自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 15週年勳章

而家一個仔,一路都想生兩個,但係經濟唔許可有乜計,一個有一個好丫,一個兩個幾多個都好都係講緣份

男爵府

各位生兩個既媽咪,我想請教下,你地點揪,你地係有工人或有屋企幫手揪呀?我一個仔,已經搞唔掂啦,又返工,放工返來,又要揪佢,又要煮飯,我已經半條人命.再多個我都想,但我諗我好快上天堂.

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 十月變形記 於 08-6-30 15:52 發表
我生之前都有呢個疑問, 一個定二個?

之後睇咗本"獨生子怎麼教", 覺得有樣嘢好啱, 就係一路都只係大人教細路仔乜嘢係悶同寂寞, 同埋係大人覺得內疚, 但係小朋友心裡面其實係冇呢d嘢存在嘅. 只要盡心照顧自己小朋友, ...

你說得很對,我就是受了重男輕女的思想,童年並不快樂。所以我只生一個,因為我一定會重女輕男,這樣對兩個都不好。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

There is no perfection in planning for the future.

1.No guarantee the siblings will like each other>>some siblings quarrel and fight every day

2. No guarantee they will help each other or take care of parents. My hubby's brothers only borrow from him and never support their father financially. Only my hubby , the youngest son, does that.

3. No guarantee the second baby will be healthy. My friend's younger son is autistic and my uncle's younger daughter is crazy...more burden on the older child as an adult having to take care of 2 parents and a younger sibling

Life may not turn out the way you want. So just live today to the full and come what may.

子爵府

原文章由 等待BB的小貓 於 08-6-29 14:51 發表
我下年35歲, 囡囡而家2歲, 我暫時都未有意思想再生bb, 但唔生又對bb唔公平, 怕第日我兩公婆老左有咩事, 佢冇手足幫手, 佢會好大壓力, 同好孤獨, 雖然有親戚, 但呢個年代既親戚已經唔會咁為得人.

唔知你地冇咩見解 ...

同你一樣,我下年35歲,而家有一個仔,2歲多。我希望下年/後年可以生多一個。

可能自己都有一個哥哥,而且感情好好,希望兩兄弟/兩兄妹可以互相照應。

男爵府

無咩後唔後悔, 想比最好既小朋友, 如果生兩個未必應付到, 宜家有一個已經好開心, 隨緣lor, 無謂比壓力自己.

子爵府

好媽媽勳章

等待BB的小貓 :
謝謝你的欣賞, 得閒上來留下言, 傾下 !!

原文章由 等待BB的小貓 於 08-6-30 23:14 發表
pamelaywy,

你blog果段 "有個哥哥真好" 寫得好好呀﹗ 而睇完你2個囝囝既movie同相真係好sweet呀! 真係好感覺到你家庭有幾幸福.

禁止訪問

大宅

考慮中

首頁

尾頁

跳至