自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:回覆+wingwingc1234+的帖子如果唔吸收又點

原帖由 lamliu0 於 15-07-04 發表
回覆 wingwingc1234 的帖子

如果唔吸收又點算呀?
咁你就要問樓主啦!

男爵府

引用:你朋友應該後生過呀嬋吧好多過左40的姨姨都

原帖由 Miss.Hui 於 15-07-04 發表
你朋友應該後生過呀嬋吧
好多過左40的姨姨都有腳痛的
既然少女都肯讓
有幾無奈?係香港就係咁。我大肚8 個月,雙腳踵晒,也抽完筋,企都痛,一樣無人會讓座。唔覺無奈,只覺得香港一般公民教育意識低,地少人多,但繁時間工交唔夠,無辦法。

侯爵府

2018復活節勳章

靚寶 發表於 15-7-4 11:44
同個亞嬋講:呢你個係優先座,請讓位比呢位太太,個亞嬋哦一聲,不過另一個優先座少女即刻彈起身,咁我朋友就可以坐,我仲順口講:坐得優先座都預左見到有需要的人要優先讓位

都有人讓位,應該開心,何必把口咁串?

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆:港鐵優先座

人哋讓咗俾你哋坐就講聲唔該啦,仲要口舌上攞彩,成日俾人話 \"xxx 大哂咩\" 就係多得呢啲老奉人士囉~

侯爵府

hashtag影視迷勳章

靚寶 發表於 15-7-4 12:28
仲有, 我唔再覆呢個POST嫁啦, 你們再鬧我人渣惡霸我都唔會睇, 由佢沉底, 你們鬧死我都唔睇, 88
點解我睇極都覺係你自己一個勞氣D既

wingwingc1234    發表於 15-7-4 12:58

男爵府

靚寶 發表於 15-7-4 12:25
最緊要又唔係我坐, 我幫人搵位之麻, 做乜鬧啫, 睇唔到咪睇唔到囉, 仲講埋牛咁眼, 豆雞眼添啦, HAHAHAHA
...
唔好嬲,牛咁眼只係形容會碌大對眼周圍望啫,唔係鬧你, sorry

侯爵府

hashtag影視迷勳章

cmw1010 發表於 15-7-4 12:29
SORRY 我想問關愛坐英文叫PRIORITY SEAT, 唔係MANDATORY, 點解你會覺得一定要讓? 讓係COURTESY, 唔係一個MU ...
人地都話明淨係睇圖,你寫英門鬼識睇咩

子爵府

I'm glad I don't have you as a friend...

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆:靚寶 的帖子

其實而家地鐵的关愛座,好多時冇人坐,我諗大部分人都知呢個意義。

侯爵府

2018復活節勳章

靚寶 發表於 15-7-4 12:15
係呀, 唔知係咪營養夠, 我抱過佢仔, 真係好鬼重, 佢仔半歲, 坐都未識座, 咪要用孭帶囉, 佢自己一個由屯門出 ...

咁佢自己要做好安排,唔好下下覺得有位比佢。
假設全部位都比老人家大肚婆坐緊,都可能冇人會譲位。

有時做人唔好咁多盧蘇,諗得正面D。
你一開口,有人讓,目的已達到啦,
比著係我,有人譲,應該開心,感恩,
唔會加最後一句串人,更唔會上 BK 開 TOPIC 嘈。

子爵府

引用:我覺得管理好自己已經夠,讓座係你見到有需

原帖由 yusostupid 於 15-07-04 發表
我覺得管理好自己已經夠,讓座係你見到有需要的人讓座比人,唔係覺得自己有需要而去要求人讓座,繼而指責人 ...

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

早2日係中環搭地鐵(唔識路,行左無雷公咁遠至搵到入口),
中環係頭站,兩邊列車都準備開出,我就揀小人個班搵位坐
坐左2-3個站,透左1陣,見有個婆婆就讓坐比佢,佢拒絕左
跟住又讓坐比伯伯,又比伯伯拒絕
之後有位女士講笑,咁好心,讓2次都比人拒絕
如果比鍵盤戰士見到,會唔會比佢地影相看圖作文放上綱公審

p.s唔係個個關愛人士都覺得自己必須要坐,我都大過肚(2次),唔認為百分百要坐(唔排除部分人有需要),無需要會有禮地婉拒。

子爵府

引用:Quote:R.Lau 發表於 15-7-4 11:53 點解唔一

原帖由 靚寶 於 15-07-04 發表
我唔覺得坐優先座有幾樣衰

幾時先上到車.....

侯爵府

讓唔讓座其實不理係咪優先座都可以讓

最近一次我讓座經驗係,我坐不是優先座,有對拎住助行器的老夫婦上車,我即刻彈起身,扶阿婆坐,而我身旁唔識的少女隨即亦彈起,企埋一邊,於是我扶埋阿伯都坐,我就企到落車。有心唔洗人出聲唔係優先座都會讓的。

個日好采係去返工,因為每日收工我腳到腰都痛到不得了,又頭暈,能量用晒。如果收工要讓座,我真係自問好難

8-)

子爵府

引用:我覺得管理好自己已經夠,讓座係你見到有需

原帖由 yusostupid 於 15-07-04 發表
我覺得管理好自己已經夠,讓座係你見到有需要的人讓座比人,唔係覺得自己有需要而去要求人讓座,繼而指責人 ...
totally agree. 咁仲樣衰過樓主口中話人唔覺得坐優先座好樣衰咩

幾時先上到車.....

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

又唔使講到: 呢個係優先座架
只要大方問一句 : 請問介唔介意讓個位比我朋友座,佢抱住bb 有啲需要.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

人地都讓左座啦,都要潤人?又叫人阿嬋,無禮貌。

子爵府

引用:Quote:原帖由 Flowerpig 於 15-07-04 發表

原帖由 AJW2010 於 15-07-04 發表
其實未見肚真係無乜需要讓坐,除非作小產或其他原因
認同,我未見肚時坐普通座位,見到用拐杖嘅伯伯,我即刻彈起讓座。我啊媽叫我下次唔好,企唔穩跌親就麻煩。但係我覺得自己情況O K,反而唔讓的話我會不安

首頁

尾頁

跳至