自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

個人經驗,都係覺得2 個好啲,無論佢地細個成長階段到佢地而家大個,佢地細個時真係2 個互相有個伴所以經常屋企都有佢2 個把聲,有歡笑有爭吵,到而家都好似係昨日既事,諗起自己都會由心笑出黎,而家佢地大個就真係好似樓主咁講法,我地兩老或屋企有事佢2 個都一齊相相量量,一人計短二人計長,所我100%無後悔生兩個

別墅

唉!想生多个~~~~~~~~~經濟唔許何! 唔想生~~~~~~~~~~~~又怕仔仔第时得自己一个!好鬼予盾呀!我老公就一半一半、我又係、最大问題都係經濟上啫!好煩............

大宅

我早幾日都同我老公講, 不如生多個, 但佢唔想, 佢話驚偏心, 分薄哂仔仔的所有野, 但係有時仔仔真係好悶, 雖然有1個表哥同佢玩, 但一星期最多一日, 佢地兩個一齊的時候, 仔仔真係好開心, 但我老公唔想都無辦法架

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

記得我有咗第 2 個 bb 時, 我老公一度因為驚經濟問題想叫我唔好要, 但最後我都生咗出來. 現在一家幾口都唔知幾開心, 現在仔仔都差不多 2 歲半. 家姐同細佬日日玩到不停
hello hello ~~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

228,

你諗既野同我一樣呀!!

原文章由 060228 於 08-6-29 15:59 發表
做兄弟姐妺都要有緣份,無緣份,狗咬狗骨,相對無言~

唔生又對bb唔公平> 點唔公平?
怕第日我兩公婆老左有咩事, 佢冇手足幫手, 佢會好大壓力>
我會希望佢有獨立能力處理, 其實唔小心生左個問題細佬細妹俾佢,要佢照顧細 ...

大宅

好媽媽勳章

生兩個係好d o既
細個時佢地又有個伴玩 無咁悶
到大個左時屋企有咩紅白大家事
都叫有多個人有商有量ma
如果得一個 佢大個要一個去面對
你兩老o既問題 佢都好辛苦o架

侯爵府

我以前好鐘意返工做嘢,唔鍾意小朋友,生第一個都係因為c6恨。交差算數!

第二個就完全唔想生,同c6反哂面話唔要嘅時候就bingo,唉!

点知宜家見到佢地兩個我就最happy !雖然成日狗咬狗骨,但姊弟情深ge時候真係好sweet!

子爵府

好媽媽勳章

我有兩個仔仔, 想分享下我最少要生兩個的原因....

有個哥哥真好
http://hk.myblog.yahoo.com/longlongkiu/article?mid=139

有哥哥同行
http://hk.myblog.yahoo.com/longlongkiu/article?mid=284

珍珠宮

畀面勳章

我又講下我個CASE...

我大仔就黎9歲, 細仔得4個月. 初初生完大仔覺得湊仔好辛苦, 咩私人時間都冇哂, weekend本來可以2人世界, 約朋友, 瞓到日上三干... 已經冇哂. 一宜都唔想生第2個.

不過個仔上左小學, 佢見有同學他2兄弟一齊返學, 一齊去生日會, 佢原來好羨慕. 成日有意無意問我地佢會唔會有細佬妹 (唔止問一兩次).

加上我都高齡喇, 如果呢2年再唔生就真係唔會再生, 最後都係決定生多個.

人人話2個細路隔咁遠會冇計傾. 不過我個仔又唔係WO, 佢都幾幫得手架. 出街幫手拎野, 推BB車, 細佬嘔奶佢識拎TISSUE比我, 又識學我點同BB玩. 佢2個都幾好感情架. 當然啦, 有左個BB, 成家人既"機動力"就冇以前咁好喇, 咁佢都會體諒既, 咪再重新安排活動比佢LAW.

水晶宮

等我又講下先,哥哥4歲多d妹妹出世,佢好似天生就係做哥哥的村料,佢會係我湊妹妹時自己做自己的事,每朝自己刷牙洗臉食早餐換校服,唔洗我操心,妹妹要換片又會幫手拎,我去沖涼佢就會搖車仔'tum'妹妹訓覺!佢係妹妹的好榜樣,妹妹d禮貌全部都係哥哥的功勞,哥哥又會叫妹妹坐低講故事佢聽,但妹妹就成日都會激哥哥,但哥哥真係好就佢,我地話親妹妹佢就同佢求情。見到佢地咁愛大家就咩勞氣野都會唔記得。佢地真係好sweet嫁!

水晶宮

我想生多一个架...点追都追唔到...

公爵府

畀面勳章

有時都好開心,但生兩個都好煩,一個心好難平均分比兩個,同埋我都有偏心.....

珍珠宮

agree ar~~

原文章由 060228 於 08-6-29 15:59 發表
做兄弟姐妺都要有緣份,無緣份,狗咬狗骨,相對無言~

唔生又對bb唔公平> 點唔公平?
怕第日我兩公婆老左有咩事, 佢冇手足幫手, 佢會好大壓力>
我會希望佢有獨立能力處理, 其實唔小心生左個問題細佬細妹俾佢,要佢照顧細 ...

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

我冇後悔生一個喎~~~
我亦都唔打算再生啦(隨非意外)~~~

禁止訪問

珍珠宮

上次有個 bk mami 點醒左我.

人生在世, 一定會有好多後悔事.

後悔無早點結婚生仔......
後悔只生一個.....,
後悔生 2個都係仔,
後悔呢樣果樣.

如果有能力有精力, 當然生 2個以上最好啦.
無的話, 只有活在當下,
一個人未必一定寂寞, 要教仔仔懂得自處, 能獨自解決問題.

伯爵府

好媽媽勳章

同我 c6一樣呀 , 佢都成日話我唔會明獨仔心態 ,我地都生左3個
原文章由 朗仔 於 08-6-29 17:40 發表
我c6係獨仔,c6成日呻佢既童年唔好過!62,99返工!c6好孤單,好悶!所以我地最小生2個!
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

珍珠宮

我覺得有能力係應該生兩個。。。等佢地大個有個人分擔下。。雖然有D人話佢地大個或者未必合得黎但係做父母既起碼比個機會佢地。。。亦有D人話佢地大個就有自己既朋友唔會有問題。。但係朋友又點同親人呢。。自己都有朋友屋企有起事上黎都係自己屋企人搞掂又點會煩朋友呢。。。

我得一個仔,我個心成日好內疚。。我好想生多個但係我生第一個時已經39加上經濟無咁既能力。。

所以你地可以而又有能力的話一定要生兩個呀。。

首頁

尾頁

跳至