親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

好媽媽勳章

引用:Quote:Miss.Hui 發表於 15-7-4 21:39 一個

原帖由 tst1800 於 15-07-04 發表
大城市迷路至正,安全之餘,分分鐘發掘到好地方.
好衰呀,盪失路都比你講得咁正

珊瑚宮

好媽媽勳章

引用:記住買本旅行書, 裡面有哂基本資料.

原帖由 youhello507 於 15-07-04 發表
記住買本旅行書, 裡面有哂基本資料.
其實買咗了,好厚,睇幾睇條頸痛,所以又上網揾下料

禁止訪問

大宅

回覆 manicheung 的帖子

你想去幾多日?
打算去邊到?

要簡單,唔想煩,又慳車錢,可以搵下D PASS可以去邊到,就係個區揀你自己想去的景點。
而且好多PASS都會有行程範例,你跟住去又得,改小小行程又得。
e.g.大阪周遊卡,300YEN包你兩日車費同28個景點入場費

食飯可以好隨意,鐘意就去餐廳食大餐,唔太餓的話可以係超買個飯團/沙律又得,完全唔洗PLAN

鐘意血拼就血拼,唔想血拼又可以去下公園、隨街行,仔細睇下日本人平日生活、文化同自己有咩唔同

只要你有錢,肯行第一步。自己一個人旅行完返黎,會好有滿足感~

侯爵府

畀面勳章

manicheung 發表於 15-7-4 16:34
有冇jm試過呢?個心好唔舒服,想出走幾日散下心,但乜都唔識,大家硏究下好嗎?

...
剛一個人去完16天日本返黎, 去左九州的博多, 廣島, 尾道,
北海道的札幌, 小樽, 美瑛, 美馬牛,富良野, 洞爺湖..
好想再去。。。真係。。
最開心係,意外識到好多好好既人!
依家只要有GPS, 就不怕迷路, 所以我第一件事就係要確保自己可以上網找地圖同資料。。。

樓主你決定了去邊個城市未?
行程唔駛計劃太多,因為天氣難料, 有個初步想去既地方再俾意見你啦

旅遊書,恕我直言,太多植入式廣告......

珊瑚宮

好媽媽勳章

引用:Quote:manicheung 發表於 15-7-4 16:34 有

原帖由 u957ble 於 15-07-05 發表
剛一個人去完16天日本返黎, 去左九州的博多, 廣島, 尾道,
北海道的札幌, 小樽, 美瑛, 美馬牛,富良野, 洞 ...
多謝你嘅意見呀,你好叻呀去咁多地方,我想去東京咋,好似易小小咁“但唔知係唔係”

珊瑚宮

好媽媽勳章

引用:回覆 manicheung 的帖子你想去幾多日

原帖由 skybc 於 15-07-04 發表
回覆 manicheung 的帖子

你想去幾多日?
我今次想出走去東京,主要想去 shopping ,因為唔想煩人陪我行街,所以想試下自己去

珊瑚宮

好媽媽勳章

引用:Quote:manicheung 發表於 15-7-4 23:15 好

自由行 行錯路(在所難免), 兩個人去,比人依依哦哦,自己行錯路,先至去到意外的好地方. ...
係呀,我都明呀,去旅行行錯路都好常嘛,我都試過比人ee哦哦話我冇睇清楚地圖,激死

侯爵府

畀面勳章

manicheung 發表於 15-7-5 00:31
多謝你嘅意見呀,你好叻呀去咁多地方,我想去東京咋,好似易小小咁“但唔知係唔係”

...
東京咋,四月初剛去完,的確係易好多,起碼交通都方便,
基本上買 600 yen day pass坐metro已經可玩足一日...
http://www.tokyometro.jp/tcn/ticket/value/1day/index.html

另外仲想睇咩?

伯爵府

熱血勳章

引用:Quote:原帖由 tst1800 於 15-07-04 發表有

原帖由 manicheung 於 15-07-04 發表
haha 係咪真係冇難度架,唔好氹我呀,不過,我都好努力揾緊資料架喇

...
真係無難道,花錢買張上網卡
到時乜都Google map 已經攪掂

伯爵府

熱血勳章

引用:Quote:原帖由 u957ble 於 15-07-05 發表剛

原帖由 manicheung 於 15-07-05 發表

...
樓上jm 建議好好
你本身無咩諗法,無咩必去點
最好買pass 反轉頭跟張pasd嘅範圍行
你又舒服又諗少好多野

珊瑚宮

好媽媽勳章

引用:Quote:manicheung 發表於 15-7-5 00:31 多

原帖由 u957ble 於 15-07-05 發表
東京咋,四月初剛去完,的確係易好多,起碼交通都方便,
基本上買 600 yen day pass坐metro已經可玩足一日. ...
好有用呀,感激

珊瑚宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 manicheung 於 15-07-04 發表

原帖由 Miss.Hui 於 15-07-05 發表
真係無難道,花錢買張上網卡
到時乜都Google map 已經攪掂
呢樣咭必買,冇咗佢就大鑊

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:一人遊日本

一個人出走,好羨慕

子爵府

引用:Quote:manicheung+發表於+15-7-4+23:15+好

自由行 行錯路(在所難免), 兩個人去,比人依依哦哦,自己行錯路,先至去到意外的好地方. ...
認同

珊瑚宮

好媽媽勳章

引用:一個人出走,好羨慕

原帖由 kck811 於 15-07-05 發表
一個人出走,好羨慕
我未準備好架,初步揾緊資料咋呢度啲jm好勁,問乜都答到

男爵府

回覆:Miss.Hui 的帖子

一定要好好選擇。。。我每年都會同好姊妹出走一次,佢係一個無所謂無怨言嘅人。。。。我每年都好enjoy...聽日又飛日本啦,同佢去仲開心過同老公去,男人多多聲氣-煩

珊瑚宮

好媽媽勳章

引用:一定要好好選擇。。。我每年都會同好姊妹出

原帖由 wing51110 於 15-07-05 發表
一定要好好選擇。。。我每年都會同好姊妹出走一次,佢係一個無所謂無怨言嘅人。。。。我每年都好enjoy...聽 ...
我都係每年同朋友去一至兩次旅行,但好想試下一個人去嘅感覺

男爵府

回覆:manicheung 的帖子

我老公唔俾。。。。我都想一個人自由自在,台灣都好

大宅

我ARM ARM都賣甩我隻佬去左4日東京.

都係靠以下幾樣野玩足4日:

- WIFI
- GOOGLE MAP
- 3 DAY METRO PASS

事前PLAN好晒去咩地方, 搭咩車, 行程都好順利. 唯一唔方便就係買左好多野無人幫手拎

當初我隻佬EE哦哦, 驚我盪失路, 我住歌舞技丁又驚我比人虜走
不過老實講, 係新宿站都試過盪失路, 因為太大. 歌舞技丁到夜晚係會有好多男人企係到拉客, 但如果佢見你係遊客 (手拎住大大袋戰利品), 佢地都唔會搔擾你.

經過今次,愛上一人遊. 鍾意訓到幾點就幾點, 去邊就去邊, 入咩鋪頭睇幾耐都得.GOOD~~~~

首頁

尾頁

跳至