婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我而家仲坐緊月,bb就黎滿月,之前明明講好百日先兩家人全家出去食飯,咁一來bb咁細唔想咁快去啲酒樓俾屋企人舞一餐(因為實輪住抱),二來又唔想拎十萬樣嘢落街,三來百日互動可以多啲可以玩下唔使得一個月好似舊飯咁唔使特別顧黎顧去,四來出面而家咁多菌,所以預62,99加我媽喺屋企煮兩味就算。媽都ok.因為佢同我坐月,佢都煮開飯我食加多兩個大人佢都應付到..但之後冇啦啦兩老又叫埋大哥大嫂一家同姨仔一家,大佬我屋企十萬尺?再者我99之前夠薑話買雞,鮑魚同冬菇“俾“我媽煮。。搞搞下成十人飯,係咪想做死媽,媽都鬼晒咁嘈話點解唔係佢煮埋黎?我媽一早黎又預備送,又幫忙湊下bb仲要煮埋十人飯佢就dry食,媽都燥埋!我同左99講屋企迫呀之類,佢喺度嘈話唔係佢叫,係62叫,佢唔敢叫左黎又叫唔黎,又話怕62嬲,因為係62話想一家“齊整“!!我真心頂,我唔係唔想齊整,但之前明明講好左百日先叫兩邊家人,我都冇叫我姐同哥滿月上屋企食飯啦,但你自己為左所謂“男孫“就要齊整,仲要冇同我地講過自把自為安排,係咪自私左啲冇理人地感受,最後99話咁佢預備少少送黎其他叫外賣,但重點我屋企真係唔係大可以容納咁多人,加上阿仔喺食飯時間係特別扭,又約3個鐘食一次奶,所以坐月我其實冇特別安排朋友黎探,想爭取多啲時間休息。而家一大棚人黎,事實食飯都用成個鐘,而家我通常用15分鐘食飯,仔瞓左就洗下奶樽之後預備沖涼又差不多再食奶,再食完果轉我就跟住瞓。咁樣我先至用盡到時間,但佢地上黎,又大又細,我又要衰啲講“應酬“你地,我個時間表就會亂左,再者我真想安靜的坐月同休息!幸好我同姨仔有兩句,同佢講左呢個情況,佢話係62叫的,佢地黎唔黎都冇所謂因為之前都一家上過黎睇bb,anyway我叫佢一係講我屋企迫或是但作個藉口,最後佢都作左要OT,但99竟然打俾我話我點同姨仔講點問佢,少少盤我嘅口吻,我其實好嬲囉。
我老公又冇乜牙力,只係話全部人黎迫左啲喎就算

I Love Chip & Dale~~~~:-D:-D

伯爵府

環保接龍勳章

回覆:62,99好難頂呀!講好左又自把自為(唔呻唔舒服,長文)

點同姨仔講?你99都幾好笑!同佢講我唔知點同佢講,嗰個係你個女!

男爵府

引用:我而家仲坐緊月,bb就黎滿月,之前明明講好

原帖由 babylover 於 15-06-21 發表
我而家仲坐緊月,bb就黎滿月,之前明明講好百日先兩家人全家出去食飯,咁一來bb咁細唔想咁快去啲酒樓俾屋企 ...
o個日叫你媽放假返屋企休息一日啦,做女既見自己媽俾人當工人咁點仲唔做野既真係會俾人話不孝,到時屋企咩飲品零食都唔好擺出黎收哂入衣櫃,一早同佢地講屋企百無,水都要留返俾b 沖奶,要飲野自己買上黎,到時由得班人上黎混吉,你就扮頭暈入房訓足全日上bk,食一日半日外賣冇所謂.. 如果d 人用完廚房連碗都唔洗面皮咁厚,由得你個c6 執手尾,下次佢就唔會再俾咁大班人上黎搗亂..

janicema15    發表於 15-6-25 11:07

男爵府

回覆:62,99好難頂呀!講好左又自把自為(唔呻唔舒服,長文)

唉......62.99真係好惡頂....佢地係絕對唔會識體諒同尊重生袍,永遠覺得生袍係萬能唔會有感覺...

