自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好煩 !

由六月一日起, 收到三封有寄件人名稱的追數信 (幫安X兄弟追數); 七月七日及八日, 連續兩天收到同樣的緊急信件, 但信中沒有寄件人名稱/公司名稱, 係追數信, 加一張大字A4紙, 寫 "要事即覆, 勿誤"! 七月七日也收到一張用卡紙的通知, 沒有收信人名稱, 也沒有寄件人名稱, 內容是 :

We need to deliver an important document to this address urgently. Please call the following service hotline to arrange delivery. Service Hotline : (852) 23962918
If you do not contact us within 7 days from the postal date of this notice, the document will be returned.

This notice is not issued by the Hongkong Post.

但通知上並沒有postal date !

我知是寄給我的侄仔, 但他只是借用我家地址, 不是與我同住, 現在他拖欠債項兩個月了, 我同安x兄弟講過, 不要再寄去我家, 但仍寄去我家 !

請問有人有經驗可以告訴我, 怎樣令安x兄弟唔好再寄哩d信來我家?
我叫我侄仔改, 但他不改 ! 好激氣 !

因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

男爵府

你親戚過你一棟窩..

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:好煩 !由六月一日起, 收到三封有寄件人名稱

原帖由 LLK 於 15-07-10 發表
好煩 !

由六月一日起, 收到三封有寄件人名稱的追數信 (幫安X兄弟追數); 七月七日及八日, 連續兩天收到同樣 ...
佢點會改返吖,家下追你又唔係追佢,你預咗遲下會有人上門架喇

珍珠宮

畀面勳章

回覆:點做好

比你侄仔地址班收數佬囉

放心,佢地求財啫,客客氣氣錦講,佢地都講道理嘅

wcpcelia    發表於 15-7-10 14:17

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

信封收信人名有無?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

封信有寫你侄仔個名?

子爵府

philipsbaby 發表於 15-7-10 13:36
你親戚過你一棟窩..

我對佢好失望, 佢阿爸以前又係咁借錢, 我幫佢還哂, 我唔想又幫佢個仔還, 已經幫侄仔還了三個月, 我宜家好down, 又怕d追數佬上門, 我99唔知發生咩事架嘛, 我個女都驚有人找上門 !
因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

收到信個下有冇寫無此人等佢寄返去呀

子爵府

my005 發表於 15-7-10 13:40
信封收信人名有無?

用開窗信封, 有寫我侄仔個名, 只你張通知卡沒有, 感覺上, 似想引你出來, 比佢地揼 !

伯爵府

引用:Quote:philipsbaby+發表於+15-7-10+13:36+

原帖由 LLK 於 15-07-10 發表
我對佢好失望, 佢阿爸以前又係咁借錢, 我幫佢還哂, 我唔想又幫佢個仔還, 已經幫侄仔還了三個月, 我宜家好d ...
根本就唔應該同佢還
唔怪得用你地址仲唔肯改啦
做壞左個頭啦

一朵雲    發表於 15-7-10 20:18

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

LLK 發表於 15-7-10 13:45
用開窗信封, 有寫我侄仔個名, 只你張通知卡沒有, 感覺上, 似想引你出來, 比佢地揼 !

...

你响信封度寫"無此人,再寄黎此地址就報警告滋擾" 試下咁先啦﹗

再交回管業處,叫佢地畀返郵差就得﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

上門又好寄信又好,你直接話完全唔識佢啦,你如果話係你侄,又或者有遲疑,佢地會繼續騷擾你,搏你幫佢還。

子爵府

fanny3315 發表於 15-7-10 13:42
收到信個下有冇寫無此人等佢寄返去呀

信是入郵箱的, 所以沒有即時寄返去, 雖然用有窗信封, 但個收信人名字是看不到的, 佢地特登print 低一些show唔到出黎, 所以點都會拆開封信先知給誰 !

男爵府

睛靈勳章

你侄仔一日唔還錢, 佢地都唔會罷休, 除非你提供侄仔的住址給收數公司, 但如果你侄仔失蹤, 佢地搵唔到侄仔, 你仍會繼續被滋擾. 其實你一開始不接觸佢地, 就算佢地來到, 你話唔識此人, 當係上幾手的住客, 你可以唔使怕佢地.

子爵府

馬明嫂 發表於 15-7-10 13:45
根本就唔應該同佢還
唔怪得用你地址仲唔肯改啦
做壞左個頭啦

我信錯了他, 以為佢有份工之後會乖乖地還, 我跌哂眼鏡

珊瑚宮

my005 發表於 15-7-10 13:47
你响信封度寫"無此人,再寄黎此地址就報警告滋擾" 試下咁先啦﹗

再交回管業處,叫佢地畀返郵差就得﹗
千萬唔好自己投入郵箱,你要經管理員/管業處,到時有人証﹗

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

LLK 發表於 15-7-10 13:48
信是入郵箱的, 所以沒有即時寄返去, 雖然用有窗信封, 但個收信人名字是看不到的, 佢地特登print 低一些sho ...
都可以同管理員講聲叫佢俾番郵差,依家你地收左咁耐,收信佬一定唔會信
可唔可以搵你侄仔父母同佢地講件事?

大宅

比個地址安信咪得,佢地自己攪掂.

禁止訪問

好媽媽勳章

珊瑚宮

同時最好每次退信時,影低封信面,相要有日期既,影黎做紀錄﹗

首頁

尾頁

跳至