跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 深井媽咪 part 2--入黎傾o下啦

hi, 各位深井媽咪,

今日(August 20, 2003)已搬到「媽媽會所」了。

哩個topic將快搬到「媽媽會所」, 遲d你地係度搵唔到, 就到「媽媽會所」的 媽媽會所一覽表去搵下啦。 希望大家(街坊)多d留言交流下。

jk67jk
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

子爵府

Yumima,

我仔仔快兩歲半了。

你既然未係媽咪, 點解來BK嘅? 幾時打算生bb呀!

2kidsmom,
如果有機會我幫你問下, 不過唔好太指意我呀。 幾年前我知道有人係七座教琴架。現在唔知仲有冇教。

公爵府

版主

[size=medium]jk67jk
唔該哂你PM話我知,不過呢到好冷清清,同埋我諗我恩彤最細,因為你o地都講緊幼稚園,不過我心水都有一間,就係...迦南,無嘜特別原因

我要"目訓"啦,下次再傾,thank you!

子爵府

Hi, Julia Cheng

據我所知, 深井媽咪都有bb一歲以下的, 不過, 唔知佢地去晒邊度傾計。希望現在這TOPIC固定左係媽媽會所, 容易搵番出黎傾, 會有多D人入黎八下啦!

如果我得閒, 就等我PM下佢地, 等佢地識得入黎傾下計啦!

公爵府

版主

[size=medium]jk67jk
你叫我Julia得o家啦

我樓下平台都有好多BB,不過唔知有幾多個咁橋又有上BK?
該用戶已被刪除

子爵府

Juju'sMum, pearlkam,

Yes, the nursery in Bellagio will be open in Sept soon. But the kindergarten not yet being decorated, I don't think they would like to open this year. I heard that the kindergarten is 啟思 some days ago.

jk67jk

子爵府

Mandychow,

楠楠夠三歲啦, 小童群益會的節目啱玩嘞!

昨日我又去過, 見到有d關於講故事的節目給三歲以上的小朋友。不過, 有d已經係八月初開始左。

囝囝對"保"校很有興趣....其實係對d車有興趣啫.... 都好, 我諗佢會喜歡返學卦! :-P

大宅

jk67jk,
係呀! 3歲喇! 我而家最想比佢去學芭蕾舞, 唔知小童群益會有無得學呢!
你係咪成日上去o架, 你去小童群益會定係(保幼)呀, 下次叫埋我一齊去嘛!
我響屋企望過去(保幼)玻璃窗, 見到已經裝修好晒, 擺晒車仔玩具, 對小朋友黎講, 的確吸引了好多, 遲d你囝囝返學, 你會陪他上幾天課來適應嗎?
mandy
該用戶已被刪除

子爵府

珮珮媽咪, kiumon:
真開心見到你地的留言, 希望多d深井媽咪返黎啦!

Mandychow,
好似唔覺有ballet喎! :-(
我個晚見"保"仲有燈光, 就去八下lor, 跟住囝囝就走左入小童群益會玩玩具。
我當然會陪囝囝開學啦, 預左請幾日假。到時睇下情況, 或者可趁空檔同你飲杯野。

男爵府

hi hi
各位深井友

大家自己友喎, 我係住麗都架, 我都報左保幼, jk67jk你又報左名嗎? 約左interview未? 我ryan仔22個月大, 報定下年先。

早2個星期有班bk既媽來了我家玩夾裕記去食燒鵝,埋單時仲同裕記吵一獲金添 :-x

我主要在bk係蒲織冷衫同家傭, 有咩關於呢2方面既事,都可以研究、研究。

子爵府

PINKAVA,

囝囝已經interview左保幼, 等緊開學。

你係全職媽咪嗎? 講到織冷衫, 由十幾歲第一次學織頸巾, 到現在都未曾有過製成品。 :-P 可能我冇mug天份之餘又唔夠恒心啦!

裕記 - 我都好耐冇去啦! 好多食肆都會間唔中有d咁嘅問題架, 唔好放係心啦!

男爵府

jk67jk

你住邊度呀? 保幼係咪今年9月開學呀? interview 問咩野? 你個仔讀k1 定n1呀?

我要上班架, 唔可以做全職c9。 咁你呢? 得一個小朋友?

織冷衫可以今年切磋下喎

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

子爵府

珮珮媽咪:

係呀, 你囝囝3歲半才讀K1。我個仔的情況同你一樣, 不過我的大了一年。 妳囝囝是否也是在2月左右出世呀? 正因如此, 我又是在職媽咪, 所以今年(囝囝兩歲半)便給他上幼兒園(N1)。我覺得他現在的學習速度明顯地快, 而且見他亦很想學, 所以如果待3歲半才入學, 好像浪費了時間。我總不能靠菲傭教吧!

PINKAVA,

係N1唔係K1, 今年得兩歲咋! Interview冇野問小朋友架, 只是觀察。但就問我好多野。要填表寫小朋友的自理能力, 如除褲、小便等; 他的喜好(主要食物類)。跟著接見時, 便問我對學校的期望, 例如想他入學後有甚麼改變等。

我住豪景。

複式洋房

Hello kiumom,

Thanks so much. Btw, do you know if there is any drawing class for almost 3 years old kid in Sham Tseng ? The pattern of the class could be 1:1 or small group. I'd would like to get my daughter enrolled to such in around coming Nov. Again, thanks in advance.

Cheers!

複式洋房

Hello jk67jk,

Thanks so much la.....Cheers!

男爵府

珮珮媽咪

個晚食完飯(留位18人, 實際15個大人6個細) 到埋單時伙記話$1290, 我碌咭, 其他媽咪因為太夜, 夾番cash就走左先, 淨底我倆公婆同另一pair共4人等張咭, 點知佢地碌左我行我$1559.- 我話攪錯呀, d人都走晒, 我問邊個law? 問佢地點計, 裕記話未計加一, 未計飯, 未計茶芥, 茶芥仲要收足我18位, 因為我留台係18人, 我地話攪錯, bb都計? 之後又計過數, 計出黎$1410, 我要求佢地先void$1,559 then我比cash, 點知佢地又碌我張咭$1550, 話實際係$1550, 我地鬧鬼佢, 計極都錯, 又碌我2次咭, 我都話明比cash, 要求佢地再void過, 點知間野發爛渣話要報警, 話我地唔比錢! :-x (佢地咭都過2次啦, 仲話我地唔比錢?真係嬲死)

d野貴不特止,又唔係好食, 態度勁差, 仲帶我地入一間超勁凍既冷氣房慢慢傾(黎晒蒲, 想凍死人!) 仲想打人咁款, 真係氣頂, 以後咪鬼幫趁佢 :-x :-x :-x

首頁

尾頁

跳至