自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

琴日去花墟睇花, 我買左d彩虹沙返來, 我將d標左芽ge豆豆埋左入去d彩虹沙度, 嘩! 今朝d豆豆標到好高呀! 塊葉仔大左好多, 又冇蚊螆仔wor, 幾好呀!

[ 本文章最後由 JJA 於 08-7-3 14:35 編輯 ]

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 JJA 於 08-7-3 14:29 發表
煒媽,

有冇效啫?

ok呀

子爵府

回覆 #21 JJA 的文章

我都好鐘意行花墟

彩虹沙裏面是否有養份

子爵府

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-7-1 02:24 發表
今日發現我棵招財葉有d窿窿
相信係有虫虫
整左蒜頭辣椒水噴下
睇下有無事先

好似是有機殺虫法。

係呢,點整呀?

子爵府

係呀! 我聽人講話彩虹沙裡面有植物所需ge礦物質, 種植者只須澆水就得gala, 又無昆蟲仔, 又易打理!!

原文章由 bbfish1992 於 08-7-3 14:57 發表
我都好鐘意行花墟

彩虹沙裏面是否有養份

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 bbfish1992 於 08-7-3 14:59 發表

好似是有機殺虫法。

係呢,點整呀?

蒜頭辣椒攪碎時加水
之後隔渣放入噴葫度
直接噴o係葉面
我比例係1份蒜頭辣椒15份水
都係估估下個份量黎整
但已經好(公) 鼻

子爵府

我有1個問題, 不過唔准笑我, 我見花墟有D叫金魚草, 但個樣唔似金魚, WHY 叫金魚草? 係咪可以放落金魚缸度? 我想放d落龜仔缸度, 等龜仔有得喱下遮下陰。

子爵府

原文章由 JJA 於 08-7-3 15:47 發表
我有1個問題, 不過唔准笑我, 我見花墟有D叫金魚草, 但個樣唔似金魚, WHY 叫金魚草? 係咪可以放落金魚缸度? 我想放d落龜仔缸度, 等龜仔有得喱下遮下陰。 ...

this is one of my favouate flower.
我家現在都有,我想換些新鮮,但今日附近一帶都無!

係佢個樣似金魚仔
金魚草原產於地中海地區,稱為孟買彩雀或洋彩雀。據說是一種多情彩雀的化身。她花形奇特,花色濃豔豐富,花期又長,是園林中最常見的草本花卉。
佢咁多情,D龜仔都會好鐘意

[ 本文章最後由 bbfish1992 於 08-7-3 16:05 編輯 ]

子爵府

OIC! 原來如此, 但佢會開花gawor, 咁水種咪唔得lor

原文章由 bbfish1992 於 08-7-3 16:01 發表

this is one of my favouate flower.
我家現在都有,我想換些新鮮,但今日附近一帶都無!

係佢個樣似金魚仔
金魚草原產於地中海地區,稱為孟買彩雀或洋彩雀。據說是一種多情彩雀的化身。她花形奇特,花色濃豔豐富,花期又 ...

子爵府

回覆 #28 bbfish1992 的文章

本想post張相,but fail
share D info

金 魚 草
花 名 : 金 魚 草
花 語 : 多 嘴 ‧ 好 管 閒 事
種 類 : 芝 葉 科。
原 產 地 : 地 中海 沿 案 。
花 色 : 黃 ‧ 白 ‧ 紅 ‧ 桃 紅 。
花 期 : 春 ~ 秋。
它 得 的 英 文 名 稱 為 「 Snap Dragon 」 ( 咬 住 東 西 的 恐 龍 ) ,
但 是 , 我 倒 認 為 「 金 魚 草 」 才 更 能 適 合 它 的 各 種 特 性。
它 的 花 形 很 可 愛 , 看 起 來 就 好 像 是 在 水 中 一 扭 一 扭 地
游 動 著 的 金 魚 。

大 概 是 因 為 如 果 用 指 尖 壓 它 的 花 朵 會 產 生 「 叭 ! 叭 !」
的 聲 音 吧 ! 所 以 , 它 的 花 語 是 「 多 嘴 」 。
但 是 , 這 不 也 市 很 可 愛 嗎 ?