伯爵府

同佢講婆婆嗰日唔得閒唔黎。

(或者嗰朝先話唔舒服唔黎)

男爵府

回覆:babylover 的帖子

叫媽媽果日唔好黎,冇必要幫人做阿四!叫c6同佢阿哥、阿妹講唔好上黎!到時候只有6299,叫佢兩個食外賣!

大宅

大嫂未見過bb我都覺得可以黎,但其實重點係佢地好興“一意孤行“,當正自己啱晒講晒事,我阿媽彩佢有味!

男爵府

話阿媽一早講咗嗰日唔得閒,約咗人。
見到自己咁樣俾(人)洗,要識保護佢囉,你C6做唔到嘢,唯有自己做

大宅

回覆:babylover 的帖子

姨仔?定姑仔呀?

公爵府

如果做女的都保護不到自己阿媽...以後男家人更加不會把女家人放在眼內.

大宅

我媽今一次算,但總之唔會煮。
無論點我62,99一定會上黎,佢地最中意格硬黎,其實我生完個情緒一路都麻麻,難得呢個星期好左好多,講真琴日99上黎真係令我心情直線向下,佢真係好煩!
如果佢好似我媽識餵奶,換片,沖涼,煮啱我坐月食嘅飯同湯水,我都冇咁嬲。但佢唔係!佢嚴格黎講唔識湊newborn,奶應該都冇特別餵,琴日都竟然問奶樽入面條管(排氣)用黎做乜?!因為大嫂果個餵人奶至8個月,佢其實咩都冇特別幫手應該,只係“負責“抱,搖佢地瞓,姨仔直情搵老公同朋友同佢坐月,之前上黎我度佢抱住,都竟然特登同我講佢條片濕左,但唔係同佢換呀,係等我黎換!
兩老其實只係玩孫多過幫,唔係愛,係溺愛。第時累到我地。。。第時又一堆理論教我點湊點點點,我相信一定仲煩,因為係“男孫“。好唔想被煩住晒呀

禁止訪問

大宅

Yeah~最後連大哥大嫂都唔黎!Very Good
快啲到滿月啦,好想快啲過要對住佢地果日

別墅

都不明點解有些男家的人可以咁樣對女家親戚?點解我覺得不是男家煮好請女家呢?

事到如今,不如你們自己出錢買外買,請兩家家長,你媽媽都辛苦了,一起來食啦,至於男家姑仔個d 就話百日宴先請

大宅

姨仔係你阿妹,
姑仔係你老公阿妹

大宅

引用:都不明點解有些男家的人可以咁樣對女家親戚

原帖由 Dreamy_rose 於 15-06-21 發表
都不明點解有些男家的人可以咁樣對女家親戚?點解我覺得不是男家煮好請女家呢?

事到如今,不如你們自己出 ...
係呀!就算最後得兩老黎都唔煮lu....費事煩。煮唔想洗更唔想!
百日當然兩邊叫晒全家黎食啦!呢個本身就係我嘅原意。。。

大宅

引用:姨仔係你阿妹,姑仔係你老公阿妹

原帖由 Mrscatcatfung 於 15-06-21 發表
姨仔係你阿妹,
姑仔係你老公阿妹
哈哈!一路都講錯tim原來多謝更正

公爵府

所以我好絶......加上c6對於我生吾生都冇乜所謂,我又不太喜歡小孩,我明知6299係咩人,我決定吾生,等佢地威都冇得威,冇咁多野煩,初初有拎鎖匙,仲有走上來。諗住我們結婚會生b, 而家........眨眼十幾年,一次冇上過來,落得清靜。

大宅

引用:所以我好絶......加上c6對於我生吾生都冇乜

原帖由 Bibibut 於 15-06-22 發表
所以我好絶......加上c6對於我生吾生都冇乜所謂,我又不太喜歡小孩,我明知6299係咩人,我決定吾生,等佢地 ...
其實如果有得返轉頭,我估我都可能選擇唔生,唔係特別關兩老事,而係都好enjoy 2人世界嘅生活。。。但已成事實,努力啦只有

伯爵府

唔想以後再煩,就趁仲係產後免疫期,發一次直接大大老脾,等6299以後唔敢亂黎。。。。。
以樓主6299咁恨孫情況,你唔駛驚6299會一世斷來往架,因為為左見粒孫,佢地一定會扮死食回頭草。

首頁

尾頁

跳至