嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

不如開過個group大家分享下會整咩食物俾bb食?我唔係好有經驗,但好想同各位交流下增加食物種類令bb食得多元化d開心d!

願意開group

大宅

回覆:*6-12個月固體食物*

我bb11 個月,平時會整水果yogurt,pancake, toast, 麥皮,cereal做早餐。午餐晚餐都係食返pasta / 粥。我有整開冰粒食物,都有俾過現成一pack pack嘅baby food.

candyaust 發表於 15-7-19 06:56
我bb11 個月,平時會整水果yogurt,pancake, toast, 麥皮,cereal做早餐。午餐晚餐都係食返pasta / 粥。我 ...

Hello,candyaust,媽媽可以因應BB咀嚼的能力, 唔同味道和質感既食物, 好似芝士薯蓉,字母粉、星星粉、素麵配搭新鮮簡單既食材蕃茄、番薯、薯仔、旦黃, 記得都係少量試起同連續食3.另外,媽媽可以俾BB自己嘗試拿住食物來咀嚼,顏色、形狀、體積、質感不同的食物, 如煮熟了的紅蘿蔔 /菜莖、熟食物整既壽司, 三文治,可以鍛鍊BB手、眼協調,和對食物興趣架。加油!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

Yvonne@牛欄牌媽咪專線 發表於 15-7-23 16:58
Hello,candyaust,媽媽可以因應BB咀嚼的能力, 俾唔同味道和質感既食物, 好似芝士薯蓉,字母粉、星星粉、素麵 ...

Yvonne, 請問7個月的BB的咀嚼能力怎麼樣? 可以手拿食物嗎? 仲未有牙齒, thanks~

YY526 發表於 15-8-7 16:00
Yvonne, 請問7個月的BB的咀嚼能力怎麼樣? 可以手拿食物嗎? 仲未有牙齒, thanks~ ...
Hello, YY526, 7 個月BB建議先俾果蓉/菜蓉/肉蓉,之後先慢慢引入一D剁碎既菜/肉,7 個月暫時應該未太懂得自己拎住食物放入口,但媽媽可以嘗試俾BB自己拎住,相信BB 遲D 會慢慢學識。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

複式洋房

回覆 Yvonne@牛欄牌媽咪專線 的帖子

thank you.

Yvonne@牛欄牌媽咪專線    發表於 15-8-12 13:20

複式洋房

回覆:*6-12個月固體食物*

女女剛六個月大,試過蘋果蓉,節瓜蓉,菜心蓉....但樣樣都唔like😣整餐懵先食個幾啖,近日仲便秘四天,好灰心😢

男爵府

回覆 Mamakoko 的帖子

我個女剛轉固體食物時亦遇上便秘問題, 我比大蕉+奶, 同埋煲竹蔗薏米水, 嘗試咗一個星期左右, 而家尚算正常

大宅

引用:Quote:YY526+發表於+15-8-7+16:00+Yvonne,+

原帖由 Yvonne@牛欄牌媽咪專線 於 15-08-07 發表
Hello, YY526, 7 個月BB建議先俾果蓉/菜蓉/肉蓉,之後先慢慢引入一D剁碎既菜/肉,7 個月暫時應該未太懂得自 ...
幾大可以比佢自己揸住食?食咩先好呢?

別墅

回覆:candyaust 的帖子

我囡囡8個月大
整過3文魚洋蔥粥,瑤柱瘦肉粥
呢2個就最鐘意食

大宅

回覆:Yvonne@牛欄牌媽咪專線 的帖子

請問幾大可以比bb揸住食物吃?只有兩隻牙仔都可以嗎?

neela7783 發表於 15-9-1 17:42
幾大可以比佢自己揸住食?食咩先好呢?

Hello neela7783,當BB 可以伸手拎食物時,就可以開始俾佢試下自己進食,一般8個月度都可以開始試,不過個個BB 進度唔同,有d 早過8個月有d 遲過。您可以切細粒水果如香蕉/桃 ,芝士等等,俾BB 拎黎食。 一開始可能會食到週圍都係,不過都唔好成日同佢抹咀/手,會影響bb 胃口架,可先做一些預防工夫,如在地上鋪上報紙等等。

PurinBB 發表於 15-9-1 22:30
請問幾大可以比bb揸住食物吃?只有兩隻牙仔都可以嗎?
Hello PurinBB ,大約8個月度就可以俾bb 試下揸住食物吃,得2隻牙仔都可以架,不過一開始要俾軟d 嘅食物bb 試, 同要切得好細粒,睇住佢咀嚼同吞成點。

大宅

引用:+本帖最後由+Yvonne@牛欄牌媽咪專線+於+15-

原帖由 Yvonne@牛欄牌媽咪專線 於 15-09-02 發表
仲有一星期8個月,未出牙,可以比蕉自己食嗎?還是仲要磨爛?

大宅

回覆 neela7783 的帖子

我女女6個半月 未出牙 都食到蕉 不過自己就拎唔實 (因為太滑喇 XDD) 要拎住比佢啜

回覆 neela7783 的帖子

8個月BB 已經可以用牙肉咀嚼食物,可以切到好細粒俾佢食,唔使磨得好爛,因應住BB 咀嚼同吞嚥能力再將市調教食物粒大細就ok 。

男爵府

回覆:Mamakoko 的帖子

南瓜非常好

首頁

尾頁

跳至