論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
jasonmama888 發表於 19-9-12 09:34
我小朋友剛剛入N班,我家庭輸蝕在有長老(emoji)實,工人姐姐會覺得無咁free,不過佢要識諗落,小朋友咁細 ...

呢段時間真係最辛苦

大宅

2019勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
回覆 lovedona38 的帖子

轉僱主係完約前4個星期. 同一僱主續約係8星期. 你要confirm清楚工人佢的前僱主會幾時放佢走, 由放佢走果日計4星期, 唔係VISA完約日期4星期. 如覺得麻煩或難BOOK可找AGENT幫手

複式洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
新工人只可放星期五,菲領事館只開四至日,咁我唯有星期日上去幫佢搞文件,咁請問工人最終使唔使親自上去菲領事館一次?
另外,我打去入境處問,我新工人完約11月2日,VISA一樣,佢建議我工人10月4日直接取WALKIN籌,佢話全日都辦工,應該是可以辦理到的,但我見之前的post話要零辰排隊都未必取到籌,好擔心啊!
究竟係點呢?

子爵府

kiit925 發表於 19-9-12 15:42

轉僱主係完約前4個星期. 同一僱主續約係8星期. 你要confirm清楚工人佢的前僱主會 ...

no la.. embassy 都係睇工人passport 入面張 visa, 睇個 visa end date 嚟計日子

如果係 depends on 個release date 嚟做, 咁咪斷約都得囉...

子爵府

lovedona38 發表於 19-9-13 01:18
新工人只可放星期五,菲領事館只開四至日,咁我唯有星期日上去幫佢搞文件,咁請問工人最終使唔使親自上去菲 ...

其實你直接幫佢去做就得, 工人只需最後親自去 immi 攞新visa 就ok, 同埋你叫工人簽埋授權書俾你攞去做

如果immi 叫你去攞即日籌, 你有無問佢呢個辦事處係幾點派籌 ? 之前有jm 係前一日嘅下晝攞第二日嘅籌, 亦有 jm 需要前一晚開始派... 佢哋成日改玩法, 我諗你問清楚呢樣野比較好

總之你點都要去咗 embassy 先, 唔係咩都做唔到...

大宅

2019勳章

AndrewMami 發表於 19-9-13 07:46
no la.. embassy 都係睇工人passport 入面張 visa, 睇個 visa end date 嚟計日子

如果係 depends on 個re ...

呢個係講緊去IMMD的日子並非去領事館. 領事館基本上佢都冇理太多嘢亦都唔多睇日子, 我上次六星期前入紙佢都照做比工人. 而IMMD就真係會睇日子, 同埋收文件時要收埋前僱主比的RELEASE LETTER. 好多僱主會喺VISA END DATE前放埋假比工人, 所以續約係依據RELEASE DAY

子爵府

kiit925 發表於 19-9-13 09:16
呢個係講緊去IMMD的日子並非去領事館. 領事館基本上佢都冇理太多嘢亦都唔多睇日子, 我上次六星期前入紙佢 ...

絕對唔會唔理, 我唔建議咁囉, 有好多jm 都睇呢個post, 亦有好多jm pm, 都係講日子限制... 我唔想有令人誤會 ...
當然immi or embassy 有權去 judge 今次個case 係點.. 但始終明文規定嘅野, 就點都要跟
同埋我絕對唔建議搵 agent 做

複式洋房

回覆 AndrewMami 的帖子

我昨晚終於取到籌,不過是10月15日的,我打算plan10月4日叫工人先walkin,如果不成功,我至少仲有一個遲少少嘅日子可做到。我呢個星期日會上菲領館搞,我上網dl左份表,一張Recontract OFW information sheet,一張OFW information sheet,邊一張先岩用於轉僱主?定2張都要填?

複式洋房

發表於 前天 12:11 |顯示全部帖子

今日9月15日(Sunday ), 我一早8:30就去到菲領事館排隊,嘗試幫新工人辦理文件,
好多人,排左1hr多先上到18F,
Around10:30到我了,
Starff 話我早左10日,
最後她計算要9月25日先可處理,
今次白行了。
下次要請工人自己上來了。
寫出黎希望幫到其他人😁

大宅

發表於 昨天 12:45 |顯示全部帖子
lovedona38 發表於 19-9-15 12:11

今日9月15日(Sunday ), 我一早8:30就去到菲領事館排隊,嘗試幫新工人辦理文件,

你個新姐姐visa幾時到期?

大宅

發表於 昨天 14:06 |顯示全部帖子
lovedona38 發表於 19-9-15 12:11

我剛剛睇到你資料,原來11月2完約,點解可以咁快去菲律賓領事館?唔係一個月咩?仲有,我想問佢有冇release letter?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