跳至

首頁

尾頁

別墅

九月到我囡揀小學,剛搬到碧湖想揀二線小學,要老師有愛心,有邊幾間選擇?

大宅

回覆:jennifer女神 的帖子

碧湖,近碧湖的小學包括正覺、廖小、方小,其中正覺在碧湖對面,小朋友自己可以行天橋都返到學,慢行5分鐘即到。廖小、方小在華明邨,行天橋約10分鐘,都可以不走馬路。

大宅

引用:九月到我囡揀小學,剛搬到碧湖想揀二線小學

原帖由 jennifer女神 於 15-07-13 發表
九月到我囡揀小學,剛搬到碧湖想揀二線小學,要老師有愛心,有邊幾間選擇?

...
二線比較好就正覺,校舍夠大。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:九月到我囡揀小學,剛搬到碧湖想揀二線小學

原帖由 jennifer女神 於 15-07-13 發表

...
二線粉嶺,正覺,神召會

別墅

回覆:drizzle 的帖子

嘜神召會係二線?

大宅

引用:嘜神召會係二線?

原帖由 jennifer女神 於 15-07-20 發表
嘜神召會係二線?
其實,在你眼中何謂二線?指受歡迎程度抑或學生程度?神小所謂受歡迎,是辦學團體下有兩間幼稚園,有團體分,另外屬基督教學校,有宗教分,形成自行報神小往往攪到20分都要抽,報統一派位必須填甲一乙一才有機會。正覺,雖然辦學團體下北區有兩間幼稚園,但無團體分,佛教多門多派,正覺只承認辦學團體發的後皈依證,加上現實上信佛的人確實不多,無宗教的又有可能去其他宗教的小學,雖然都聽不少佛教幼稚園的家長會一般都報番正覺作首志願,正覺又較神小多開一班,才感覺上正覺較易中,家長將更進取的選擇置於首位,然後正覺就放了第二。雖然論小一功課量,神小較正覺多接近一陪,但小一功課不外抄寫,這數字意義不大,神小似乎對數學、視藝幾重,正覺就普通話、中文較著重。以我所知,兩間都有語言治療協助需要的學生。正覺二線?我未完全同意,只是宗教不同,家長選擇不同。利申:小朋友兩間辦學團體都經歷過,以上只是作為家長個人感覺而已。

別墅

回覆:nillnill 的帖子

謝謝您的見

男爵府

引用:Quote:原帖由+jennifer女神+於+15-07-20+發

原帖由 nillnill 於 15-07-20 發表
其實,在你眼中何謂二線?指受歡迎程度抑或學生程度?神小所謂受歡迎,是辦學團體下有兩間幼稚園,有團體分 ...
你好似對北區小學好清,假如揀二線一線尾,你會建議邊間?

大宅

引用:Quote:原帖由+nillnill+於+15-07-20+發表其

原帖由 monchhichi0718 於 15-09-07 發表
你好似對北區小學好清,假如揀二線一線尾,你會建議邊間?
太客氣,個人經驗而已。上水區我唔熟。我小朋友讀粉嶺的學校。學校無分一二線,只是實際上只有分較受歡迎、未受歡迎而已。粉嶺較受歡迎的小學通常要自行20分以上、或選第一志願才有機會,例如嘉福榮真、上宣、于小、靳小、神小、培靈(位少)。其餘放第二才有機會包括正覺、方小、廖小。其他就考慮放更後選擇。這些可以透過搜索找到以往的討論。

男爵府

引用:Quote:原帖由+monchhichi0718+於+15-09-07+

原帖由 nillnill 於 15-09-07 發表
太客氣,個人經驗而已。上水區我唔熟。我小朋友讀粉嶺的學校。學校無分一二線,只是實際上只有分較受歡迎、 ...
我都有睇過,我都好擔心,因為北區真係無乜學校,好嘅已經多人揀,所以我唔敢博,但求喺屋企附近返學已心足
不過唔該晒你

大宅

引用:Quote:原帖由 monchhichi0718 於 15-09-07

原帖由 nillnill 於 15-09-07 發表
太客氣,個人經驗而已。上水區我唔熟。我小朋友讀粉嶺的學校。學校無分一二線,只是實際上只有分較受歡迎、 ...
唔好意思,我囡黎緊都要煩小學問題,而家不斷問人意見,想問問,本身自己係培靈舊生,但係人地話而家培靈無咁多,仲有係咪多雙非讀。

大宅

引用:Quote:原帖由+nillnill+於+15-09-07+發表太

原帖由 lovepetpet 於 15-09-07 發表
唔好意思,我囡黎緊都要煩小學問題,而家不斷問人意見,想問問,本身自己係培靈舊生,但係人地話而家培靈無 ...
我意思只不過說培靈位少,是班數少,每班25人的話,學額少是很明顯。學額少當然要放首選才有機會。既然是培靈舊生,當然自行選培靈機會總是有的。

男爵府

回覆:粉嶺二線小學

神小正覺培靈我都識人讀緊

神小有愛心,學習支援比正覺大

正覺兩個朋友反影係麻麻,有精英班

培靈多雙非,但照顧得好,因人少。

別墅

回覆:粉嶺二線小學

方小定正覺好?

大宅

引用:方小定正覺好?

原帖由 CORISSUN 於 15-09-11 發表
方小定正覺好?
論校舍一定正覺會好少少,但正覺老師確實感覺有點cool。建議近兩日各小學都開放日去找時間看看(正覺星六下開放日)。

大宅

回覆:nillnill 的帖子

我對北區學校真係完全唔識,想問問得基本分選神小有機會嗎?係咪會難入?于良發好嗎?放第二,三係咪=放棄?tks

大宅

引用:我對北區學校真係完全唔識,想問問得基本分

原帖由 bebeching 於 15-09-12 發表
我對北區學校真係完全唔識,想問問得基本分選神小有機會嗎?係咪會難入?于良發好嗎?放第二,三 ...
神小通常要20分才有機會抽籤,因為神小有兩間幼稚園學生都有5分,所以如果得15分確實機會不太大,要到統一派位放第一志願才有機。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:我對北區學校真係完全唔識,想問問得基本分

原帖由 bebeching 於 15-09-12 發表
我對北區學校真係完全唔識,想問問得基本分選神小有機會嗎?係咪會難入?于良發好嗎?放第二,三 ...
如果統一抽獎,于小放二、三,一定無機會

大宅

引用:Quote:原帖由 bebeching 於 15-09-12 發表

原帖由 nillnill 於 15-09-12 發表
神小通常要20分才有機會抽籤,因為神小有兩間幼稚園學生都有5分,所以如果得15分確實機會不太大,要到統一 ...
請問神小有邊兩間幼稚園有5分?謝謝!

大宅

引用:Quote:原帖由+nillnill+於+15-09-12+發表神

原帖由 mandymak915 於 15-09-12 發表
請問神小有邊兩間幼稚園有5分?謝謝!
神幼、恩光與神小均屬神召會。所以兩間幼稚園家長交$20左右就有社團分。神召會又係基督教學校,基督徒可以有5分。社團分或宗教分任選一個,加首名子女等,20分是基本。如果無底就想入神小,要預左自行失敗靠統一派位,甚至叩門。經驗參考:我小朋友之前恩光,報111兼叩門都失敗,只後入正覺,雖然兩間距離很近,但道不同不相謀,入正覺的恩光畢業生只有兩三位,絕對不如恩光入神小有十幾位那樣多。

首頁

尾頁

跳至