懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

啱啱生完第二胎,生之前都好似其他媽媽咁驚話要痛好耐,好似第一胎咁,但原來係兩回事
我兩胎都係瑪嘉烈生...

第一胎13年:\"慢閹,慢慢折磨\",經歷廿多個鐘,遁序漸進咁陣痛....慢慢比你感受下就好似坐左架慢駛版過山車咁,宮頸又開得慢,真係個幾鐘先1度,又要催生又要人手穿水又要吸出黎又無氣聞,百無,但推胎盤好順利同埋聯針都唔痛,子宮收縮都忍到.....呀仔得5磅幾都生到咁痛苦,已經最易生既磅數,姑娘都叫我唔好諗第二胎住
有第二胎時真係好驚,個個都話快好多,心諗快好多當一半時間都想死

第二胎,“爽快,即落地獄重回人間“,上星期,朝早,晏晝,夜晚見紅三次,無乜陣痛,有都係輕度,但唔係m痛,係急屎痛但忍到,因為砣果時間唔中都有咁樣痛,去到第三次見紅就入院,入到院紅同痛都無埋,姑娘亦講到明第二胎唔會剪,跟住上到房去到半夜2:00一黎就好急屎,但忍到,忍多1個鐘3:00同姑娘講,姑娘話一度都未開,宮頸厚,叫我密左再講,咁我又忍多9個字3:45到頂唔順,痛到要咬住個枕頭兼要痾,即call姑娘,姑娘見我咁即刻送我落產房果時4:00,1check開左8度,但未穿水,姑娘話穿左話佢知,佢講完即穿,咁佢就叫我試生,果時老公都未到,由於我無咩力都生左一個鐘,其間喪聞氣,比第一胎,第二胎仲可以聽姑娘指示忍住唔痾住,最後細佬係我努力之下5:00到出左世,有成7磅多,而姑娘最後都幫我剪左,而最辛苦既環節係推胎盤,今次個感覺係仲有一個未生出黎,一樣有急屎感覺推左大半個鐘都唔甩,要我喪聞氣放鬆個人,姑娘話可能要開刀(我心諗係就快,無晒力又眼訓),叫左醫生黎,點知醫生一推,我忍唔到用力一痾,呢舊野就出左黎...跟住就係子宮收縮,真係痛過m到,腳都軟,姑娘話第二胎係痛啲

所以有第二胎既媽媽唔駛驚,真係好快,又唔算話痛過第一胎,我怕痛都捱得過,而且第二胎復原都快啲,上奶又快,加油加油

男爵府

回覆:第一胎同第二胎順產分別(分享)頗長

恭喜jm,我都希望第2胎好似你咁快呀,我第1胎由陣痛到生超過40 hrs,唸起都

大宅

我陀緊第二胎,日日都諗生第二個時又要痛多一次,好恐怖,成日驚

大宅

畀面勳章

引用:恭喜jm,我都希望第2胎好似你咁快呀,我第1

原帖由 bbcmp 於 15-06-28 發表
恭喜jm,我都希望第2胎好似你咁快呀,我第1胎由陣痛到生超過40 hrs,唸起都

...
有人教我臨去醫院前飲1:1蜜糖水,唔知關唔關事....但生完呢個,我覺得怕痛左,可能唔想再有痛呢樣野

大宅

畀面勳章

引用:我陀緊第二胎,日日都諗生第二個時又要痛多

原帖由 LaiMe 於 15-06-28 發表
我陀緊第二胎,日日都諗生第二個時又要痛多一次,好恐怖,成日驚

...
我果時都係,諗起都會喊

大宅

我兩胎都順產,兩胎都痛好耐。由有規律陣痛開始都痛左十幾二十個鐘,真係頂唔順的大痛第一胎係耐d, 第二胎無咁耐大痛,但痛得的確勁d。
第一胎大痛到護士來檢查,開左6度,入產房後5個鐘後生左。呢胎要剪陰,要用夾夾出來,羊水就之前慢慢流走晒。
第二胎大痛頂左1個鐘,3分鐘一次,每次痛成1分幾鐘,後尾頂唔順要禁鐘叫護士,檢查完開左2-3度(但痛過第一胎的6度),之後入產房,痛多幾下就想push了,好自然反射動作一有陣痛就push,push到穿埋羊水,半個鐘都唔洗就生左,老公都來不切陪產。呢胎不用剪陰,不過真係好痛。

男爵府

回覆:chichihello 的帖子

我想請問你第一胎同第二胎分別用左幾多日先上奶? 我第一胎起碼差唔多5-7日先上奶 果時阿b唔夠奶食 老公又唔比我補粉 搞到佢輕左好多 我好驚今胎都要5日先上奶啊

大宅

畀面勳章

引用:我想請問你第一胎同第二胎分別用左幾多日先

原帖由 yatmanchris 於 15-06-28 發表
我想請問你第一胎同第二胎分別用左幾多日先上奶? 我第一胎起碼差唔多5-7日先上奶 果時阿b唔夠奶食 老公又唔 ...
我第二胎未生,已經滴緊奶,生完用手唧已經有喇,第一胎要出左院第三曰先開始有奶唧出黎

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

我第一胎好快,可能私家醫生急收錢,中午吹生塞藥,2個後先開始痛,到晚8點姑娘set好哂野,醫生遲遲都未到,佢一到叫用力,唔駛1個鐘寶貝出黎啦,之後推胎盤惡露連針,半小時搞掂哂,超快手
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

別墅

樓主同我一樣都係咬枕頭!等我得閒都分享下二胎都係順產

子爵府

引用:啱啱生完第二胎,生之前都好似其他媽媽咁驚

原帖由 chichihello 於 15-06-28 發表
啱啱生完第二胎,生之前都好似其他媽媽咁驚話要痛好耐,好似第一胎咁,但原來係兩回事
我兩胎都係瑪嘉烈生. ...
下,好擔心原來胎盤未出到可能要開刀,好怕

珍珠宮

一胎比一胎勁既生產後的子宮收縮

別墅

即係第二胎通常唔剪架

大宅

畀面勳章

引用:即係第二胎通常唔剪架?

原帖由 Zoeychan1212 於 15-07-14 發表
即係第二胎通常唔剪架?
係呀,佢講到明無特別情況都唔會剪

男爵府

BK Milk勳章

我都陀緊第2胎~ 聽個個講都話一胎痛過一胎~ 好驚
第1胎痛左5x個鐘先生得出個囡~ 恐佈經歷
希望第2胎順利好多啦~ 痛唔緊要~但痛咁耐真係折磨

男爵府

我係第2胎, 又係2胎都係瑪嘉烈, 好驚呀......嗚嗚嗚

大宅

我的育兒心得勳章 DHA勳章

我都第二胎,睇完你咁講忽然想把心一橫開刀

大宅

畀面勳章

引用:我都陀緊第2胎~ 聽個個講都話一胎痛過一胎~

原帖由 babyjoey420 於 15-07-14 發表
我都陀緊第2胎~ 聽個個講都話一胎痛過一胎~ 好驚
第1胎痛左5x個鐘先生得出個囡~ 恐佈經歷
希望第2 ...
但真係快好多,一黎就大痛,輕微陣痛都無

大宅

畀面勳章

引用:我係第2胎, 又係2胎都係瑪嘉烈, 好驚呀....

原帖由 小芝~ 於 15-07-14 發表
我係第2胎, 又係2胎都係瑪嘉烈, 好驚呀......嗚嗚嗚
呢樣唔驚,湊兩個先最驚

男爵府

回覆:chichihello 的帖子

又係wor,湊2個先最得人驚

首頁

尾頁

跳至