烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問點樣整"楊枝金露"

如題

男爵府

畀面勳章

Re: 請問點樣整"楊枝金露"

楊枝金露

若 嫌 糖 水 舖 、 大 酒 家 的 楊 枝 金 露 未 能 滿 足 胃 口 , 不 如 自 己 動 手 製 作 , 滿 足 自 己 偏 好 。

材料

綠 西 米 2 湯 匙

鮮 茨 實 4 湯 匙

鮮 百 合 1 個

冰 糖 160 克

芒 果 1 個

鮮 奶 1 杯

水 1 杯

柚 肉 2 塊 (撕 細 )

製法:

燒 水 加 入 西 米 煮 約 5分 鐘 焗 透 沖 涼 水

鮮 茨 實 煲 15 分 鐘 , 百 合 煮 約 5 分 鐘 盛 起 待 凍

糖 水 煮 滾 待 凍

芒 果 起 半 個 切 粒 , 剩 餘 與 糖 水 打 勻

混 合 所 有 材 料 雪 凍

吃 時 加 入 芒 果 粒 及 柚 肉 即 可

小貼士:

柚 肉 宜 選 肉 質 結 實 的 泰 國 西 柚 , 方 便 撕 細 。

我家有兩隻小魔怪

複式洋房

請問綠西米在那裹有售呢? :-P

男爵府

楊枝甘露
材料:
西柚1個
芒果3個
西米半碗
椰漿1罐
黃糖2/3碗

做法:
1.西米用適量水煮約10分鐘,熄火焗至透明,取出過冷河,瀝乾備用.
2.西柚起肉,拆成碎粒.芒果起肉,一半切成細粒,一半攪成汁.
3.用4碗水煮溶黃糖,待涼後加入椰漿,西米,西柚粒,芒果粒及芒果汁,拌勻,雪凍便可.

複式洋房

潮流媽咪
唔該晒...等我試吓整先

大宅

Hi 潮流媽咪

請問唔用黃糖用白糖得唔得? Thanks!

大宅

可用冰糖代替, 分量要慢慢調較

大宅

hello:
我整的楊枝甘露是咁的.同你們的不同,方便好多,同色水跟出便的一樣.

你自行因份量.....因不用膽心甜唔甜的
1.西米隨你喜歡多小(要出水褒到透明狀)待涼備用
2.沙田柚隨你喜歡多小(剩要肉)
3.芒果肉隨你喜歡多小(剩要肉)
4.維他芒果汁隨你喜歡多小盒人多可多人少吃就比小d
5.雪山或牛奶公司的芒果味雪糕1-2杯如喜歡可加些少椰子味雪糕落去的,如喜歡杰d可多d.

先做4同5然後放1.2.3.落去就ok.

簡單方便.

大宅

Hi Mrs.Young

Thank You!

大宅

hi 潮流媽咪

我跟你張recipe 整左la, 好正!!!

男爵府

好正..就好啦.係我奶奶教我嫁~~

大宅

Hi 潮流媽咪

識唔識整 馬豆糕/紅豆糕?

我好鐘意食甜品

男爵府

馬豆糕/紅豆糕
未整過喎..

複式洋房

潮流媽咪

多謝你呀...我星期日整咗出唻去party所有嘅朋友都話好正呀...問我下次重整唔整

靚蔡太
我識整馬豆糕請去睇

男爵府

大家唔洗客氣...

首頁

尾頁

跳至