在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

家住荃灣,呀女而家9個月,3個月大就返荃灣福幼第二育嬰院,呢間評語好似麻麻,不過見有位都唔理得咁多,照入。呢幾個月都覺得呢間育嬰院一般唔算好差,不過唔係好。部分老師會黑面,唔太會交代小朋友既發展個啲,佢地聲稱會同bb按摩同做認知訓練都唔係好覺有。
而家另一間銅鑼灣育嬰院打比我話有位,我去睇過環境,好過而家個間, 好多玩具訓練小朋友,同埋參觀個陣啲小朋友都好乖好自律,老師都好nice,但係我返工返上環,時間會用多左同埋學費都會貴左千幾蚊。但係呢間又好似會學到多啲野。
如果係你會點揀?

27/7 update 真係天意弄人....當我決定左去銅鑼灣個間育嬰院, 登記晒比晒錢, 尋日仁濟個邊竟然打比我話有位............

別墅

回覆:babyniko 的帖子

我都揀緊,好煩。我D朋友话,邊間都好,都要有人backup 病左返唔到,或者提早走。

大宅

回覆 tankegg 的帖子

你有OFFER定讀緊啦?
你朋友無錯呀, 我女都成日病平均一個月都一次,
無發燒唔太嚴重都比佢返, 始終要搵食...
一發燒仲要三日都唔返得...

珍珠宮

回覆 babyniko 的帖子

我仔19個月大,番左育嬰園10個月(九龍區),嬰園同屋企都近地鐵站,單程搭5個站,半個鐘到嬰園門口(已計埋落樓搭lift時間),所以唔算辛苦。

你講緊銅鑼灣o個間應該係保x局,位置都幾吊腳,接送會唔會辛苦呀﹖﹖
搭一程地鐵可以,因為唔怕塞車。洗唔洗轉車﹖﹖

大宅

回覆:Littlecatta2013 的帖子

咁你都好好彩喎~搵到間近地鐵站既~
我屋企都近地鐵站⋯⋯就係銅鑼灣個間吊腳啲囉⋯行上去都要15分鐘
其實荃灣個間晌屋企行去都要15分鐘
不過之後可以直接搭地鐵返工

別墅

回覆:babyniko 的帖子

我未呀,煩緊申請邊間。我住大埔,附近無嬰園,有都要去到粉嶺,大围,好遠。屋企唔近火車站,返工返大埔。我打算如果排到9個月比個女入到就好。
一講到入嬰園,我屋企人就以為我放左佢去孤兒院,無奈。

大宅

tankegg 發表於 15-7-7 18:16
我未呀,煩緊申請邊間。我住大埔,附近無嬰園,有都要去到粉嶺,大围,好遠。屋企唔近火車站,返工返大埔。 ...
孤兒園?咁未叫佢地幫手湊咯!

珍珠宮

回覆:tankegg 的帖子

孤兒園同育嬰園唔同,
育嬰園其實係一間學校, 日日有schedule有活動, 有大小肌肉語言遊戲故事兒歌自理社交, 食足3餐固體加水果湯水, bb響嬰園好忙碌架喎。
唔少有長老工人湊嘅bb都放育嬰園。
缺點係易病

大宅

回覆:tankegg 的帖子

其實相比起工人我覺得育嬰院反而仲安心啲,起碼有監管先。
我媽之前都好反對我放育嬰院,成日比說話我聽,又話邊有人咁忍心放去育嬰院吖,又無人理佢。不過返左之後我媽又聽人講人地個孫都係返育嬰,自理能力好好,佢先無說話講。
佢地講咩都唔重要,最緊要係有位⋯⋯

男爵府

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果返咗半年荃灣果間都係覺得麻麻, 咁我會轉去銅鑼灣果間.

大宅

回覆:monkeyman 的帖子

多謝你既意見呀!其實我都偏向轉
不過係會辛苦啲!

男爵府

育兒性格勳章

其實係好辛苦,你要預埋日曬雨淋行上去,如果你喺銅鑼灣返工都話,又要返上環,最慘仲唔係得你一個,仲要抱住BB搭車同行,要考慮清楚先好轉

男爵府

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

babyniko 發表於 15-7-9 09:26
多謝你既意見呀!其實我都偏向轉
不過係會辛苦啲!

我小朋友都係返緊育嬰園, 覺得超級好.
所以我覺得你話荃灣唔好, 一定有啲嘢真係唔好, 既然係咁, 就轉囉.

不過如果轉, 頭2星期適應期返唔足全日, 你諗定要請假啊.
地鐵行上去果度, 我反而覺得最多可以打的去育嬰園, 唔算大問題.

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

荃灣個間係石圍角,條邨本身都好舊,校舍又舊,不過有位就入左先,仁濟聽講好好多,不過轉出去如果落雨/遲D天氣凍就好辛苦

男爵府

陪月勳章

我返緊仁濟, 就係貴囉

大宅

回覆:bbbunny 的帖子

就係呢樣囉⋯⋯一係自己辛苦但係學習環境好啲、一係方便呀b學習環境無咁好⋯

大宅

回覆:theclacheng 的帖子

係呀~呀b而家就係讀緊呢間,最好梗係仁濟有位啦~未生已經報左名早排再打去先收緊6月出世啲小朋友⋯⋯我女10月⋯⋯都無咩機會⋯⋯所以先會考慮銅鑼灣個間

大宅

引用:我返緊仁濟,+就係貴囉

原帖由 cindytsg 於 15-07-10 發表
我返緊仁濟, 就係貴囉
你就好啦,雖然貴但係老師同埋環境都好過我呢間呀~想入都入唔到

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

cindytsg 發表於 15-7-10 13:37
我返緊仁濟, 就係貴囉
仁濟幾錢?我女個間五千幾,仲要年年加$400,我兩個小朋友,差不多成皮野,幫佢打工

男爵府

陪月勳章

仁濟$49xx

首頁

尾頁

跳至