婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

想請問大家我出咗風癩一段時間已經食緊中藥幾日,頭兩三日風癩係出少咗,但到第四日開始又出返多咗,我而家仲有啲痾,唔係肚痛係一坐低就想痾個種,請問大家食中藥會唔會有呢個問題另外我應否再睇多次呢,因為而家出得多咗還是要睇西醫呢,thanks

大宅

Jm 中醫話你果d係急性定慢性?

子爵府

引用:Jm 中醫話你果d係急性定慢性

原帖由 kylieyee 於 15-07-16 發表
Jm 中醫話你果d係急性定慢性?
佢又冇講急性定慢性喎,佢叫我留意下飲食會唔會係食物引起,佢話如果係食物敏感好快就會起,另外佢話情緒波動都會有影響,唔知係咪昨晚食完蛋之後成晚就不停起

大宅

chunheilo 發表於 15-7-16 13:40
佢又冇講急性定慢性喎,佢叫我留意下飲食會唔會係食物引起,佢話如果係食物敏感好快就會起,另外佢話情緒波 ...
蛋都可能係致敏源 你首先食清淡d啦 牛肉 蛋 海鮮 荀 小心外來環境嘅花粉 逢係毒嘅野都唔好掂住 加上你食緊中藥 要忍下口先得。先前我聽過中醫話如果急性唔理慢慢變成慢性咁就要用比較長嘅時間醫喇。
希望你快d好番啦!
痕…真係好難頂,加上天氣咁熱,辛苦你。

子爵府

引用:Quote:chunheilo 發表於 15-7-16 13:40 佢

蛋都可能係致敏源 你首先食清淡d啦 牛肉 蛋 海鮮 荀 小心外來環境嘅花粉 逢係毒嘅野都唔好掂住 加上你食緊 ...
好,謝謝你呀,其實我都唔知點解會對蛋敏感,之前一直食都冇嘢,我想問如果而家對蛋敏感既話,即係所有有蛋做既嘢都唔食得?

大宅

回覆 chunheilo 的帖子

如果唔太肯定係咪食蛋敏感…保險d有關蛋類嘅就唔好食喇,由其食緊中藥,介口介清d快d好嘛。到你身體有番低抗力可能食咩都得呢?

子爵府

引用:回覆 chunheilo 的帖子如果唔太肯定係咪食

如果唔太肯定係咪食蛋敏感…保險d有關蛋類嘅就唔好食喇,由其食緊中藥,介口介清d快 ...
唔好意思,想請問你有冇咩方法可以治痕,我揸咗無比膏和平安膏都唔得,而家仲不停出,真係好難頂

大宅

其實又真係冇咩可以止到痕 除左打止痕針 食止痕藥 不過呢D都係西醫的。中醫係慢慢才見效。

子爵府

引用:其實又真係冇咩可以止到痕 除左打止痕針 食

原帖由 kylieyee 於 15-07-17 發表
其實又真係冇咩可以止到痕 除左打止痕針 食止痕藥 不過呢D都係西醫的。中醫係慢慢才見效。 ...
謝謝你呀,昨晚我啲風癩出得好勁,今朝頂唔到已打止痕針和食返西藥,到好返先去中醫再調理

大宅

記住聽話介口, 西藥比較散多D休息,祝 早日好番晒+斷尾+永遠唔再出現

子爵府

引用:回覆 chunheilo 的帖子記住聽話介口, 西藥

原帖由 kylieyee 於 15-07-17 發表

記住聽話介口, 西藥比較散多D休息,祝 早日好番晒+斷尾+永遠唔再出現 ...
Thanks

子爵府

出風癩前有無食過生冷壽司咁?

