烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

親子王國15週年勳章

雞手鴨腳整左敏敏日式芝士蛋糕

同工人一齊整, 次序上自己有D混亂, 可能用手打蛋, SIDE左好多時間, 但都整左出來, 但有以下問題.

1. 整完要唔要放響雪櫃, 今朝先拎返公司比同事試食.
2. 打蛋黃同糖時, 打左好耐, 都無法打到奶白色, 呈忌廉狀.
3. 用脫脂忌廉芝士同脫脂奶整, 味道會否相差很遠, 因我好 少食蛋糕, 但而排好有興趣學整.
4. 同事話唔該香同軟, 我今朝覺得佢有D濕濕地, 點解呢?
5. 點樣先叫做好食呢?
6. 如下次整凍芝士蛋榚, 係唔係要返E個蛋糕模呢, 因成日有個問題係雪凍後, 用咩方法倒番出來?

唔該教下我呀!

[

子爵府

Re: 雞手鴨腳整左敏敏日式芝士蛋糕

amychoi,

我都有整過日式芝士蛋糕,如果用手打都好辛苦,你的問題看看可不可以幫得到你,

1. 要放雪櫃,因現在天氣太HOT,好易壞
2. 只用蛋黃和糖是不可能打至忌廉狀的,只要打至糖溶了便可
3. 用脫脂的當然會唔夠香,但唔怕肥,不過我的RECIPE是不需加奶的
4. 日式芝士蛋糕是有點濕的,如不想太濕,可在蛋糕焗至面層金黃時,把焗爐火較細,慢慢焗乾身D
5. 這是個人口味問題,好難答
6. 如做凍的可以在倒入芝士時,先在模邊加上蛋糕圍邊,和用底可脫出的模便可輕易倒出

水晶宮

親子王國15週年勳章

HoWangMami

多謝妳回覆!

可唔可姚比妳個食譜我參考呀!

我昨日做左一個凍的芝士餅, 又有以下之問題:

1. 做凍的可以在倒入芝士時,先在模邊加上蛋糕圍邊 - 請問是圍邊是牛油紙 OR 好靚果D透明印花紙呀?

2. 用底可脫出的模好, 還是用旁邊有扣果款好呀?
[

子爵府

amychoi,

唔駛客氣,大家交流下..

我自己就喜歡用透明印花紙,因為做好後個邊會比較滑,而個模呢就用邊有扣果款

下面就係個RECIPE,參考下

材料:
忌廉芝士 110克
蛋黃2隻
糖50克
蛋白4隻
他他粉1/4茶匙
自發粉25克
麵飽粉10克

註:綠茶芝士蛋糕-加2茶匙純綠茶粉於芝士內

做法:

1. 忌廉芝士與2湯匙糖及蛋黃拌勻
2. 蛋白加入他他粉及其餘糖打至企身
3. 小心拌入自發粉及麵飽粉
4. 加入芝士內
5. 倒入糕盆,置焗爐(180℃/350℃)焗約30-40分鐘

補充:這個RECIPE的CREAM CHEESE比較少,所以我在做的時候通常會加多少少CREAM CHEESE,約加至150g

水晶宮

親子王國15週年勳章

HoWangMam

用透明印花紙好易呀, 但我無用邊有扣果款, 望來都要買番個先得.

THANK YOU!
[

首頁

尾頁

跳至