心聲留言

跳至

首頁

尾頁

民房

一個沒有愛心/同情心的鄰居!

每天早上工人帶同細仔(1歲2個月)湊大仔(4歲半)番學, 今天還好老公還未上班,他聽到大仔在門外哭, 出去看看只見大仔一人在哭, 不久工人從另一部電梯上來, 原來大仔先入電梯, 門很快關上, 工人及細仔坐另一部電梯追落大堂, 大仔又坐lift上屋企, 工人在大堂不見大仔再坐lift番屋企.
本來我都不以為然, 以為係一些誤會及不小心, 但聽工人及大仔所講, 原來不是.

問大仔係咪個lift關得太快? 所以先咁呀.
大仔: 唔係係A座那個人關門. 我話喂重有人未入.
工人話佢追到落去見到個女人同看更傾計, 問佢見唔見個小朋友, 佢理都唔理佢, 再問個看更, 佢叫個工人睇閉路電視???(9唔搭8)

這個鄰居係那些同佢打招呼無反應那種, 想了很久還是走過去問佢了解情況, 如果係我個仔或工人錯, 我會教佢哋以後唔好做, 但如果有人有心欺負我個仔, 我一定要出聲.

佢好惡話係我個工人關緊門, 你個仔自己按錯關門掣(回去問阿仔好幾次佢都話係個女人按), 話lift內有很多C 9 造証(阿仔好肯定咁話只有佢哋兩人), 佢話你番去問吓你個仔係lift道講咩? 如果唔係你工人問我都會答佢, 你工人問我我唔出聲!

我番去問阿仔你係lift道講咗咩呀?
仔: 我靜係話 “喂重有人未入呀”. (可能阿仔大聲咁講, 及語氣唔好, 佢覺得佢無禮貌!? 這個我是應該教吓佢)
但你無理由因為咁而不顧這個小朋友的安全, 講句你小朋友坐番lift上去唔係咁難?! 佢就咁在大堂看著小孩及工人在驚慌著急, 而樂在心裡, 可能這樣會使佢條氣順d啦! 但我覺得佢心地好差.

佢咁就愈激起我去找事情的真相, 我決定明天去管理處看回今日的錄影帶, 我好少咁樣, 因為我知會野好多麻煩, 但牽涉到教仔的事, 我要找出真相, 我個仔有無說謊明天便知.

子爵府

牛年勳章

Re: 一個沒有愛心/同情心的鄰居!

D人咁奇怪既?!點解會咁對D小朋友架!個小朋友得四歲半咁細,佢都可以咁既! :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x
~~最鍚我個寶貝仔仔~~

大宅

個個人直情系心理唔正常, 變態啦!!
________________ KiuKiu媽媽

大宅

第一你要投訴個看更.. 正經野唔做,,, 掛住同人八..無視你的要求... 一定要丙!

弟二你可把呢件事, 公諸同大廈有小朋友的家長知, 題佢地小心D. 比佢地知唔係人人會讓人. 幫人..

再教你工人同呀仔,再見呢個人, 切記一定都要同佢打招呼.. 佢越無禮,, 你地仲要越有禮.. 佢會好無癮架!

Msma

子爵府

Agree with Msma on her 1 and 2.
I think your son and your maid are telling the truth. Their version match.
你個仔係lift內講了咩都好, 個大人都唔應該咁做。

民房

唉! 當你知道事實真相的時候, 又能夠做什麼? 又走過去同佢對質咩! 而且已經知道佢係個咩人! 又唔夠佢大聲, 佢又會亂up d 野反咬你, 別的鄰居只會以爲我錯! 我又無理由捉住佢哋尼講, 等自己好似個八婆咁.

今早工人出去買早餐, 很巧那女人又出來, 佢見到我工人立刻開番門走番入屋, 一定係身有屎.

在錄影帶中, 我看到個女人先入lift, 大仔在後, 個女人好快速咁在我大仔入lift途中按了兩個掣, 門就馬上關上, 大仔馬上按開門掣, 邊按邊同個女人講咗一句嘢, 個lift無其他人, 只得阿仔及那個女人, 中途有一個C 9入來, 又話有好多C 9做証?

其實應該叫大仔等埋大人先好入lift, 但細仔剛學會走路, 要自己行, 工人拖着細仔行得慢, 大仔才會走入lift按着開門掣, 因為在外面佢唔夠高, 小朋友都會互相幫助, 做大人而且是鄰居又爲何等一陣都唔得!

還好老公剛好未出門, 要不然小朋友在屋外哭, 工人在大堂等(原來個看更叫我工人睇着閉路電視, 看大仔會不會坐lift下來, 工人沒有搭lift返家).

