論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Kholifa
3月30出生

印傭已被解僱, 經僱傭公司比齊所有費用. 但印傭不肯簽收機票, 之後去左勞工處投訴話追討機票費用.
另再去小額錢債追討.

家下屋人比佢攪到精神緊張.
有無人知道點解通知左入境處佢不是要14內離開香港咩?

大宅

引用:Kholifa 3月30出生印傭已被解僱, 經僱傭公

原帖由 tuchai 於 15-07-20 發表

Kholifa
点解5簽收机票?

大宅

tuchai 發表於 15-7-20 15:58
Kholifa
3月30出生
因為開咗FILE, 所以可以留耐D..係度搵魚及屈你$$....

男爵府

回覆:印傭玩野

你可以出示機票購買日期,再加上勞工處顯示機票一早已買好。。。你將佢個名再post係facebook僱主版等佢冇咁容易搵工。。。佢地可以過一過澳門然後返黎就當出境,根本唔簽收機票,係想要錢多

大宅

Kholifa
3月30出生

去到 agent 度都唔簽收機票,agent 做咗些咩,由得個姐姐唔簽?

佢唔簽,你有無當時即錄影?

不過都唔使驚。勞處通常發信俾你,叫你去開會,想你地二個自己 settle。勞處的信通常會有一個負責職員的電話,你直接打俾佢,講咗你的情況,然後你把機票交給勞處。勞處會轉交俾姐姐,到時佢唔收唔得。交唔機票後,你亦都唔使去開會。

我估你個工人喺想收錢所以唔收機票。所以你去到勞處,你都喺話俾機票,勞處唔會叫你俾錢,因為俾機票都喺合法的。你姐姐想收票錢,你就特登唔俾錢,唔好俾佢得「程」。

下次,如唔收,你把計好的錢,自己上去勞處,勞處會幫你交給姐姐。

象牙宮

Kholifa 3月30出生

又有人想屈雇主?

家下屋人比佢攪到精神緊張. 給正能量. (沒什么好怕, 外傭一有机會一定屈雇主)
通知左入境處未???? 通知+ list out 屈雇主, 不服從....
照去勞處. 給証明.
上次和解.../等佢告.

你唔得閒, 就說病了. 改期. (不能不通知)
end up 傾 = "討價還價" 雇主精明, 錢花的少. 雇主怕事, 錢花的多.

**一日用外傭, 學被佢屈的程序. 並預備著几時佢玩野用, 早日準備.

別以為請工人表示自己享受, 舒服呀..
由第一日至她離開, 要預備 對方告你.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至