時政擂台

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 my005 於 15-07-14 發表本帖

原帖由 美味 於 15-07-14 發表
咪係囉 之前一堆人一口咬定政府包庇中資承建商屈水喉匠食死貓 人地話要睇証據即被人圍插恥笑

...

禁止訪問

洋房

回覆:美味 的帖子

政府嘢都可以係咁,無言

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:如果真係預製組件出事都幾大鑊....全港好似

原帖由 aztecs 於 15-07-14 發表
如果真係預製組件出事都幾大鑊....全港好似得幾個發展商唔用預製組件
而在啟晴邨7個驗出含鉛的單位,1個是使用預製廁所連水喉,2個是預製廁所但不連水喉,4個廚房不是預製組件;葵聯邨則沒有使用預製廚房或廁所。

【on.cc東網專訊】 啟晴邨食水含鉛量超標風波未了,葵聯邨及水泉澳邨有水辦被驗出含鉛量超標。水務署署長林天星表示,當局會在葵聯邨鋪設臨時水喉,以及設置臨時供水點及水車,料需時2至3日。

房屋署署長應耀康稱,會與葵聯邨的承辦商聯絡跟進事件,當局會把啟晴邨天台水箱直接駁喉到每個樓層,料會在3周內陸續做好。就滿晴樓有食水驗出含退伍軍人症細菌,署方今日已為有案例出現的地方,進行初步消毒工作,包括公共地方及水箱。

應續指,啟晴邨6棟樓宇的廁所,均是使用預製組裝,當中約半是連水喉;2座樓宇的廚房是使用預製組裝,當中一半是連水喉。而在啟晴邨7個驗出含鉛的單位,1個是使用預製廁所連水喉,2個是預製廁所但不連水喉,4個廚房不是預製組件;葵聯邨則沒有使用預製廚房或廁所。

衞生防護中心監測及流行病學處主任程卓端表示,目前驗出的食水含鉛量,超標1至2倍,認為不會構成即時毒性,除非長遠飲用,否則大家毋須太擔心。

公爵府

引用:如果真係預製組件出事都幾大鑊....全港好似

原帖由 aztecs 於 15-07-14 發表
如果真係預製組件出事都幾大鑊....全港好似得幾個發展商唔用預製組件
而在啟晴邨7個驗出含鉛的單位,1個是使用預製廁所連水喉,2個是預製廁所但不連水喉,4個廚房不是預製組件;葵聯邨則沒有使用預製廚房或廁所。

【on.cc東網專訊】 啟晴邨食水含鉛量超標風波未了,葵聯邨及水泉澳邨有水辦被驗出含鉛量超標。水務署署長林天星表示,當局會在葵聯邨鋪設臨時水喉,以及設置臨時供水點及水車,料需時2至3日。

房屋署署長應耀康稱,會與葵聯邨的承辦商聯絡跟進事件,當局會把啟晴邨天台水箱直接駁喉到每個樓層,料會在3周內陸續做好。就滿晴樓有食水驗出含退伍軍人症細菌,署方今日已為有案例出現的地方,進行初步消毒工作,包括公共地方及水箱。

應續指,啟晴邨6棟樓宇的廁所,均是使用預製組裝,當中約半是連水喉;2座樓宇的廚房是使用預製組裝,當中一半是連水喉。而在啟晴邨7個驗出含鉛的單位,1個是使用預製廁所連水喉,2個是預製廁所但不連水喉,4個廚房不是預製組件;葵聯邨則沒有使用預製廚房或廁所。

衞生防護中心監測及流行病學處主任程卓端表示,目前驗出的食水含鉛量,超標1至2倍,認為不會構成即時毒性,除非長遠飲用,否則大家毋須太擔心。

禁止訪問

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆:「鉛水」 葵聯邨亦中招

一次過供佈出來

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:MsBusy 發表於 15-7-14 17:20 房署同

原帖由 maymaymama2405 於 15-07-14 發表
但係皇家佬收貨係check得好緊喎, 你話一個唔負責任check過程有問題就話啫, 但唔止一單呢件事相當唔尋常 ...
所以我都唔明咁多重關卡都無人發現? 點做野㗎

別墅

回覆:「鉛水」 葵聯邨亦中招

到底葵聯一期有沒有驗過架
只係公佈二期結果⋯⋯⋯
屋企有初生嬰兒⋯⋯好擔心⋯⋯

禁止訪問

伯爵府

長遠飲用, 咁佢地都飲左成年啦WOR, 有無事架

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

美味 發表於 15-7-14 17:27
而在啟晴邨7個驗出含鉛的單位,1個是使用預製廁所連水喉,2個是預製廁所但不連水喉,4個廚房不是預製組件; ...

"衞生防護中心監測及流行病學處主任程卓端表示,目前驗出的食水含鉛量,超標1至2倍,認為不會構成即時毒性,除非長遠飲用,否則大家毋須太擔心。"

下...咩叫長遠飲用呀???
人地係條村住左年幾兩年....係咪即係連續飲十年先有事呀?

~眼啤啤, 吹咩咩~

禁止訪問

引用:Quote:MsBusy 發表於 15-7-14 17:06 剛剛記

禁止訪問

禁止訪問

引用:Quote:meowei 發表於 15-7-14 18:21 下我有

禁止訪問

引用:Quote:meowei 發表於 15-7-14 18:21 下我有

禁止訪問

子爵府

除了居民, 呢批屋村的商戶都受好大影響, 點會去食

禁止訪問

公爵府

原帖由 maymaymama2405 於 15-07-14 發表
你慢慢搵下就搵到嫁啦 ~ 我睇完得啖笑, 我唔知佢本身係咪都係工程界, 不過件事都未查清楚可以講到實口實齒o ...
好多吹水唔抺咀 你問多兩問 就會現形

首頁
34567...9

尾頁

跳至