跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:靚靚C9 的帖子

即係2,3要放冷少少嘅學校??

nillnill    發表於 15-9-12 11:46

大宅

引用:Quote:原帖由 mandymak915 於 15-09-12 發

原帖由 nillnill 於 15-09-12 發表
神幼、恩光與神小均屬神召會。所以兩間幼稚園家長交$20左右就有社團分。神召會又係基督教學校,基督徒可以 ...
謝謝分享

大宅

回覆:nillnill 的帖子

想問粉嶺二線有邊d?tks

大宅

引用:想問粉嶺二線有邊d?tks

原帖由 bebeching 於 15-09-14 發表
想問粉嶺二線有邊d?tks
其實若干年前有家長都列過哪些小學必須放第一志願才有機會,哪些放第二或第三都還有機會。可能後者就是大家口中二線小學,所以根本可以選的不太多。再者,依家自行階段,建議大家選最心儀的小學申請自行,除非認為心中的保險線已經最好或足夠就無問題。始終不希望家長自行已經中獎而之後走去爭叩門。
印象中統一派位較多人放第二三位的小學作為保險,通常(排名不分先後):方小、廖小、正覺。

大宅

回覆:nillnill 的帖子

好多謝你解答,此終第一次真係咩都唔識,有你解答下我,真係

大宅

去了神小聽講座,我問左老師神召會嘅幼稚園係咪會有分,易入d。佢答我雖然係同一辦學團體,但冇分的, 只有宗教分,如果係基督徒就有分加。你小朋友曾讀恩光,我應該信你。但老師咁答,我覺得奇怪。

大宅

引用:去了神小聽講座,我問左老師神召會嘅幼稚園

原帖由 seafishbaby 於 15-09-15 發表
去了神小聽講座,我問左老師神召會嘅幼稚園係咪會有分,易入d。佢答我雖然係同一辦學團體,但冇分的, 只有 ...
因為年年可以不同,往年有宗教分或社團分任選其一,於是最少有20分才有機會抽籤。始終應該以今年學校公佈為準。如果取消左社團分,其實是好事,公平些。

複式洋房

請問神召會小學同嘉褔榮真大家點睇?邊間好啲?

大宅

引用:去了神小聽講座,我問左老師神召會嘅幼稚園

原帖由 seafishbaby 於 15-09-15 發表
去了神小聽講座,我問左老師神召會嘅幼稚園係咪會有分,易入d。佢答我雖然係同一辦學團體,但冇分的, 只有 ...
我小朋友上年讀神幼,用$20果5分自行都派唔到神小,最後大抽獎入番神小,今年都一樣$20有5分bor,你有無講明係邊間神召會幼稚園?

大宅

認識瑞士牛牛第一回

引用:Quote:原帖由+mandymak915+於+15-09-12+發

原帖由 nillnill 於 15-09-12 發表
神幼、恩光與神小均屬神召會。所以兩間幼稚園家長交$20左右就有社團分。神召會又係基督教學校,基督徒可以 ...
想問下點樣交$20入社團?我不是太明白?我小朋友都是在神幼讀緊K1!

大宅

引用:Quote:原帖由+nillnill+於+15-09-12+發表神

原帖由 yuenngai2001 於 15-09-15 發表
想問下點樣交$20入社團?我不是太明白?我小朋友都是在神幼讀緊K1!
神幼我不太清楚。之前恩光就是升到K3,開學就會有通告問家長是否加入神召會所謂成員,如果想加入,給錢有一年會籍,並且獲得神召會教育部出信證明,再拿該信到神小申請自行,就有社團分。

大宅

回覆 stoc15 的帖子

Yes,今年的確有。

大宅

引用:Quote:原帖由+nillnill+於+15-09-12+發表神

原帖由 yuenngai2001 於 15-09-15 發表
K2或k3就會問你比唔比$20入佢地辦學團體的會,入左就會有張證,到自行時交去神小就多5分,不過神小20分都一定要抽

大宅

stoc15 發表於 15-9-15 21:08
我小朋友上年讀神幼,用$20果5分自行都派唔到神小,最後大抽獎入番神小,今年都一樣$20有5分bor,你有無講 ...
我今日打左電話去神小, 搵左專責小一派位的職員去問, 佢confirm 粉嶺神召會幼稚園同恩光幼稚園都有團體分!
佢話係之前同事唔清楚, 攪錯左.

大宅

nillnill 發表於 15-9-15 06:52
因為年年可以不同,往年有宗教分或社團分任選其一,於是最少有20分才有機會抽籤。始終應該以今年學校公佈為 ...
我今日打左電話去神小, 搵左專責小一派位的職員去問, 佢confirm 粉嶺神召會幼稚園同恩光幼稚園都有團體分!
佢話係之前同事唔清楚, 攪錯左.

大宅

引用:Quote:stoc15+發表於+15-9-15+21:08+我小朋

原帖由 seafishbaby 於 15-09-16 發表
...
問幼稚園實清楚,小學未必個個職員都知

首頁

尾頁

跳至