自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:係咪忘記咗這一群,雖然係小數民族,但返了

原帖由 Hehemum 於 15-07-09 發表
係咪忘記咗這一群,雖然係小數民族,但返了一小時左右又回家,住附近還好,有些住較遠的同學真係好辛苦!
...
唔關天文台事,它只看數据,但教育局就可以彈性處理

侯爵府

回覆:丫雅 的帖子

其實而家over 9 乘係全日,如果我冇比人昆

男爵府

回覆:天文台同教署下次不要遺忘返下午校的小學生

子爵府

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

唔講真係唔知仲有半日制小學

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+racar+於+15-07-09+發表真係

原帖由 丫雅 於 15-07-09 發表
我以為依加全部都係全日制

琥珀宮

仲有下午校小學咩?

伯爵府

有d中學考完試,會因應唔同嘅級別,下午先返學校參與活動,雖則係中學生,但呢頭返嗰頭散,都幾無謂

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原仲有半日制學校

水晶宮

引用:真係吾知仲有半日制小學

原帖由 racar 於 15-07-09 發表
真係吾知仲有半日制小學
有,我女讀下午校的

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:真係吾知仲有半日制小學

原帖由 racar 於 15-07-09 發表
真係吾知仲有半日制小學
有!
我仔仲係。
所以今午我睇到個去向,諗住都係三四點掛8號風球,索性請假無番

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:仲有下午校小學咩?

原帖由 tansyneko 於 15-07-09 發表
仲有下午校小學咩?
灣仔區仲有,無計!
名校區如果折上下午班要搵同區校舍有D難度,大家都想留響12網,華仁已經計劃中搬了去北角區了

伯爵府

回覆:Hehemum 的帖子

我以為轉晒全日添

琥珀宮

引用:係咪忘記咗這一群,雖然係小數民族,但返了

係咪忘記咗這一群,雖然係小數民族,但返了一小時左右又回家,住附近還好,有些住較遠的同學真係好辛苦!
...
小學一向8號先停課,無可能在三號風球就決定下午校停課,而天文台在中午時先宣布就下午(無講大約時間)有機會掛8號,當時相信大部分下午校學生已在上學途中,教育局亦無理由在果一刻宣布停課啦,唔好亂blame教育局啦!

其實市面交通並不太混亂,相信大多數下午校學生亦能秩序放學回家!

laiyuen    發表於 15-7-9 19:33

子爵府

引用:Quote:原帖由+Hehemum+於+15-07-09+發表係

原帖由 木土土 於 15-07-09 發表
小學一向8號先停課,無可能在三號風球就決定下午校停課,而天文台在中午時先宣布就下午(無講大約時間)有 ...
唔係blame 教育局,係同様幼稚園都是3號先停,佢哋都識安排,而小學這些情況差不多,所以係咪要考慮下!
冇考慮只是話是否忘記這一群!唔使緊張,沒投訴之意,只是替這些同學辛苦,知道有人住得遠,甚至有人自己搭車要同人逼,心痛!

大宅

我個女以前間小學仍然有上下午班

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 木土土 於 15-07-09 發表小學

唔係blame 教育局,係同様幼稚園都是3號先停,佢哋都識安排,而小學這些情況差不多,所以係咪要考慮下!
冇 ...
小學8號先停課喎. 就算返下午校. 考完試已放早 (4點左右)。 但5點先8號波喎. 應該不是返1點鐘就放學.

我女今日註冊兼買書. 放3點. 安全歸家.

子爵府

引用:Quote:原帖由+Hehemum+於+15-07-09+發表唔

原帖由 pooh仔 於 15-07-09 發表
小學8號先停課喎. 就算返下午校. 考完試已放早 (4點左右)。 但5點先8號波喎. 應該不是返1點鐘就放學.

我 ...
不過慶幸係天氣冇太差,感覺又真係安全,學校也安排得好就真!
好怕遇到呢d尷尬位,知道有同學索性請假!

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+15-07-09+發表小學

冇 ...
你覺得以後三號風球小學都應該停課?好似今朝三號波咁好天,無預見有可能掛八號都要停晒小學?

教育局唔係神,早上連天文台都未預見會掛8號,教育局有乜可能做到你要求既決定!

longyiuma    發表於 15-7-9 20:15

子爵府

引用:Quote:原帖由+木土土+於+15-07-09+發表小學

冇 ...
但小學真係8號先唔駛返wor...
無理由掛緊3號叫小學唔駛返ga ?
同樣道理早上10點幾掛8號唔通又6點幾預測到叫全日小學唔駛返?都未試過r...所以我都覺得教育部無做錯

首頁

尾頁

跳至