子爵府

引用:出風癩前有無食過生冷壽司咁

原帖由 Grateful.N 於 15-07-18 發表
出風癩前有無食過生冷壽司咁?
冇呀,我好少食壽司,其實我之前一直都有風癩,不過只係一兩粒,我以為俾蚊咬,冇為以到,後來最近出得勁多又大粒先知自己原來出風癩咋,不過出得勁個晚我係食咗蛋,而我之前一直對蛋都冇敏感,我問過醫生佢話我免疫系統失調,所以對食物容易敏感

大宅

引用:Quote:原帖由+Grateful.N+於+15-07-18+發表

原帖由 chunheilo 於 15-07-18 發表
冇呀,我好少食壽司,其實我之前一直都有風癩,不過只係一兩粒,我以為俾蚊咬,冇為以到,後來最近出得勁多 ...
我都係咁⋯食緊敏感藥,食左可以完全唔起風癩,每晚食一粒,但唔食又起⋯唉,醫生都話係免疫系統

你醫生有冇話免疫系統可以點搞?

子爵府

引用:Quote:原帖由 chunheilo 於 15-07-18 發表

原帖由 lovebabyduck 於 15-08-10 發表
我都係咁⋯食緊敏感藥,食左可以完全唔起風癩,每晚食一粒,但唔食又起⋯唉,醫生都話係免疫系統

你醫生有 ...
醫生冇講到可以點搞呀,只係話有啲人出風癩係搵唔到原因,我而家都仲有出架,但比起之前係出少咗,而家多數出係cool住既地方,即係內褲邊和bra扣位置,cool住有條痕我就出架喇,大脾都仲有一兩粒,我想知有咩方法可斷尾,我而家冇食藥,而家都係靠醫生開俾我敏感藥膏揸,因為食藥會好眼訓而且驚有副佢用呀

複式洋房

我被這問題困擾了很多年。touchwood,近呢兩年無返轉頭。我中西醫都有睇,我唔可以唔理,因為佢係四圍生,
最大鑊係,例如生喺上嘴唇底,一嚿嘢咁,令我歪了咀,好似整容失敗咁。
第一次病發,係一碟我平日都有食開嘅咖喱飯引發,但我食咗好多次,突然有一次食完,第二日即出事。
之後,郁下都trigger度佢出現,摸到啲士多啤梨會生,食一啲香料會,食唔新鮮食物會,感冒會,經期嚟又會,緊張又會,好似你咁bra帶橡筋箍到嘅位又會。
我要即時打針消腫,需時一日至一日半先消到,啲針藥令我好眼瞓,然後被逼瘋狂休息。
如事者成年都係咁,喺皮膚度就痕,喺腳板底就銀住腳行路,成仔手掌腫晒吹波波咁又試過,喺口入面就歪面毁容咁款。
西醫叫我記錄低食咗啲乜同埋畫低生喺邊。
但發現我戒口戒到好清,食白飯都照生。
大概持繼煩咗我兩年,無咁嚴重,但幾年後轉工壓力大,又再嚟過,又搞我半年有多。穩定咗無咩返發,但間唔時,經期嚟、感冒,都又生返,
生到我都厭晒,化晒,風土病咁初一十五又會嚟,感覺係:點呀?又係你呀陳生?!

後尾,我認為係因為我屋企有啲事,積埋啲壓力同悲傷多年,再加工作壓力,
一次過爆出嚟,一發不可收拾。然後,隨住時間沖淡,我又釋懷返少少,
自己又唔好咁大壓力,情緒好返啲,陳生先無再嚟。

所以,我認為呢啲都係情緒病嘅一種。要畀啲時間,靠自己。
但呢類皮膚敏感問題,人人都唔同,我啲係一舊喺皮膚底充咗血腫起,有啲熱,好痕。但一褪就消晒腫。

子爵府

You better to do the test, many cases are not related to foods. mainly caused by 塵螨

禁止訪問

認識瑞士牛牛第一回

大宅

我見有朋友用精油可以舒緩到...

子爵府

回覆:風癩

我依2個月都不斷出。。真係好困擾。。食藥就好d。唔食藥就黎料。。有時我返工都好想爭扎食唔食藥。食左真係超眼訓。。同事以為我唔想做野。。朋友又以為我搵值口唔想出街。。根本就係食完藥就勁眼訓。。皮膚科話我係慢性。。有排攪。。叫我keep住食藥。。

首頁

尾頁

跳至