論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

一個傭工可否合法地清潔多間屋

因我同姊姊&奶奶住得好近,可否請個傭人做三間屋???

別墅

Re: 一個傭工可否合法地清潔多間屋

據我所知是不合法的。

複式洋房

Angelo_MaMa:
根據勞工法例,所聘的外傭只能在合約上的地址工作,再者,你購買的保險亦不保上述地點之外的地方,如需進一步資料,可pm給我們。
AEC 阿信

民房

I have recently arranged an insurance policy for my newly arrived maid and the insurance company has allowed me to put two addresses in the policy.

侯爵府

我同奶奶住隔離tim啦, 如果係可以的話, 我都不駛請兩個, 一個係我屋企, 一個係我奶奶屋企.

男爵府

one only

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咁如果個工人响街度有意外又點呢? 保險又點計呢?

別墅

法例上個工人只可以在一間屋做,但我知好多人都要個工人做多過一個地方.
我覺得只要你叫個工人在"第二個家"唔好做d危險工作(如clean windows), 應該ok. 因為保險係只cover一個工作地方的.

大宅

你想咁,但工人未必肯,加上這個時勢他們大部份已知道自己的權利,可能起初唔出聲,如果有朝與賓主關係惡劣,隨時俾佢告返你轉頭。

複式洋房

Agree...

民房

I go to my mother's house several times a week and my maid will go with me too. She will help my mother do some houseworks such as cleaning, cooking. Is this OK?

首頁

尾頁

跳至