3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

呢個磅數keep左半年了因2歲前後成日病
出世一直體重3%生長線,身高好少少,有10%,而家2歲2個月高約88cm

佢食野唔算少,三餐大半碗飯加餸,早餐一大碗通粉或2片磅包,小食有水果,N班老師話佢食飯幾好⋯⋯⋯⋯⋯
唯獨不肯飲奶(因全人奶B)

活動力麻麻,比較文靜,我懷疑肌肉較瘦,無力運動,學行丶跑丶跳都比其他人慢2~4個月。唯一好彩是語言能力尚可。

大學有冇類似的case?

大宅

回覆:仔2歲2個月得9.7kg

我個仔都係2歲2個月只得10.3 Kg,1歲之後都無重過,身高只有85cm,食野食得麻麻,又嚴重偏食。但其他發展又幾好,非常活潑,講野好叨,又好訓得,可能仲食緊人奶,所以抵抗力仲好好。所以我順其自然就算啦,人奶b 通常都瘦d 但健康聰明。體型亦有可能遺傳,因為我老公非常瘦

男爵府

我個仔1歲已經10kg, 望落都係瘦,唔敢想像2歲唔夠10kg係點,你試下俾營養高d既奶粉佢飲

男爵府

我仔雖然食奶粉大,但由出世到而家15個月都無病過,扺抗力超好。

別墅

引用:呢個磅數keep左半年了因2歲前後成日病出世

原帖由 cathyio 於 15-06-18 發表
呢個磅數keep左半年了因2歲前後成日病
出世一直體重3%生長線,身高好少少,有10%,而家 ...
我仔3歲得12.5kg

珍珠宮

我仔19個月得10kg左右,佢出世2.4kg少早產,食奶粉,點食都唔肥。

大宅

減齡達人勳章

引用:我仔雖然食奶粉大,但由出世到而家15個月都

原帖由 wanmm323 於 15-07-20 發表
我仔雖然食奶粉大,但由出世到而家15個月都無病過,扺抗力超好。
請問食邊隻奶粉??

侯爵府

畀面勳章

都要帶佢行多d

男爵府

引用:Quote:原帖由 wanmm323 於 15-07-20 發表我

原帖由 cherchermsc 於 15-07-23 發表
請問食邊隻奶粉??
佢頭6個月食能恩1,因為厭奶6個月後轉左惠氏2,間中有食雅培心護2, 1歲後所有牌子sample都開俾佢飲,只要佢肯飲同飲左無唔舒服就得,但主要都仲係惠氏2。而家15個月都識行識走,有9隻牙,唔係bb仔啦,我覺得飲乜都得,我地仲有時會俾果汁先生溝水佢飲。因為未戒夜奶,1日飲4餐奶,2餐飯,仲有食蛋糕,生果,芝士,餅。可能活動量大,成日走黎走去,爬上爬落,又長高,所以都唔肥,差唔多有11kg.

男爵府

引用:我仔19個月得10kg左右,佢出世2.4kg少早產

原帖由 Littlecatta2013 於 15-07-22 發表
我仔19個月得10kg左右,佢出世2.4kg少早產,食奶粉,點食都唔肥。
你早產要跟番預產期個日子計,係咪唔到19個月

珍珠宮

回覆 wanmm323 的帖子

佢36WK3D出世,唔算早好多,都唔知點計,有D人就話計番一個月,健康院冇特別去計。

大宅

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由 cherchermsc 於 15-07-23 發

原帖由 wanmm323 於 15-07-23 發表
佢頭6個月食能恩1,因為厭奶6個月後轉左惠氏2,間中有食雅培心護2, 1歲後所有牌子sample都開俾佢飲,只要佢 ...
你BB都好擦得喎

男爵府

引用:我個仔都係2歲2個月只得10.3+Kg,1歲之後都

原帖由 Josephmon 於 15-06-20 發表
我個仔都係2歲2個月只得10.3 Kg,1歲之後都無重過,身高只有85cm,食野食得麻麻,又嚴重偏食。但其他發展又幾 ...
唔係人奶b實淨同大隻咩?
因為我身邊朋友餵人奶個個b幾大隻及有肉地
但都係易病 dun know y

男爵府

引用:我仔雖然食奶粉大,但由出世到而家15個月都

原帖由 wanmm323 於 15-07-20 發表
我覺得好睇家族啲基因

複式洋房

回覆:wanmm323 的帖子

健康就得。

男爵府

謝謝各位回覆,我仔係似我,我2歲時都係10kg左右,而我老公細個都瘦的。
不過身邊係好少咁嘅例子,搞到我好驚,其實佢2歲前後病係因為返左N班及playgroup,希望之後適應左會好D。

大宅

BK Milk勳章

引用:謝謝各位回覆,我仔係似我,我2歲時都係10k

原帖由 cathyio 於 15-07-24 發表
謝謝各位回覆,我仔係似我,我2歲時都係10kg左右,而我老公細個都瘦的。
不過身邊係好少咁嘅例子,搞到我好 ...
我仔都係由1歲到18個月冇咩點重過,固唔太肯食,奶就keep住飲,2歲要再反健康院跟進,到依家22個月仍然冇咩點重過

複式洋房

回覆 cathyio 的帖子

我個仔同你差多,只得9.7KG,日日為佢增磅而煩惱,親戚朋友個個見到佢都話佢太瘦,老人家更加責怪我地湊得唔好。
阿仔唔鍾意食野,日晚8安奶最正常,飲美素,中午通常食一碗飯/粥/麵,因為工人姐姐餵,食得比較足,下午食小食,幾塊餅或生果,夜晚跟我地食飯就大件事,老公要求佢自己食,任何人不可幫手餵,食得差就打,成餐飯唔俾食落去,罰埋夜晚唔準飲奶,我心痛到不得了,但又無辨法幫佢調教返好多餐桌習慣,依家成日食兩啖就話飽,應該係個胃愈食愈細,好心痛!!!

公爵府

叻叻勳章

帶佢學游水

大宅

我仔18個月, 近幾個月都keep住10kgs, 塊包包面扼到人, 其實手腳都幼.

首頁

尾頁

跳至