論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

jasonmama888 發表於 19-9-12 09:34
我小朋友剛剛入N班,我家庭輸蝕在有長老(emoji)實,工人姐姐會覺得無咁free,不過佢要識諗落,小朋友咁細 ...

呢段時間真係最辛苦

大宅

回覆 lovedona38 的帖子

轉僱主係完約前4個星期. 同一僱主續約係8星期. 你要confirm清楚工人佢的前僱主會幾時放佢走, 由放佢走果日計4星期, 唔係VISA完約日期4星期. 如覺得麻煩或難BOOK可找AGENT幫手

複式洋房

新工人只可放星期五,菲領事館只開四至日,咁我唯有星期日上去幫佢搞文件,咁請問工人最終使唔使親自上去菲領事館一次?
另外,我打去入境處問,我新工人完約11月2日,VISA一樣,佢建議我工人10月4日直接取WALKIN籌,佢話全日都辦工,應該是可以辦理到的,但我見之前的post話要零辰排隊都未必取到籌,好擔心啊!
究竟係點呢?

子爵府

kiit925 發表於 19-9-12 15:42

轉僱主係完約前4個星期. 同一僱主續約係8星期. 你要confirm清楚工人佢的前僱主會 ...

no la.. embassy 都係睇工人passport 入面張 visa, 睇個 visa end date 嚟計日子

如果係 depends on 個release date 嚟做, 咁咪斷約都得囉...

子爵府

lovedona38 發表於 19-9-13 01:18
新工人只可放星期五,菲領事館只開四至日,咁我唯有星期日上去幫佢搞文件,咁請問工人最終使唔使親自上去菲 ...

其實你直接幫佢去做就得, 工人只需最後親自去 immi 攞新visa 就ok, 同埋你叫工人簽埋授權書俾你攞去做

如果immi 叫你去攞即日籌, 你有無問佢呢個辦事處係幾點派籌 ? 之前有jm 係前一日嘅下晝攞第二日嘅籌, 亦有 jm 需要前一晚開始派... 佢哋成日改玩法, 我諗你問清楚呢樣野比較好

總之你點都要去咗 embassy 先, 唔係咩都做唔到...

大宅

AndrewMami 發表於 19-9-13 07:46
no la.. embassy 都係睇工人passport 入面張 visa, 睇個 visa end date 嚟計日子

如果係 depends on 個re ...

呢個係講緊去IMMD的日子並非去領事館. 領事館基本上佢都冇理太多嘢亦都唔多睇日子, 我上次六星期前入紙佢都照做比工人. 而IMMD就真係會睇日子, 同埋收文件時要收埋前僱主比的RELEASE LETTER. 好多僱主會喺VISA END DATE前放埋假比工人, 所以續約係依據RELEASE DAY

子爵府

kiit925 發表於 19-9-13 09:16
呢個係講緊去IMMD的日子並非去領事館. 領事館基本上佢都冇理太多嘢亦都唔多睇日子, 我上次六星期前入紙佢 ...

絕對唔會唔理, 我唔建議咁囉, 有好多jm 都睇呢個post, 亦有好多jm pm, 都係講日子限制... 我唔想有令人誤會 ...
當然immi or embassy 有權去 judge 今次個case 係點.. 但始終明文規定嘅野, 就點都要跟
同埋我絕對唔建議搵 agent 做

複式洋房

回覆 AndrewMami 的帖子

我昨晚終於取到籌,不過是10月15日的,我打算plan10月4日叫工人先walkin,如果不成功,我至少仲有一個遲少少嘅日子可做到。我呢個星期日會上菲領館搞,我上網dl左份表,一張Recontract OFW information sheet,一張OFW information sheet,邊一張先岩用於轉僱主?定2張都要填?

複式洋房

今日9月15日(Sunday ), 我一早8:30就去到菲領事館排隊,嘗試幫新工人辦理文件,
好多人,排左1hr多先上到18F,
Around10:30到我了,
Starff 話我早左10日,
最後她計算要9月25日先可處理,
今次白行了。
下次要請工人自己上來了。
寫出黎希望幫到其他人😁

大宅

lovedona38 發表於 19-9-15 12:11

今日9月15日(Sunday ), 我一早8:30就去到菲領事館排隊,嘗試幫新工人辦理文件,

你個新姐姐visa幾時到期?

大宅

lovedona38 發表於 19-9-15 12:11

我剛剛睇到你資料,原來11月2完約,點解可以咁快去菲律賓領事館?唔係一個月咩?仲有,我想問佢有冇release letter?

複式洋房

回覆 misshoney821 的帖子

佢visa到期都係11月2日。
我唔識計,佢寫比我mark低左9月25日可到領事館。

但我依家擔心入境處10月4日walkin去是否可行。
如唔成功,10月15日我用預約到的時間去,
又怕趕晤切11月2日走。唉。。。。。。

複式洋房

未取 release letter
但好似可以由工人自己填左先,係咪?

大宅

我幾月去入境處申請時, 對方要收雙方的407E 及傭主比的提早完約信。

大宅

lovedona38 發表於 19-9-19 08:28

佢visa到期都係11月2日。

其實我個新工人都係5/11完約,但現任老細話要last day先比release letter.不過我都book左16/10先去入境處,同埋約左姐姐6/10一齊去領事館.唔知冇現任僱主離職信會唔會唔批。另外,我就唔會去排通頂囉...就算佢趕唔切完約前批visa,入境處係咪唔會趕佢返去菲律賓?可以佢完約後直接去我到住?

複式洋房

依,你同我個case有D似。我今日打上入境處問,
佢話新visa一定唔會在舊合約仍生效期内批新visa,
職員仲話,工人如批唔切visa係可以逗留hk先,
住宿問題由工人自行負責。

不過我有另一個難題,
就係工人的last day係11月1日,
佢當日零辰就飛了,
依家最怕要改機票。

複式洋房

唔知我有無誤會你意思,我問過入境處,如果工人係新visa審批期間離開香港會當佢oversea case去做,佢完約後都要等新visa批左,佢自己親自去囉左先可以出境,最後我覺得好煩,而且我個case十分趕,都係俾錢agent 做算

子爵府

AndrewMami 發表於 15-7-23 17:07
有用資料 # 1 / #689 / #836 / #1027 / #1822

子爵府

lovedona38 發表於 19-9-21 00:15

依,你同我個case有D似。我今日打上入境處問,

一日未批出 visa, 工人都唔可以走, 唔係就會變overseas case ..

我諗你最好有兩手準備...

1) 試過有個僱主同你差唔多, 工人個case 一樣, 佢當日上 immi 做嗰陣, 拎埋機票去同officer 講, 真係要求吓佢, 講埋 reason, 希望佢肯on time 批出嚟, 但呢樣野唔一定work, 肯就人情, 唔肯就道理
or
2) 同工人傾好, 萬一唔得, 改機會都要, 工人亦有責任, 因為工人一走, 損失仲大, 再嚟hk 又要俾更多錢, 亦未必搵到份工

大宅

AndrewMami 發表於 19-9-22 23:50
一日未批出 visa, 工人都唔可以走, 唔係就會變overseas case ..

我諗你最好有兩手準備...

僱主唔係要包十四日可改機票日子嘅回程機票架咩?

首頁

尾頁

跳至