婆媳關係

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

背景:6299 由褔建落嚟超過40年,但二人的行為同強國人係沒有分別的,我c6的家有6299、C6同埋細佬一家四口,我同c6由大學開始拍拖,一直拍左5年左右,跟著同居左1年,然後結左婚兩年,今年年尾就係預產期
我憎恨我6299要由我同C6拍拖講起,我第一次到6299家食飯,他們已經好似審犯甘問我背景(包括我的出生年月日),當年年少無知,一一如實回答,食完餐飯後我就問我C6,你父母對我印象如何呀,我合格嗎?我C6就吞吞吐吐(我C6對住我係講唔到大話,一講我就會識穿),我見C6的反應甘奇怪,我當然能夠逼佢講過事實出黎,事實係6299叫C6唔好同我一齊,因為我的生肖跟6299的生肖唔夾,我當時聽到都嬲嬲地,不過當年我自問都算係校花,同埋見C6甘老實,我就聽完就算!到左我畢業出黎做野,自問都幾好運,做左2年到我都已經有成3萬一個月,人工算高,福利都唔錯,我C6都係同我做同一行,但人工小我4成,當時我都無嫌過我C6的,因為當時只能怪佢無我甘好彩,6299見我地都拍左兩年拖,就問我幾時同佢個仔結婚生仔,我當時就回答,我們已有計劃,等我們在事業上再衝下先結婚,跟著我62就話我,不知所謂,你都低能,做女人當然一定係留在家中相夫教子,打咩工?當時我99就和應62,你睇下我幾幸福⋯當時我O咀,無再出聲,我C6就話返6299叫佢地收聲,個野我覺得我C6好型,自從那次我c6都無咩要求我跟他回家吃飯,當然,我見c6識做,我大時大節都有買野比兩老,後來,我就同c6就搬到我家展開同居生活,我所住的屋是我爸媽幫我比了一半首期,比我做嫁妝的,初時當然層樓是我供的,後來我c6同我住,佢就話要負責任,佢負責供,我負責交水電煤,實行公一份婆一份,因為我們當時已準備一年後結婚,6299就話我c6正一傻仔,做咩幫我供樓自己供又唔加名,你要同個女仔講,到時離婚要分我半層樓,我c6就同返我講,如果我6299問起就話我地已簽婚前協議,c6就同我講,我係唔會分你層樓,我同你講,只係唔想我6299煩到爆炸,跟著我就嬲到同我c6提出分手!(待續)

男爵府

回覆:來生6299一定不可以再係福建人

我99又係第一次見面就問我屬咩之後就全程黑面

琥珀宮

回覆:JJ0601 的帖子

同我奶奶一樣,知我八字後話同我相沖,連我同c6註冊都唔黎,62想黎都唔比佢黎,直到而家我個仔四歲幾對住我都係黑口黑面,痴線

子爵府

引用:同我奶奶一樣,知我八字後話同我相沖,連我

原帖由 mandy952 於 15-06-23 發表
同我奶奶一樣,知我八字後話同我相沖,連我同c6註冊都唔黎,62想黎都唔比佢黎,直到而家我個仔四歲幾對住我 ...
註册都唔黎,你地還會來往,我就唔會再見。

侯爵府

我的育兒心得勳章

引用:同我奶奶一樣,知我八字後話同我相沖,連我

原帖由 mandy952 於 15-06-23 發表
同我奶奶一樣,知我八字後話同我相沖,連我同c6註冊都唔黎,62想黎都唔比佢黎,直到而家我個仔四歲幾對住我 ...
既然要黑口黑面就唔好見啦,真係痴線!!!

大宅

回覆 crazydog 的帖子

福建人,真係令我反感,我男朋友屋企係福建人,第一日已經要同佢媽買餸,期間係咁問我背景!好討厭!

大宅

引用:背景:6299+由褔建落嚟超過40年,但二人的

原帖由 crazydog 於 15-06-23 發表
背景:6299 由褔建落嚟超過40年,但二人的行為同強國人係沒有分別的,我c6的家有6299、C6同埋細佬一家四口 ...
福建是否一定會審查脊景?(我指大部分)我6299 是潮州人,亦一樣不停查家問宅,好麻煩!

大宅

回覆:crazydog 的帖子

我62都好惡頂(福建人),成日覺得自己係皇上皇,我同老公至憎佢呢個脾性,咪小見為妙囉。

大宅

引用:Quote:原帖由 crazydog 於 15-06-23 發表背

原帖由 hugomamama 於 15-06-23 發表
福建是否一定會審查脊景?(我指大部分)我6299 是潮州人,亦一樣不停查家問宅,好麻煩!

