了.

大宅

我自己就覺得,兩個人結婚不是個人的事,而是兩個家庭的事,所以是要互相尊重和體諒.你都想自己的另一半都參與自己的家庭聚會和一同出席.我都明白人與人相處是講投緣,但始終是一家人,不能不見和好像互不相識.
另外我自己覺得這是身教,因可能自己有小朋友,希望他長大後懂得尊重別人和重視家庭觀念,因不想親兄弟姊妹的關係疏離.

男爵府

吳多靚,

既然你話你老公的家人都不太理會你, 你又點會有壓力? 為何要攪盡心思去扮靚去獲得他們的認同? 我相信你的存在價值不是在於得到那些"靚瀑鏡"的人的揪採. 所以以後家庭聚會, 你大可坐在一邊, 慢慢欣賞他的"醜態", 返正不高興也是出席這些聚會, 只要他們不"柴"到你就算.

我不知你真的"吳多靚", 還是只是你自視過低, 但要記著自己的心情和儀態一定唔可以"吳多靚"啊!

民房

Hi!吳多靚,我叫小鳥依人,係新會員,妳好!好奇怪,夠竟你老公屋企人是甚麼人?一家人相處怎可以這麼表面,互相虛偽,那麼為甚麼要家庭聚會?只是想互相吹捧?不切實制,如果是這樣,不參與也罷!

民房

我結咗婚己經好多年, 即是忍受左好多年, 只怪自己始終“唔化”。 就係咁, 我己經好厭倦呢種迫自己迎合別人, 辛苦自己, 的”親人”關係. 迫自己繼續做一D自己唔舒服既事.

我自問己經好努力討好佢地, 不過只覺得係一條單程路。  只要有事發生, 我永遠是錯, 他們永遠是對。  過时過節, 我永遠禮到, 人到, 笑口迎人。 但只要偶一面無表情, 我就要接受批判。 我永遠要遁規道矩, 聽聽話話。 但我開不開心, 無人理; 我身體有事, 無人問候; 我生日, 無人記得。 我己試過不知多少次向老公訴說我的失落與失望. 但我老公都怕了她們, 更唔可以企出嚟幫我講句說話。  我試過話要缺席某一些無關痛癢既聚會 -- 當然最後都是我妥協, 嫁雞遂雞。 但我真的好唔開心。

大宅

不過有時真的好難明白點解會有些古怪人,真是層次不同,還是學歷,背景不同.

民房

吳多靚,

無謂為左呢d人令自己唔開心bor , 好唔抵架. 其實工作上也會遇到呢類人, 唔係人人都同你岩key架, 鍾意既咪講兩句, 唔鍾意咪保持沈默囉, 無需要同佢地交深, 討好佢地, 又唔係要同佢過人世.

民房

好同意你地既講法. 不過好可惜, 我連保持沈默既權利都冇. 缺席更加唔駛想. 為免麻煩, 我對著佢地只可以笑, 扮投入 ...

我奶奶曾經為此向我訓話: 做人老婆一定要為老公著想, 不能令佢難做人. 我唔可以改變人地做人既方式, 我只可以改變自己 ... 好想喊.

我老公就話: 要我多D睇佢地既優點, 不過我唔覺得佢地既優點 (一家人極團結排外) 對我有何好處.

大宅

我唔係好明點解你個處境會好似以前古代咁, 你老爺係咪又係咁對你奶奶? 你奶奶係咪又係咁賢淑? 點解你真係咁無話事權? 你老公咁就佢D屋企人, 難為的就永遠都係你, 佢唔會笑住咁同你講: 概然你去得唔開心唔駛你去了! 唔好繼續擺自己係個唔開心的環境入面了, 開心自己爭取啦!

別墅

吳多靚:

我都幾明白你的感受的, 我同你一樣"唔多靚", 而我老公的妹妹們就都算幾靚下, 每次聚會我老爺例必讚下佢D幾靚點靚. 佢地都幾自大下, 佢的妹直投有次當住我面話佢阿哥"娶左個唔靚的返來", 我都唔知講咩好, 唯有當聽唔到啦, 唔通話佢冇教養, 咁講野都有ge? 我生得唔夠靚唔係我的錯, 點解D人都唔理人地的感受ge?

大宅

Hi Hi
我都係新會員, 其實我都好怕出席我老公d家庭聚會, 自己好似局外人咁, 我d姑奶都唔係幾like我既, 我都唔明點解, 我同佢地又冇咩兩句, 都唔知得罪佢地d咩, 點都好啦, 為左我老公, 點唔鍾意, 都要笑住面對佢地架啦.

別墅

吳多靚:

我真係好想睇下你個d姑仔點靚法, 因為我所認識的真正靚人, 她們都很him虛, 從來都不會這樣自大, 我覺得這樣才算係靚人.

洋房

me too, i disgust talking to my husband's relatives

洋房

回覆 #18 吳多靚 的文章

子爵府

我有冇眼花 個post係04年咖wor

首頁

尾頁

跳至