自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆:香港人同台灣人結婚,算唔算單非?

香港女仕既話,我唔會覺得佢係單非。

大家好,我是子悠~~

子爵府

引用:有個女仔朋友係香港人,佢男友係台灣人佢地

原帖由 cherchermsc 於 15-06-29 發表
有個女仔朋友係香港人,佢男友係台灣人
佢地打算下年來港註冊,之後再搞移民去台灣。
如果佢地來港生B,咁 ...
媽媽係香港人,唔算單非,單非唔可在政府醫院生b,媽媽係香港人可在政府醫院生,唔知有無理解錯

大宅

減齡達人勳章

回覆:yukitsoi 的帖子

我想搵D REF 塞住另一個朋友把口
佢講GE 說話太傷害人

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

cherchermsc 發表於 15-6-29 19:04
有無REF??
我淨係知單非媽媽定義係無永久居港權

叫:單親

伯爵府

牛年勳章

BB 出生身份好似睇媽媽,媽媽係HK 人冇關單唔單非的問題

男爵府

阿媽係香港人,不算單非

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆:cherchermsc 的帖子

我覺得媽媽係香港人唔算係單飛,唔理爸爸係邊個,bb都一定有資格做香港人

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

單非:指阿媽非香港人(通常係大陸人);阿媽係香港人唔需要叫單非,因為不論佢有結定無結婚,都可以係香港既醫院生。
雙非:父母雙方都唔係香港人

mimorjai    發表於 15-6-29 20:50
不知所謂的乙陸!!!

珍珠宮

單非帶有負面意思 。小朋友其中一方父母唔係香港人,當然係 “單非 ”,非者,非香港人也 。
政府醫院收費睇產婦係唔係香港人,而唔係睇家庭結構

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:官恩娜同梁詠琪都係單飛囉?

原帖由 Jalameno 於 15-06-29 發表
官恩娜同梁詠琪都係單飛囉?
我覺得單非係女方沒有身份證才是,享有醫療福利係女方,所以爸爸係乜野國藉唔緊要。

而大部分單非都係講,男是香港人,女冇身份證

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

算ga,但宜家雙非都多,邊得閒理個單

大宅

點先係單非呀?唔係個女方唔係香港人咩?個阿媽係香港人,如果佢唔結婚係香港生B一樣有晒香港褔利架wo

水晶宮

為方便形容 之前的, 男性港人的非港人內地太太, 來港產子問題, 就出了 "單非"這名稱, "單非"的形容, 十分專門, 確實不能無限延伸.

伯爵府

咁我公司有西人同本地人結婚, 佢哋係香港生小朋友。 呢啲算唔算單非?

珍珠宮

畀面勳章

我淨係想話....唔好香港註冊,

直接去台灣註冊會簡單好多咋,

台灣行入去簽個名就得唔洗排期日,

又唔洗再攞張証書去搞驗證會簡單好多

琥珀宮

如果香港人配偶非內地人,可以在香港申請居,預約生仔應該無問題!

珍珠宮

唔算係單非,因為我係私家醫院聽到姑娘話如果媽媽無香港身份證即係單非的就要比多啲按金2萬蚊。如果媽媽有身份證只需要做個床位登記費,等出院時先再埋單。

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

又5係食政府,怕咩je

珍珠宮

如果決定搞移民點解要喺香港生b?純八卦問下

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

畀面勳章

媽媽係香港人, 係香港生BB絕對無問題

首頁
12345...6

尾頁

跳至