親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

9號我轉機票由首爾轉去東京,上星期喺其他forum睇到原來改地方hkexpress會鬼鬼鼠鼠收每張hkd100 手續費!

大家快d打去hotline要佢地退番呢筆錢!!hkexpress超級狗賤,大家無理由無拉拉要比多筆費用。

大宅

回覆:Natalie023 的帖子

點check到?我而家是加$6918去東京成田,考慮中

男爵府

回覆:HKEXPRESS成功轉地方既姊妹請注意!

$6918咁多?你幾多人?原先機票幾錢呀?

大宅

回覆:chums323 的帖子

6人,原本機票1900一張

大宅

Natalie023 發表於 15-6-18 12:59
9號我轉機票由首爾轉去東京,上星期喺其他forum睇到原來改地方hkexpress會鬼鬼鼠鼠收每張hkd100 手續費!

...
me2, 我上星期confirm左轉東京, 因我同friend 去, 有大有細, 所以break 番條數, check 下check下, 計極都搵唔到多左個$1400/7人, 跟住前兩日先打去問, 先知計多, 我仲以為係我一個係敢tim.
曦曦媽咪 ;-)

複式洋房

記得追討番,因為佢地網頁內同電話係冇講明有呢個收費。查問過海關,根據商品說明條例係可以投訴。

打左去hkexpress,佢地話會退番比我。

複式洋房

tcy345 發表於 15-6-18 13:08
點check到?我而家是加$6918去東京成田,考慮中
你未轉唔會知個收費,因為當時我係電話就咁講要補幾多錢,又無諗過佢地會咁狗收額外手續費,所以佢話要補幾多我就照比個credit card number佢扣數。

佢報價你知你問佢每張機票幾錢,再加稅費同行李費,你減番之前比左韓國既錢,就係你要補既差額費用。

日本要收既稅費:

香港航空旅遊離境稅

$
120.00

香港旅客保安費

$
45.00

香港客運大樓費

$
23.00

燃油附加費

$
47.00

燃油附加費

$
47.00

日本乘客服務費

$
34.00

日本乘客服務設施費

$
144.00

大宅

thanks

大宅

HKE收左我$3536税項共6人,咁係咪收多左我錢?

大宅

昨晚已轉了東京羽田8月中出發,坐uo624去uo623返,4大2小補左5018,每張機票2737,包40kg去80kg返,唔駛再心掛掛!
税項收了3536,有收多嗎?

複式洋房

燃油附加費加稅成人每位hkd460,小朋友hkd250。

hkd459x4 = hkd1836
hkd2502 = hkd500

稅費應收:hkd2336

而家佢收左你hkd3536,已經收多左你hkd1200 ,即係佢地口中轉地方既手續費!
快d打去追番啦,呢條數我地唔應該比o架。

男爵府

照你所講,我CHECK過每人應該係460, 我2人應係920,但佢依家收了我1320,即係每張票100元,多收400元,等我打去追番先,不過又唔知要等幾耐才有人接聽了

侯爵府

我睇唔明呀, 即係點~
邊度睇收多左?
佢叫我補幾多就補幾多~

佢收左我2000幾3個人稅~
唔識點計, 但我去大阪~

男爵府

打通了等了半個鐘,佢說稅係460一人,但點會收多唔知,電腦自己比價,電話唔可以退款,要求我SEND EMAIL,我唔肯說報海關,佢就叫我等幫我check,再等15分鐘後cut埋我線,好過份

複式洋房

alienalice 發表於 15-6-19 11:29
我睇唔明呀, 即係點~
邊度睇收多左?
佢叫我補幾多就補幾多~

你可以睇番佢個email入面,有一項係「其他費用及稅項」。睇佢收左你幾錢。

去大阪既燃起附加費連稅:
大人hkd491 小朋友hkd277

其實唔止去日本係收貴,而係轉每個地方佢地都收左呢個無講過要收既hkd100轉地方費用,所以大家係有權去嘈佢地拎番。

複式洋房

kariswinnie 發表於 15-6-19 12:12
打通了等了半個鐘,佢說稅係460一人,但點會收多唔知,電腦自己比價,電話唔可以退款,要求我SEND EMAIL,我唔肯 ...

你打hotline:3902 0288 按5

呢個係查詢收費,我打去係每樣稅項讀一次,再講總數,再講2個人總稅項應該係要比幾錢,再問而家多出黎既數係咩野,要佢即查即覆。

佢查完就覆我話呢個係咩轉地方每張機票要收取hkd100手續費,我即時答佢當日轉機票時,佢地係無講有呢個收費,另外佢地website亦都係無寫有呢項收費。
再同佢講根據海關商品說明條例佢地公司已經犯法,我係有權去開file,所以要佢即時答應安排退回呢項佢地從來無提出過既收費。

真係好嬲,都唔知有幾多人比佢地呃左比多每人額外既hkd200 (來回),我會盡能力解答大家遇到既問題,唔可以比呢d咁衰既公司打劫我地既錢。

大宅

多謝您,等我打去嘈下,佢幾時退返比你?

男爵府

我都係選5字,佢話佢地官網講左只係免改行程free,手續費係有講要收,我話我改時有問清楚,佢話咁我唔知你地之間既內容,你打31123201選2或email看財務怎處理,仲話我有自由報海關😡,完全唔理!

大宅

剛嘈完,話係服務費$100—程,好嬲,鬧完先退,3-5工作天send email比我話退回$1200落credit card 到

男爵府

tcy345 發表於 15-6-19 13:46
剛嘈完,話係服務費$100—程,好嬲,鬧完先退,3-5工作天send email比我話退回$1200落credit card 到

...
請問你打幾號 ? 我仲聽緊音樂,已經48分鍾了

首頁

尾頁

跳至