經此一事給阿仔看到大人醜惡的一面, 不是所有人都是好人(在他眼中是), 講我就成日都有講, 今次比佢親身經歷一次.
老公說知道佢係d咁的人唯有自己小心d. :-(

侯爵府

Regine

好彩你個小朋友無事, 我果次就慘啦, 事原我老公抱住個仔搭

珍珠宮

Regine,
呢件事好彩小朋友冇事,唔係都唔知點算~
我都試過有次個仔入左lift,點知lift係上既,我又推住bb車,lift內有個男人,佢都"禁"唔切開返度門!
果刻我好心急唔知點算,睇住lift上,之後lift落返黎個男人好好,陪我個仔落返黎ar!我個仔不停喊~
我搭lift落返地下,個看更即刻走出黎問我地有冇事~
你地個看更冇盡責ar!!睇到閉路電視應該要出黎睇下ar ma!
投訴埋個看更~
如果係我,唔好比我見到個女人,我一定單打個女人law!
大家鄰居駛唔駛咁衰ar!

大宅

在錄影帶中, 我看到個女人先入lift, 大仔在後, 個女人好快速咁在我大仔入lift途中按了兩個掣, 門就馬上關上, 大仔馬上按開門掣, 邊按邊同個女人講咗一句嘢, 個lift無其他人, 只得阿仔及那個女人, 中途有一個C 9入來, 又話有好多C 9做証?

咦,有錄影帶呀,擺得上網嗎?

我地出門,如果架電梯有多人我地會叫佢地落先。如果人唔多,又有人撳住開門制,我地先至入。
laughin' to keep from cryin'

民房

hinhinmummy
有d人要鬧o下佢先知衰,你以前的鄰居好過我尼個,佢都會扮o下好心,那女人不只唔知錯,重要歪曲事實!

PinPin
我都想投訴個看更,佢同那個女人好friend, 昨日佢本來唔想借盒錄影帶比我,我一路講件事佢聽,佢就一直講d 9唔搭8的嘢幫個女人,後來我話工人見到佢同個女人傾計,佢的態度就360度轉變,立刻借比我,重係咁解釋自己唔係傾計!

wawamama
其實好多人都好似你咁好的,好禮讓及幫忙,我層樓其他鄰居都好好,只有這個咁黑心!

公爵府

衰鄰居梗有一個係左近. 我隔離果個又係咁衰.
果女人咀妙妙, 連個女都一様, 幾歲人仔都咁無
家教. 果工人仲講粗口. 果女人仲係學校做, 真
的遺害人間.
恭賀新禧,迎春接福!

民房

Mrs.Chan
唔係掛!? 連工人都講粗口, 好誇呀! 佢講粗口鬧邊個?
個女人係學校做mug 家? 做校工, 唔係做老師Ma ? 如果做老師真係遺害人間.

公爵府

佢個臭四講粗口罵我!! :-x :-x :-x :-x :-x
我都係聽鄰里講個賤女人做學校.
成家人都無家教!!!!!
又無錢出糧俾臭四,
臭四周圍問同鄉借錢,
包括問我以前個工人.
恭賀新禧,迎春接福!

民房

佢個工人都幾大膽, 居然敢鬧你, 重要用粗口tim, 因mug嘢事? 咁你有冇兇番佢呀?? :-x :-x :-x

公爵府

我出門口往升降機方向,
臭四從升降機出來,
我望她一眼, 她用印尼話講粗口,
我用了7年印尼工人,
我識印尼粗口.
我真的不會跟這下等人一般做出賤格行為!
我炸不知, 入升降機內.

恭賀新禧,迎春接福!

民房

嘩! 講印尼粗口 , 咁我都要叫個工人教番2句先得, 如果唔係俾人鬧咗都唔知!
佢變態ga 無端端鬧人, 係咪跟得佢僱主多呀? 連個工人都咁變態?

公爵府

當然多得佢個教育界渣滓的亞太.
除了他這一戶外, 我跟其餘的鄰里有傾有講,
這層樓只有她這一戶是獨特.
我在這屋苑住了7年, 樓上樓下見熟了,
連碰見其他樓層的工人/鄰里也會打招呼,
所以這情況也跟其他鄰里談及,
他們也感到這一家很獨特,
見了這一家人, 由小朋友至大人/工人,
我明什麼叫臭坑出臭草.

恭賀新禧,迎春接福!

民房

佢哋又係咁ga, 佢d仔女好冇公德心, 我係kitchen cooking 見到佢個仔將用完的沐浴露拋落街, 佢重同人講佢個仔讀HKU! 慘!!! HKU 出埋d咁的人!

公爵府

人的身份職位及學歷屬其次,
最重要是人本身的修為.
恭賀新禧,迎春接福!

首頁

尾頁

跳至