跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 深井媽咪 part 2--入黎傾o下啦

PINKAVA,

我唔合資格呀!因為有工人! :-( :-( 據我睇你d文章, 妳好似都有工人bor, 你想申請呀? 我上次打去社署問時, 佢地話唔得架。我怕報假資料呀! :-(
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」
該用戶已被刪除

男爵府

jk67jk

有工人唔得既咩? 我打去社會問有工人得唔得, 佢地話淨係要入息証明, 扣除供樓+管理費, 有工人無關係喎。

公爵府

版主

[size=medium]jk67jk
幾時約埋一齊去發記聚o下呃?

子爵府

PINKIVA,

我上次打去社署問時, 我問點樣申請。佢地問我兩公婆是否都要上班; 跟著教我怎樣去辦理手續; 忽然佢又問我平日邊個湊bb, 我話菲傭, 咁佢就之唔以對咁話: 「哩d資助係俾d屋企冇人照顧bb而有需要交往托兒的家庭申請的; 你有人照顧即是冇需要交往全日托啦!現在你放全日托只是自己的意願, 唔係有需要噃!」 - 咁佢咪即係好婉轉咁話我知我唔合資格囉!但佢咁講亦即是如果我唔老實講有工人, 申請左都冇人知。但我唔知如果俾有關部門查到會唔會有事呀!張form我未見過, 唔知需唔需要填有關資料。 你見過張form未呀!

Hi, Julia,
好, 搵日呀。不過我老公如果知道我去會見網上識的朋友, 會有d唔係好鍾意架。等我搵個機會先。

男爵府

jk67jk

你係咪問荃灣果間社署? 我又問過其他媽咪喎, 你又去睇下

你保幼那邊註冊未呀?

請click ---> 其他媽咪意見

男爵府

不過我老公如果知道我去會見網上識的朋友, 會有d唔係好鍾意架。等我搵個機會先。

我老公初初都唔鍾意見d網友, 但而家都接受左d, 若在我家攪"分唇", 我老公就參與, 唔會搵定呢。 但若然叫佢行出去見人, 就死都no way!

子爵府

PINKAVA,

Thank you for your information.

Not yet registered. Last time when we went to intereview, the teacher said that the school is waiting for formal registration document from respective government authority. They will begin registration and collect school fee after the document was received. For the time being, I was not notified of the process yet.

公爵府

版主

[size=medium]jk67jk,PINKAVA,
我等等等......

大宅

Does the Nursey open this Sept? Because I plan to encrol for my baby girl (she will be 2 next March). I'm consider PIP as my elder son was there before. Can anybody advise the fee or phone no, thanks.

子爵府

fm1128,

The HKSPC nursery's tel. no. is 3184 0359. The school fee is $2190 per month (full day).

They said they will be open in this September. If you want your daughter be in this nursery, go and reserve a place now.

My neighbour's son also will be in this school the coming October when he is 2. Ooops, I can make more friends here since I can meet quite a lot of parents.

大宅

jk67jk,

Thanks for quick respone.

男爵府

今日1:00放工無車由佐敦番黎, 得條人龍, 最後湊夠幾個深并街坊搭的士, 要$140.-, 又塞車, 汀九橋又封, 總之亂到死。

好彩今早7:00已經叫工人去惠康買定送, 唔使放工同人搶。

子爵府

PINKAVA

我今日2:00在佐敦等車, 等到2:45才上到車, 條人龍長到我都未見過。好在開車後都冇塞車。

我覺得好難決擇, 去到荃灣又唔知會亂成點。一到八號風球就煩, 尤其我地唔係住鐵路沿線。 :-( 小巴都要$25位, 所以如果你搵到夠人數, 都唔算太貴啦! :-P

複式洋房

jk67jk & PINKAVA

我比你地好彩, 因為我1:00已經番到屋企, 我知道下午有機會掛8號的時侯, 我老闆已叫我早些走,而且我公司係Tai Wo Hau, 所以可以早o的回家,你地係屋企有乜節目? 我就去5座,朋友home打牌, 打到11:00先番屋企.
:-P

Yumima
[url=C:\Documents and Settings\HA\My Documents\My Pictures]C:\Documents and Settings\HA\My Documents\My Pictures[/url]

子爵府

Yumima,

咁好嘅老闆你話我知係邊度搵呀!!

住得咁近都可以咁早走。 可憐 ... 我睇新聞有d人要掛左八號先準走, 仲要住離島tim。 :cry: 真係一樣米養百樣人呀!

我老公就瞓覺; 我就要陪皇帝仔睇"史廸仔"。

複式洋房

jk67jk

我老闆ok啦! 其實我工作環境是在地盤裡的office, 如果打風都有危險架, 所以早些離開會安全o的.

Yumima
[url=C:\Documents and Settings\HA\My Documents\My Pictures]C:\Documents and Settings\HA\My Documents\My Pictures[/url]

複式洋房

Hi PINKAVA,

你是否成日都會去惠康買送, 請問有沒有印花, 可否同我交換一些你想要的東西. thanks.

Yumima :-P

男爵府

Yumima

我都等緊D亞媽SEND比我, 總之12月前我地再睇下大家有幾多。 我而家有12個乍, 因為次次都無遺意, 買一餐送都係$3、40, 又唔會比工人亂買野, 所以印花唔多。

複式洋房

PINKAVA

oh...,唔緊要啦, 我會努力D去惠康shopping.

Thanks.

Yumima :-P

首頁

尾頁

跳至