跳至

首頁

尾頁

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

阿仔9月K3,讀何袁,有幾個問題請教Mrs.SO及有經驗媽媽
1.今年派位好似無咩聽說家長說派得好遠,無揀都派到之類嘅case,系唔系今年粉嶺都派得好好?事實上我認識同校嘅幾位都派到于良發,佢地勁開心。
2.雖然知道派位同幼稚園無關係,但有家長說,何袁同保良局系一年好一年差,例如去年何派得差,好多都要扣門,而保就派得好,好多派到于良發,今年就相反,以往幾年都系一樣……其實係巧合定真係有關係呢?
3.我心水第一都係于良發,第二係神召會,但後面的就唔知點揀了,可否比D意見我
4.比較少聽家長講神召會,呢間學位相對少D,唔知校風同師資係點?
5.關於扣門,常聽要咩求位信,其實如果要寫呢累信,宜家係電腦打定手寫?今年于小無申請表派,要自己寫申請信,甘又應該系手寫定電腦打,會唔會手寫比較有誠意?
6.如果要扣門,于小係唔係好難?
唔好意思,太多問題,因為越來越緊張,仲有個細嘅,如果阿哥派得理想,甘妹妹就機會大D……多謝各位幫忙

大宅

引用:阿仔9月K3,讀何袁,有幾個問題請教MS.SO及

原帖由 fyyjott 於 15-07-12 發表
阿仔9月K3,讀何袁,有幾個問題請教MS.SO及有經驗媽媽
1.今年派位好似無咩聽說家長說派得好遠,無揀都派到 ...
1.幼稚園與派位其實都取決於家長選擇,純粹巧合。
2.自行階段只能選一間,然後統一階段,于小、神小兩間只建議放一間在首志願,放第二志願恐怕無機會中。建議九月多參觀小學開放日再決定首三志願
3.叩門信一般打字,然後下款家長自己簽名。
4.于小叩門都是要提交幼稚園評估成績、獎項、資料等。

大宅

回覆:fyyjott 的帖子

我冇理據地相信,派位同學校係有關係。唔係既話,唔會有d學校成日派得咁差,年年都係咁填架啦!

大宅

回覆:bookwormsx2 的帖子

神召會排第二會唔會危險?

大宅

引用:+本帖最後由+bookwormsx2+於+15-7-12+09:03

原帖由 bookwormsx2 於 15-07-12 發表

我冇理據地相信,派位同學校係有關係。唔係既話,唔會有 ...
其實我都係甘諗,有D幼稚園年年派位都唔錯,都唔明點解

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 bookwormsx2 於 15-07-12 發

原帖由 ~~nitto~~ 於 15-07-12 發表
可能多哥哥姐姐已經讀緊好學校呢,自行咪入梗囉。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:神召會排第二會唔會危險?

原帖由 bookwormsx2 於 15-07-12 發表

神召會排第二會唔會危險?
第二冇可能入到

大宅

引用:Quote:原帖由+bookwormsx2+於+15-07-12+發

我大仔係呂明才讀,今年升小一,我仔個班派得好差,差不多半班都要叩門,所以一定唔關幼稚園問題!
但叩門的,差不多全部已有著落了。
于小我仔班都叩左幾個。
靳小都有2個收左。

大宅

引用:Quote:原帖由+bookwormsx2+於+15-07-12+發

原帖由 靚靚C9 於 15-07-12 發表
第二冇可能入到
完全同意!排第2嘥氣!

大宅

我相信年年派好小學,有機會係叩門多同細佬妹帶入啫!

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 fyyjott 於 15-07-12 發表阿

原帖由 nillnill 於 15-07-12 發表
1.幼稚園與派位其實都取決於家長選擇,純粹巧合。
2.自行階段只能選一間,然後統一階段,于小、神小兩間只 ...
多謝你回覆,去年有睇過你分享,很佩服你的堅持同付出,也替你高興最後小朋友入到間好學校。
其實扣門系唔系都要1-1-1 先有機會?如果我揀于小,去扣神小就可能連面試嘅機會都無?

伯爵府

回覆:九月要揀小學,請教MS.SO及有經驗媽媽

多謝各位回覆,綜合意見,神小放第二一定無可能,甘請問有無第一放神小的係順利派到?甘你地第二又係放邊間?
請問神小同于小,邊間好D?聽得多係于小谷D,到好少聽人講神小……

大宅

引用:Quote:原帖由+nillnill+於+15-07-12+發表1.

原帖由 fyyjott 於 15-07-13 發表
多謝你回覆,去年有睇過你分享,很佩服你的堅持同付出,也替你高興最後小朋友入到間好學校。
其實扣門系唔 ...
于小無須111,講成績及叩門表現。神小往年都有111論,但去年就無,有人111都無得見。
建議兩間九月都參觀,然後選一間做心儀。之後心底裡就考慮其他做第二三志願。
于、靳、神、宣、培、嘉福榮這幾間一般是放第一才有獲派機會。所以九月小學開放日我建議參觀上述一至兩間心儀,然後參觀多兩間決定二三志願。
叩門的問題,恐怕不幸的話,派位那天要叩門時,間間都要問。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 fyyjott 於 15-07-13 發表多

原帖由 nillnill 於 15-07-13 發表
于小無須111,講成績及叩門表現。神小往年都有111論,但去年就無,有人111都無得見。
建議兩間九月都參觀, ...
多謝你意見,我會留意9 月的開放日。
我認識一位,去年派到去報第十幾的粉公,扣門好多間都無得見,佢勁唔開心下都係去了粉公,所以我好擔心

子爵府

fyyjott 發表於 15-7-13 09:34
多謝你意見,我會留意9 月的開放日。
我認識一位,去年派到去報第十幾的粉公,扣門好多間都無得見,佢勁唔 ...

我當年熱門(五間)的只選一間放第一, 餘下四間熱門無再填落表(跟本無位無為浪費機會)
有3間我又唔想揀(粉公/粉官/打鼓嶺),
其實無咩好再選擇了...應該得12間揀(12-5-3=4).餘下的4間就放第二至五志願
六至八就放埋唔想揀的3間(唔想跨區)
按志願最差應該去到第八志願,

其實唔中第一志願, 多數都會走去叩門了, 所以都要做定叩門準備

大宅

引用:+本帖最後由+gigi1227+於+15-7-13+15:13+編

原帖由 gigi1227 於 15-07-13 發表
完全同意!第2意願只可放 : 方小/廖小,進取點放正覺!上年我承認都唔甘心咁排,但經歷過後,事實上係一定要咁排!我上年都有問類似問題,mrs so 同 nillnill 都有解答過我
最記得一句,輸運唔好輸陣!
派入方小/廖小後,再叩門,總好過入左粉官先叩門!每日叩門都驚到腳軟!

大宅

回覆:九月要揀小學,請教Mrs.SO及有經驗媽媽

多謝mrs so 教路!
而家傳比你!
祝好運!

複式洋房

回覆:九月要揀小學,請教Mrs.SO及有經驗媽媽

派位同學校成績有冇關係,成績好d同差d填學校既次序係唔係會有唔同?

男爵府

回覆 vicky369 的帖子

正覺放乙二都叫進取架啦... 真係好難揀

大宅

引用:派位同學校成績有冇關係,成績好d同差d填學

原帖由 Cassiekiu 於 15-07-14 發表
派位同學校成績有冇關係,成績好d同差d填學校既次序係唔係會有唔同?
統一派位只係睇彩數,大抽獎人人平等的。

首頁

尾頁

跳至