論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 加菲 的帖子

要俾290才可聯絡工人。

子爵府

有另一個網站叫helperchoice

http://www.helperchoice.com/hong-kong/domestic-helpers

子爵府

回覆 tuenmunoasia 的帖子

請問要比月費嗎?

子爵府

tuenmunoasia 發表於 15-7-24 12:17
早兩日我見有個菲姐要求700美金一個月,總覺得那裡的工人要求多多,似公主多過似工人!
...
有好多做過外國家庭, 覺得自己興香D, 值錢D, 要 5k or 6k up ... 可能會有人請嘅, 不過唔係我哋囉

子爵府

tuenmunoasia 發表於 15-7-24 12:55
有另一個網站叫helperchoice

http://www.helperchoice.com/hong-kong/domestic-helpers
我都喺呢個網搵, 我俾咗 $290, 聽日後日都會見2 個姐姐

子爵府

請工人都係靠運氣,上工後才見真章,之前見過幾個聽見照顧婆婆都無人做,其實工作很簡單一對一,有自己房間,無cam無人管,朝6點半晚7,實質做3至4小時,咁都無人做,我都係憑直覺請現在的姐姐,見了10分鐘就簽約,so far so good

大宅

回覆:AndrewMami 的帖子

請教你如何在網上揾工人。唔該你先🙏🙏🙏

Be calm

大宅

回覆:純分享一下, 希望搵到個好工人

想問direct hire 自己點搞?如之前係香港做過斷約但返左去幾個月係咪都可以direct hire ?

大宅

回覆:AndrewMami 的帖子

想問direct hire可以點做?姐姐係朋友介紹,宜家喺菲律賓,我應該點做?

子爵府

bebrave 發表於 15-7-24 22:23
請教你如何在網上揾工人。唔該你先🙏🙏🙏

好似我今日見嗰個咁啦, 我喺相關有工人資料嘅網搵啦, 我會專揀完約, 或就嚟完約, 因為入境處個職員都同我講, 申請喺上嚟都快好多, 如果break 嘅話, 需要提交前僱主炒嘅理由,所以相對時間會耐d, 如再有特別問題, 佢直情會hold 住, 叫佢返屋企先, 當海外申請, 而且完約, 相對我自己覺得衰極都唔會太過份, 好似其他媽咪講, 都係憑直覺, 賭一次囉

咁今日嗰個,佢喺個網道見我登嗰個ad, 話請姐姐, 咩要求, 咁佢咪whatsapp 我囉, 我問佢攞近照睇, 問點解唔renew, background, experience 等等。。。。 咁睇完覺得都可以, 都已經俾咗月費, 咁都見吓啦

咁今日見咗真人都唔錯, 幾正常,幾smart, 英文無咩奇怪音, passport 同contract details 都對嘅,咁都算幾ok, 不過都係fair , 佢想嚟睇吓我屋企環境, 所有再約下星期嚟我道, 咁起碼佢見過, 唔駛嚟到同佢嘅幻想有距離, 又扭計唔做, 所以我都welcome, 暫時去到呢個status

不過我講咗條件, 我話佢同依家個僱主完約後, 再返嚟hk 嗰程機票, 我要佢自己俾錢買
先, 當佢到我屋企, 正式上工, 我會pay back 佢, 咁我都叫有少少保障, 唔怕佢攞咗我張機票唔返嚟, 最多我只蝕6xx 文件費, 咁佢又肯喎, 所有大致上暫時都滿意

子爵府

如果姐姐喺菲律賓, 我就唔太知個程序, 因為之前d jm 教, 大家都未試過, 風險相對大, 所有我唔太清楚, 不過有機會我幫你哋問吓有無人知

侯爵府

我準備第一次請姐姐,想知道多d,你可以幫下我嗎? 例如fb g 叫咩名,我可上邊D網站。 等我可以認識多d, 因爲工人主要臭我D小朋友,我都怕請到d傷害我小朋友既姐姐。。。

請問印/ 菲 好D

大宅

引用:Quote:bebrave+發表於+15-7-24+22:23+請教

原帖由 AndrewMami 於 15-07-25 發表
好似我今日見嗰個咁啦, 我喺相關有工人資料嘅網搵啦, 我會專揀完約, 或就嚟完約, 因為入境處個職員都同 ...
好有用,多謝你啊

Be calm

子爵府

jackiemei 發表於 15-7-26 01:10
我準備第一次請姐姐,想知道多d,你可以幫下我嗎? 例如fb g 叫咩名,我可上邊D網站。 等我可以認識多d, 因 ...
大家share 吓啦... fb details 我PM 你.
其實都無話菲定印好D, 我覺得最緊要係睇個工人個本質, 我第二個小學程度, 嚟到HK, 廣東話, 英文都唔識, 我哋差D用手語溝通, 但係佢唔怕辛苦, 肯學聽話, 唔到處玩, 唔識就襯婆婆喺我屋企, 就問, 教佢煮野, 學廣東話, 叻到自己去PK 買D 李錦記醬返嚟, 睇公仔學整糖醋骨俾我哋食... 我可以話俾 99 分佢
到依家呢個印姐係大學生呢.. 你諗住溝通到, 咩instruction 都識, 有common sense........ 但係個人本身唔想學, 懶做, 到依家咩都唔識煮, 唔肯講廣東話, 已經一年喇, 咩試用都過哂啦, 所以我先唔想要佢 ...

有朋友用菲姐, 借錢, 扮野, 懶.. 樣樣齊..... 亦有好彩嘅照顧一家6口, 乜都做齊, 好有良心, 真係一家人咁 .....

咁你話其實係咪無咩準則話印定菲好........ 唔係嚇你, 不過真係講彩數...
如果你小朋友已經可以表達到自己, 唔係太細, 你都唔駛咁擔心, 你只要同佢講, 有咩事唔開心, 要話俾daddy mami 聽, 唔駛驚.... 如果真係仲細, 你唯有自己觀察吓個工人係點 ......

咁我又覺得唔係個個工人都咁衰, 最多係懶唔想做啫, 唔係話要傷害小朋友, 所以我自己盡量唔好有前設先, 睇定D, 有問題 share 出嚟, 睇吓點解決囉

sunev    發表於 15-7-27 13:10

洋房

你好!
我係第一次請姐姐, 又係想自己請, 正苦惱有咩渠道請到...
因我最遲10月要姐姐...

好彩見到你個POST, 見返D曙光~
希望多多指教下.
可否PM FB Group name比我?
thx so much~

子爵府

cloveriong 發表於 15-7-27 15:47
你好!
我係第一次請姐姐, 又係想自己請, 正苦惱有咩渠道請到...
因我最遲10月要姐姐...
已經PM 咗你喇

複式洋房

多謝各位媽咪分享經驗, 我都要急住請姐姐.. 可唔可以PM FB Group 名俾我? 唔該晒!

大宅

AndrewMami 發表於 15-7-27 10:43
大家share 吓啦... fb details 我PM 你.
其實都無話菲定印好D, 我覺得最緊要係睇個工人個本質, 我第二個小 ...
我也想請姐姐,可pm我那FB group嗎?

大宅

回覆 AndrewMami 的帖子

可pm我那FB group嗎?Thanks a lot!!!!!

子爵府

已經 PM 哂俾你哋喇...
其實個 group 大家都係講吓邊間 agent 中過招, 有咩工人 blacklist 咁 , 大家可以參考一下.. 當知多D囉..

首頁

尾頁

跳至