母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

屋企將會全幢大廈停電, 咁d庫存點好呀?....

只是一個上午 9-1pm 停電, 我的庫存在冰格裡, 咪會溶晒? 我是否應該將所有庫存搬去人地屋企的雪柜冰格, 我驚別人屋企冇咁多位比我放, 雖然我只有 15支8安奶樽, 我老公話早上不開冰格, 讓冷氣仍存在冰格裡不流走, 再加舊細的雪種, 即藍色o個d, 咁得唔得呢, 或者有冇其他方法提供? 唔該各位媽咪

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

Re: 屋企將會全幢大廈停電, 咁d庫存點好呀?....

自制幾夠大冰,唔好開雪櫃門,應該無問題的,
因為我之前試過要戶外工作(7:00-21:00),整一夠冰返到屋企之奶仲凍。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

曉晴:
四小時不開雪櫃已經可以了,別擔心。

大宅

哎呀! 我再睇清楚個停電時間, 原來唔係 9-1pm 而係9-6pm 咁耐呀, 9-1pm 只係恢復水及升降機, 因為那天將會全部野都停晒!!所以,

譚媽媽,
並不是四小時, 而是9小時呀~~

mcdullyiu,
大冰點自制? 去7-11 買乾冰可以嗎? 同埋我的奶是冰奶, 就算唔開雪柜, 再加埋冰, 我驚都會溶晒, 係咪要搬去另一個雪柜呢????

別墅

將所有奶樽+ 冰種 (買多幾塊) 用大膠袋入好, 再放在冰格. 停電當日唔好開雪柜, 相信沒問題吧?
泡泡媽咪

大宅

泡泡媽咪,
可以保持9小時咁耐??

想請問下 "乾冰" 可以嗎?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

曉晴 寫道:
mcdullyiu,
大冰點自制? 去7-11 買乾冰可以嗎? 同埋我的奶是冰奶, 就算唔開雪柜, 再加埋冰, 我驚都會溶晒, 係咪要搬去另一個雪柜呢????

安全起見,你可搬去另一個雪柜就搬啦,因為我可確保唔會變壞,不過唔可確保一點都不溶呀!

不過如果太煩的話,自制冰的方法如下:
用膠袋裝水再加鹽,雪落冰格變成冰。
整定幾塊大冰,用個膠盒將奶同冰放在一齊雪,
記住個膠袋唔好穿呀,唔係漏水將D奶樽貼在一齊,
你要解凍先解得開呀!
之前一晚半夜開始唔好開冰箱,應該可以的。

因為我之前用一舊大冰+冰袋,
在早上七時出門口,下午1點泵奶再放入冰袋,
晚上9點回到家支奶是凍的,雖然無結冰,
不過夠冰放左成日仲可雪凍支暖奶,所以我估只係保冷應得掛。不過始終無制冷功能,所以唔知你D奶會唔會溶!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

曉晴:
我覺得九小時若你自製冰塊塞滿冰格,期間不開雪櫃應該都可以。
我試過停電五小時,之前用一些膠碗膠兜裝水製冰塞滿冰格,不開雪櫃,恢復電力後發現冰和奶都沒有溶。不過那時停電是凌晨1-6時,溫度比日間低。
若真的溶了一點而不是大部分解凍至液體,我相信問題亦不是很大。

別墅

譚媽媽 寫道:
曉晴:
我覺得九小時若你自製冰塊塞滿冰格,期間不開雪櫃應該都可以。
我試過停電五小時,之前用一些膠碗膠兜裝水製冰塞滿冰格,不開雪櫃,恢復電力後發現冰和奶都沒有溶。不過那時停電是凌晨1-6時,溫度比日間低。
若真的溶了一點而不是大部分解凍至液體,我相信問題亦不是很大。

agree! 因為我試過在廣州帶結冰人奶回香港, 需時若5小時. 我將8包奶(我用的是奶袋)先用保鮮袋包住, 再加好厚的報紙, 最後用棉質袋袋入旅行袋. 回到黃竹坑屋企, 發現人奶依然是結冰的!
當時因為要出外公幹, 60安奶就此丟棄實感可惜, 咪試下LAW, 哈, 咁又比我過關喎.. :-P 當時係在秋天...
泡泡媽咪

子爵府

哈!我之前都有諗過這個問題,我媽話叫我去便利店買d冰回來,然後將d奶放晒入個桶or盆度,再用d冰封住佢,都應該捱到幾個鐘.
[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