論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

請問請完约工人係咪只填OFW information sheet?唔洗理RECONTRACT果張?

星期日都辦工?咁入境處要同工人一齊去嗎?個工人話唔得閒搞。

Thanks

子爵府

sktse88 發表於 19-7-21 15:03
回覆 AndrewMami 的帖子

請問樓主,我工人姐姐visa 8 Sep 2019 到期, 會同她續約,現在可以去Embassy申請 ...

可以, 續約係可以 8 weeks 前做

大宅

ilovebb2019 發表於 19-7-23 21:08
請問請完约工人係咪只填OFW information sheet?唔洗理RECONTRACT果張?

星期日都辦工?咁入境處要同工人 ...

要填一份印住"TRANSFER"既FORM, 係菲領事有得拎. OFW INFORMATION SHEET 都要填.
菲領事館係日至4 辦公, 9AM-4PM, 樓下好多人既, 個D應該係整VISA, 我估, 佢同禁LIFT 個姐姐講係做新CONTRACT, 你唔駛排個條長隊上18樓攪.
入境處個PART未知, 因為未攪, 你唔趕, 我可以再UPDATE 你, 你BOOK 左入境幾多號?

男爵府

five555 發表於 19-7-10 21:10
新姐姐昨日零晨1點排到天光都攞唔到籌。唯有今晚放工8點多去排, 已經有條龍。我同新姐姐的菲姐朋友接力排。 ...

請問入境處邊間分行?

伯爵府

Karmen22 發表於 19-7-29 17:21
要填一份印住"TRANSFER"既FORM, 係菲領事有得拎. OFW INFORMATION SHEET 都要填.
菲領事館係日至4 辦公, ...

未book呀。臨門一腳個姐姐唔簽。又要再揾

大宅

ilovebb2019 發表於 19-7-29 17:43
未book呀。臨門一腳個姐姐唔簽。又要再揾

好明白, 我都驚左好耐, 我一日未去入境處,我都驚佢地仲揀緊.

大宅

回覆 AhC 的帖子

灣仔

男爵府

請問同工主續約,以下日子是否有薪日?要去幾耐?

1. 去菲領事館交已填好既合約同資料,俾錢拎單
2. 等兩星期左右去菲領事館拎返已批既合約
3. 去入境處交及拎已有批文件

謝謝!

男爵府

AhC 發表於 19-8-8 11:52
請問同工主續約,以下日子是否有薪日?要去幾耐?

1. 去菲領事館交已填好既合約同資料,俾錢拎單

工主有時工作日去,有時星期日順便去;所以我想知是否要比返星期日補假錢同飯錢佢!

大宅

請問最近有冇人自己去搞文件(完約轉僱主)? 想知要唔要早一晚去排隊拎籌...因為日日上網都BOOK唔到期

大宅

misshoney821 發表於 19-9-10 15:50
請問最近有冇人自己去搞文件(完約轉僱主)? 想知要唔要早一晚去排隊拎籌...因為日日上網都BOOK唔到期 ...

零晨12點上網BOOK

複式洋房

回覆 kiit925 的帖子

轉僱主 可以幾耐之前做 booking?我搵到個姐姐 佢11月2號 完約, 我唔係好識計點幾時先可以同佢做預約, 加上日日網上都full booking

子爵府

AndrewMami 發表於 15-7-23 17:07
有用資料 # 1 / #689 / #836 / #1027 / #1822

Andrewmami, 請問自己同公司續約。我見#1
** 續約 - 攞 form 可以去港九新界, 除中環辦事處, 做手續就邊一間都可以, 最早係 8 weeks **

即係去任何一間入境處攞form同做手續就得 ?咁菲律賓領事館係咪都要去?

即係先拎入境處form, 上網download 菲領事館form,去菲領事館做embassy,一星期後拎返embassy,之後就去任何一間入境處交3份已做embassy 的contract?

子爵府

jasonmama888 發表於 19-9-12 08:14
** 續約 - 攞 form 可以去港九新界, 除中環辦事處, 做手續就邊一 ...

係, 任何一間immi 都攞到form (正常

子爵府

jasonmama888 發表於 19-9-12 08:14
** 續約 - 攞 form 可以去港九新界, 除中環辦事處, 做手續就邊一 ...

係, 任何一間immi 都攞到form (正常), embassy 係領事館意思 .. embassy 份 form 可以上網 download ..

總之最緊要快d online book 咗個期先, 就唔駛咁趕

子爵府

AndrewMami 發表於 19-9-12 08:21
係, 任何一間immi 都攞到form (正常

Thank you andrewmami ,兩年前就係睇哩個post,自己請工人,今日就準備幫同一工人續約了。多謝andrewmami

子爵府

jasonmama888 發表於 19-9-12 08:28
Thank you andrewmami ,兩年前就係睇哩個post,自己請工人,今日就準備幫同一工人續約了。多謝andrewmami ...

非常好, 恭喜你呀..
我嚟緊11 月同我姐姐續第三個約喇 ..

子爵府

AndrewMami 發表於 19-9-12 08:30

非常好, 恭喜你呀..

恭喜您,好多人話姐姐踏入第二張約就開始壞同出古惑。你姐姐簽到第3張約,好叻有個好姐姐真係差別好大。

子爵府

jasonmama888 發表於 19-9-12 08:35
恭喜您,好多人話姐姐踏入第二張約就開始壞同出古惑。你姐姐簽到第3張約,好叻有個好姐姐真係差別好 ...

暫時都無咩特別, 好似我細囡要減肥, 佢都肯每日煮健康餐送去學校, 佢自己又減埋一份
總之你搞掂我d 細路同整理好屋企, 我無咩所謂, 都幾自由架 .. 識諗嘅咪會好好哋做囉

子爵府

AndrewMami 發表於 19-9-12 09:31
暫時都無咩特別, 好似我細囡要減肥, 佢都肯每日煮健康餐送去學校, 佢自己又減埋一份
總之你搞掂 ...

我小朋友剛剛入N班,我家庭輸蝕在有長老(emoji)實,工人姐姐會覺得無咁free,不過佢要識諗落,小朋友咁細,又百厭,無長老幫手,佢真係痾尿都無時間

首頁

尾頁

跳至