...
最惨唔止6299查家宅,連D親戚都係八到無朋友先黑人憎。又問收入,又問積蓄,又八我父母兄弟姊妹做咩工,家庭環境,經濟等等。
我咪扮唔識聽唔答。

大宅

引用:Quote:原帖由+hugomamama+於+15-06-23+發表

原帖由 北角謝太 於 15-06-23 發表
最惨唔止6299查家宅,連D親戚都係八到無朋友先黑人憎。又問收入,又問積蓄,又八我父母兄弟姊妹做咩工,家 ...
哇!咁似我6299 嘅!佢地問埋我d妹和妹夫做邊行,搵幾多,住邊到,實行比身家,用意是突顯他寶貝兒子(即我c6)高貴d ,成日話我嫁俾佢係我賺咗!
痴線架

大宅

引用:Quote:原帖由 北角謝太 於 15-06-23 發表最

哇!咁似我6299 嘅!佢地問埋我d妹和妹夫做邊行,搵幾多,住邊到,實行比身家,用意是突顯他寶貝兒子(即我 ...
哈哈…福建人通病。

公爵府

你6299認真欠打....搵到個叻過兒子的女朋友仲未心足 ? 成日系度搞小動作....

琥珀宮

回覆:tsuilan 的帖子

我都想,但我個仔要比佢湊,佢short short 地架,做咩都唔使諗人地,完全係自閉徵狀,我一直都覺得佢ii地

大宅

引用:你6299認真欠打....搵到個叻過兒子的女朋友

原帖由 美之選468 於 15-06-23 發表
你6299認真欠打....搵到個叻過兒子的女朋友仲未心足 ? 成日系度搞小動作....
錯啦!d 6299 絶對唔鐘意新抱叻㗎,你叻同有錢=有毛有翼=唔受教!最好就係新抱有工開,唔使老公俾家用,但又唔可以人工高過仔喎,唔係就擔心寶貝仔在家冇SAY !!
哈哈!

唔係怪獸    發表於 15-10-30 13:32

公爵府

hugomamama 發表於 15-6-23 10:46
錯啦!d 6299 絶對唔鐘意新抱叻㗎,你叻同有錢=有毛有翼=唔受教!最好就係新抱有工開,唔使老公俾家用,但 ...
大把6299希望心抱養起晒男家成條村ga....

伯爵府

當年我99見我時,都係咁,問長問短不特止,之後仲要叫姨媽姑姐三姑六婆黎審犯咁盤我,當年我年少無知和本住都係見1,2次啫就忍住度氣。。。。比著而家大個左,巳經彩佢地有味啦!。

大宅

後來我都原諒了我c6,因為我知完全唔關佢事,再加上我之前有左一啲臉部神經線嘅問題,連醫學上都解釋唔到嘅怪病,當時臉部扭曲狂流口水,連醫生都唔知我幾時好,只有停工休息,幸好半年後我完全康復,呢半年嚟,佢對我不離不棄,我6299勸極佢同我分手,佢都無同我講過,甚至6299當時直接打比我,鬧爆我,佢都打死唔放手,做左我半年出氣袋,後來我好返了 我都已經感動到,已認定他是我對的人,自從那次我開始放下我的大女人本色,由於工作關係,我日日返工都要擺出一副大女人本色,因為我唔擺出大女人本色,我會比人搶曬啲嘢,連位都比人搶埋,連放工後對住c6都係甘,就係因為呢個原因,我開始學識要就下我c6,所以我就原諒佢,但佢向我保證,佢會自己搞掂我6299,唔會再比我受佢地氣,同埋唔會逼我生BB(由於小妹極度無愛心),甘我地咪開開心心攪結婚,因為我同c6都打算旅行結婚,唔擺酒,但我6299係一對傳統嘅褔建人,我為免比人怨一世,咪同c6講,咪小小地擺幾圍,塞住我6299把口,甘我c6就同我返佢屋企宣布婚事,點知我6299就不停講佢地要擺50圍,一定要喺酒店擺,如果無$15000一圍都會失禮佢男家,嗰嘢我都無回應,我c6就叫6299先交出佢50圍的人名出嚟,點知,有40圍係啲咩同村鄉下兄弟就係啲從來無見過,同埋唔知死左味嘅親戚,後來我c6就話你地減減下,得10圍ja,因為我c6知道我6299係唔會出錢,仲要係人情佢地分分鐘要袋曬,甘當然我c6就緊係比最多比10圍佢地,我地最後book jor酒樓算,話之佢有無面,我地仲絕到,簡嘅酒樓最多只可以擺15圍嘅地方,等佢加都無得加,當然我6299嘈到爆炸,我c6就洗出絕招,你唔滿意可以自己攞錢出嚟,你比錢我擺邊都得,當然我6299當然唔攞啦,佢地扮有錢ja,最終我6299又唔比錢就唯有妥協,跟住我們就結婚了(待續)

男爵府

我呢世人最憎福建人!

<font color="Magenta">大家睇還睇,千萬唔好轉載去其他地方呀!!!!仲想追我既故事,就請大家合作~保持我神秘身份!!!!

大宅

引用:Quote:原帖由+美之選468+於+15-06-23+發表

錯啦!d 6299 絶對唔鐘意新抱叻㗎,你叻同有錢=有毛有翼=唔受教!最好就係新抱有工開,唔使老公俾家用,但 ...
冇錯!佢地好怕新抱高學歷和揾錢多,因為管唔住我地,但又怕我們唔做野淨識洗佢阿仔錢。好矛盾!

大宅

追~

首頁
12345...12

尾頁

跳至