懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:第一胎同第二胎順產分別(分享)頗長

點解第2胎吾洗剪? 由佢爆?

男爵府

我第一胎由入院到生咗唔洗5個鐘,第二胎快好多嘅話,怕去唔切醫院(上胎生時個姑娘都話我開得快,叫我生第二胎時要盡快入院)

別墅

引用:Quote:原帖由 Zoeychan1212 於 15-07-14 發

原帖由 chichihello 於 15-07-14 發表
係呀,佢講到明無特別情況都唔會剪
但係咪都會連番針,整番靚靚架?

大宅

我第一胎痛18個鐘,第二胎個半鐘搞掂

大宅

今日37wd2. 好驚啊!第一胎由見紅到b出世剛好12個鐘, 間中好似痛暈左. 生完之后再出血. 希望哩一胎順順利利.

大宅

第二胎確實痛好多。

我第一胎小痛十幾個鐘,大痛七個鐘。
第二胎無小痛,穿左水一黎就大痛。一個鐘就生左

第二胎陣痛、推胎盤、產後宮縮同條腰都痛好多。我直頭陣痛痛到喊。。。
不過快到我完全無準備下bb就出左世了。

大宅

回覆:chichihello 的帖子

我第一胎都係13年瑪嘉烈順產,穿左水痛左三十個鐘嗺生先生到,而家38w2,有時半夜訓吾著諗起都好驚,會驚到手騰腳震,心跳加速,希望吾洗痛咁內或者有得做無痛分娩

複式洋房

回覆:Corababybb 的帖子

第2胎真係快好多,痛好多
13年生第1胎,陣痛連生用左11個中
啱啱生完細女3個月,入院連生用左2個中都吾使。入院已經開左2度,感覺一下扯入地獄開得超快,冇剪,子宮收縮痛過上次,上奶快同多。

大宅

我第一胎係見紅穿水入院
係待產室剪指甲,都未剪完就推咗去產房
開咗大約2度,其間都唔覺太痛,冇乜聞氣
係條腰好痛
八度時先覺好痛,但好短,得幾秒
入院到生都係用咗6個鐘
個胎盤仲要唔知係咩情況下出咗黎,我都冇感覺
我問醫生,胎盤出黎未?
醫生話,出咗啦,已經聯緊針啦
第一胎咁順利,好驚第二胎會太攞命,隨時跌出黎

複式洋房

點解第二胎唔剪??之前冇聽過喎!第一胎時剪左都爆到七彩!

大宅

畀面勳章

greenappleccp 發表於 15-10-19 20:02
點解第二胎唔剪??之前冇聽過喎!第一胎時剪左都爆到七彩!
佢地認為夠位生嘛,咪唔剪,入到產房會有張紙講到明....

複式洋房

我並非質疑你,而是我覺得醫生應該根據佢地專業判斷剪或唔剪,而唔係因為第二胎而叫產婦簽紙!對我黎講,最痛非生產過程,而係縫下面傷口,我最記得醫生都講左句:爆成咁...以至我坐月時最痛都係下面傷口,要食住止痛藥!依家我懷了第二胎,我仲好有陰影縫會陰傷口,只希望唔係間間醫院都係咁!不過我又聽過外國唔剪會陰的!

大宅

畀面勳章

引用:我並非質疑你,而是我覺得醫生應該根據佢地

原帖由 greenappleccp 於 15-10-21 發表
我並非質疑你,而是我覺得醫生應該根據佢地專業判斷剪或唔剪,而唔係因為第二胎而叫產婦簽紙!對我黎講,最 ...
你可以唔信既,但我就好肯定姑娘係咁做,而我都講左姑娘話如非必要係唔會剪,而我就必要所以有剪,你信又好唔信又好,你可以產檢時問姑娘又或者你生既時候咪知囉,唔駛懷疑

大宅

畀面勳章

回覆:greenappleccp 的帖子

同埋無話要簽紙,只係有張紙比你睇,你生過第一胎都應該知有病人指引比你睇,第一胎就通常剪,第二胎佢地覺得夠位生咪唔剪囉,都係果句,無特別情況就唔剪,同埋我覺得聯針係最唔痛,因為有麻醉針,最痛係搓胎盤

首頁

尾頁

跳至