婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

回覆:ky0416 的帖子

我請左helper我c6都ok ar

別墅

茶靡 發表於 15-10-6 13:45
我好你少少, 大伯唔理野, 62斷六親,基本上我好少見到男家既親戚,
連新年都唔洗拜年的, 只係我同C6會私下搵 ...
你就好la~年都唔駛拜...我平時都仲要成日返去食飯...
haha~好有同感!!!嫁左俾福建男人真係好似妹仔咁

公爵府

crazydog 發表於 15-10-31 16:05
我請左helper我c6都ok ar
你地總算安全啦....替你高興.替BB高興

別墅

引用:Quote:原帖由 wan2 於 15-10-30 發表我都係

原帖由 irisleung888 於 15-10-30 發表
我同你差不多,老公又系唔系典型個種……但99就(本身6299是福建人,長居大陸)……

記得結婚個時,99有問 ...
原來禮金是女家比男家,福建習俗?唔怪得啦!我6299一样出條毛,还充公了所有人情金器,單由我們埋,当我結婚是佢賺錢機會!!

未結婚时,6299去我家查家宅,知我家境好,之後催婚,但我与老公同居後,6299原形畢露,夾硬住入我老公打算買來与我二人世界的樓,62还迫我寫協議,老公层樓,我無名,但都要我寫明我不可以分老公层樓,即使我有份供

別墅

引用:Quote:原帖由 irisleung888 於 15-10-30 發

原帖由 TNCP 於 15-12-08 發表
原來禮金是女家比男家,福建習俗?唔怪得啦!我6299一样出條毛,还充公了所有人情金器,單由我們埋,当我結 ...
結婚前,99佢地知道我系香港人,見左唔夠兩三次面,就催我地註冊結婚,想盡快申請老公落黎,個時同老公拍拖都未夠一年。

婚後幾年系香港買左樓,各出一半首期,我個半系自己私己,老公個半系99系大陸賣左d田地得番黎……當時老公仲未攞到香港身份證,所以層樓剩寫我個名,到而家都系。

買樓後一直由我一個自己供樓,仲要負責埋全屋開支,包括小朋友既開支,同埋自己放工搭車食飯既使費。老公就一分都無再出過,成日剩系話我既錢就系佢既錢,d存款就系曬老公度,我就變左月光族。幾年後,老公攞到身份證,就開始要求層樓加佢個名,我話我死左層樓都系你架啦,同埋揾律師又麻煩,又要使錢為理由拒絕左佢,之後老公就無再提了。

所以福建人都系自私自利既多,以前唔覺,而家先睇清楚好多野。

男爵府

回覆 itinglena 的帖子

褔建男家娶心抱 多數封禮 , 很少買金 , 反而嫁女時的親戚就會買金 呢個是真的 。

別墅

引用:Quote:原帖由 TNCP 於 15-12-08 發表原來禮

原帖由 irisleung888 於 15-12-09 發表
結婚前,99佢地知道我系香港人,見左唔夠兩三次面,就催我地註冊結婚,想盡快申請老公落黎,個時同老公拍拖 ...
是啊!我老公是福建出世, 6299在港也無乜香港人的朋友, 以前做看更亦無同事, 完全活在鄉下的封閉年代, 當媳婦是下人

大宅

回覆 tansyneko 的帖子

我的湛江99一樣咁乞人憎,皆因自細捱窮和唔識字之過。

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆:來生6299一定不可以再係福建人

子爵府

畀面勳章

你C6對你好好囉, 做咩要為左D無謂人分手
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

首頁

尾頁

跳至