比 起 那 些 裝 腔 作 勢 嘮 嘮 叨 叨 的 人 , 像 金 魚 草 這 樣 只 會對
打 開 自 己 外 殼 的 人 多 嘴 , 可 來 得 可 愛 多 了 呢 ! 這 也 是
為 什 麼 大 家 喜 歡 它 的 原 因 之 一 吧 !

你 不 妨 試 試 在 自 己 的 房 間 放 上 一 盆 金 魚 草 , 它 一 定 可以
使 得 整 個 房 間 的 氣 氛 活 絡 、 開 朗 起 來 呢 !

重 點 : 適 合 做為 量 形 花 (Mass Flower) 或 線 條 花 (Line Flower) 。
由 於 花 色 都 屬 於 中 間 調 , 所 以 很 容 易 與 其 他 花 朵 搭 配得 很 協 調 。

花墟係唔有好多,等我sat出開MK,順便買番D

子爵府

原文章由 JJA 於 08-7-3 16:07 發表
OIC! 原來如此, 但佢會開花gawor, 咁水種咪唔得lor

我系水種的!

子爵府

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-7-3 15:11 發表
蒜頭辣椒攪碎時加水
之後隔渣放入噴葫度
直接噴o係葉面
我比例係1份蒜頭辣椒15份水
都係估估下個份量黎整
但已經好(公) 鼻

是不是辣椒仔?
Thanks

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 bbfish1992 於 08-7-3 16:10 發表

是不是辣椒仔?
Thanks

係呀
幾粒辣椒幾粒蒜頭就得

男爵府

請問係啲咩植物嚟? 好得意, 好想種. 邊度有得賣?

原文章由 JJA 於 08-6-30 17:18 發表
欣賞下d小型盆景,好靚 ! 好似西瓜咁ge

http://i207.photobucket.com/albums/bb30/Applejja/Interior_herb_HQ015.jpg?t=1215070084

男爵府

嘩哈哈))))) 唔好意思, 真係好好笑, 笑 C 我

原文章由 JJA 於 08-6-30 17:37 發表
咁你e+仲有冇種啫? 我又講個笑話你聽, 我又想學我之前果個post学人地種金柚, 於是去恵康買個泰國金柚返來食, 諗住拎粒核去種, 點知個柚係無核ga!mouth:

...

子爵府

我都唔知係乜來, 有冇人知? 我淨係知好靚咋!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 JJA 於 08-7-4 15:39 發表
http://i207.photobucket.com/albums/bb30/Applejja/Interior_herb_HQ015.jpg?t=1215070084

我都想知呀

水晶宮

看到咁靚真是好想種呀,唔該介紹多d水種植物啦.

子爵府

解語花言:水養植物綠化家居
家居擺放一些盆栽,可令家居更有生氣,很多人喜愛在家中玄關、廁所、書桌前置一些植物以增添生活情趣。今次介紹是幾盆水養植物,有斑葉水竹草、青苔球水種植物、絨葉合果芋及彩芋、荷蘭紅網及小紅波,分別以不同的器皿盛放,有不同的趣味,適合擺放家中不同的地方,而且清潔易打理,適合繁忙的都市人。
斑葉水竹草,葉圓尖型,綠白相間,生氣盎然,放在長型玻璃瓶,擺在門口位置最適宜。
青苔球水種植物,十分可愛,種在青苔球內分別是花碧榕及鳳尾芒,葉色形態各異,放在桌上或茶几上,令人倍添閒意。
跟是兩組吊牆的水種植物,一是利用鋁線把玻璃瓶口綑,將心愛的植物吊在牆上,十分有創意及心思,放入形態有點相似,但葉色各異的絨葉合果芋及彩芋放在一起,令視覺上更有趣味。
另一組是荷蘭紅網及小紅波,用不同色小吊瓶,放上不同色的植物,吊在牆上好有雅意。
以上的植物只要定時加水及加入適合的水肥,若放在陽光不到的地方,只須間中放到窗前吸下陽光就會充滿生氣,定有一款令你心儀的。

原文章由 whywhite22 於 08-7-4 16:40 發表
看到咁靚真是好想種呀,唔該介紹多d水種植物啦.

男爵府

原文章由 JJA 於 08-7-4 15:39 發表

好得意呀

首頁

尾頁

跳至