跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 Appleapplelee 的帖子

謝謝

大宅

Appleapplelee 發表於 15-7-29 12:58
今年聖心92%派首三志願
請問知唔知派band 1有幾多%?

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

fanny0806 發表於 15-7-26 18:34
阮鄭都淺?

係,因為始住多人選,不思進取,固步自封.

其他學校不斷改進.課程巳超過了他.

這三四年先知衰.連聖心英文用書Level 程度都高過佢,先改了英文用書,改了用中Level,同聖心看齊返.

再不停改數學用書,E+終於選定,較之前深啲,但都係無其他咁深.

今年終於都選定要改用的中文用書,9月改用新書.唔知算唔算深咗.唔知會唔會再轉.
前年小一的中文科,開始要求高咗.

只知課程,無孫小,寶湖,八號,田家炳,田千.......咁深.最多同聖心差唔多.

男爵府

醒目開學勳章

回覆:yoma1975 的帖子

我小朋友升小四係阮銀,細既升小一,但英文同中文咁多年都係同一本書,至於數學係轉左新書,之前揀時都聽人講淺啲,但自從上年轉校長後就功課多左,考試深左,純個人意見

男爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:fanny0806 發表於 15-7-26 18:34 阮

原帖由 yoma1975 於 15-08-04 發表
你說是兩間阮鄭程度?不過好似正校要求高啲

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

23肥媽媽 發表於 15-8-4 16:55
你說是兩間阮鄭程度?不過好似正校要求高啲

正校要求高啲<只不過係成績表A同B的分數唔同,銀阮係85-100係A,75-84係B,阮鄭係90-100係A,75-89係B.其他CDE一樣.

係E兩年先對新入學的小一生要求高啲.

珍珠宮

23肥媽媽 發表於 15-8-4 16:53
我小朋友升小四係阮銀,細既升小一,但英文同中文咁多年都係同一本書,至於數學係轉左新書,之前揀時都聽人 ...
我都覺阮銀考試深左,睇過第三學期張英文考試卷,比阮鄭張深.

中文好似有兩篇作文同筆試一齊考,唔知係咪呢.

珍珠宮

23肥媽媽 發表於 15-8-4 16:53
我小朋友升小四係阮銀,細既升小一,但英文同中文咁多年都係同一本書,至於數學係轉左新書,之前揀時都聽人 ...

英文係分校個年兩間一齊改的.之前用係最低LEVEL.

如果講學校資源聖心好似多啲,重視家長意見,當年小一選校時參觀,啲家長話無電子白板,無實物投影機,投影機畫面好矇,啲電腦好舊,無心理學家.

個校長得動力好強,一個暑假竟然加曬,電子白板,實物投影機.更換投影機,電腦.改善音響設備.仲要請咗兩個注校心理學家.

相反阮銀要油過學校圍欄,都要攪幾年籌錢.

阮鄭家長只係要求改善蚊患,但攪咗咁多年,都無實質去改善,叫加[有]蚊器點都唔肯,攪到個個學生對手腳無忽好肉.只係一日唔記得查蚊怕水,就會咬到幾十口返來.

首頁

尾頁

跳至