論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 自行聘請在港菲傭應留意事項

AEC 阿信,
我今日決定聘請朋友介紹的在港菲傭,她的合約已於上星期完了,只會留港兩星期,能否在這兩星期辦理所有手續呢?是否要要求她去做身體檢查呢?要取身體檢查的報告通常要需時多久呢?費用應由誰付呢?

Thanks
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

複式洋房

Smilesun :
你好!如你聘用的外傭是與前僱主完成兩年合約 ( Finish contract ),外傭可在留港14天內申請轉僱主手續,入境處在收到申請,會批准外傭留港延期至新工作証批核,我們亦有代辦此項申請服務。
在決定申請外傭時,為確保安全,一般僱主會先替外傭驗身,費用約$420元,如需這方面的資料,請與我們聯絡。
查詢熱線:8209 1382
Best regard !

AEC 阿信

民房

你好!我本身已有一個工人, 但由於有bb, 想請多一個會湊bb嘅工人, 所以我向自己嘅工人打聽有冇適合人選, 佢介紹咗佢朋友嘅家姐比我,highly recommend, 但呢個工人已返左菲律賓, 我唔知應唔應該請好? 因為我怕佢言過其實, 同埋請佢之前應考慮咩問題呢? 申請大約需要幾多時間?
Thanks!

複式洋房

luistep :
你好!如自行聘請家中女傭介紹的朋友,首先最好要求对方把一切学歷、工作經驗等証明文件及近照等先行讓 閣下查閱,如真的乎合自己的要求,便要她先驗身及談清楚所需費用,才作決定,或可委托介紹所代辦,比較安全。
但必需考慮以下項目:
1 ) 費用較昂貴
2 ) 沒有保障
3 ) 若一旦發生問題時,會否影响現時家傭的關係?
以上只是一些經驗的分享,如需商談這方面的意見,請致電給我們,熱線電話是 : 8209 1382

AEC 阿信

洋房

AEC
想請問﹐我請左個香港完約賓妹﹐岩岩做左3個星期﹐佢問我下星期中秋9月29日佢係咪有假放﹐我話你要做滿3個月先有statutory holiday﹐佢話好似唔係﹐佢係在香港請﹐應該唔冼做滿3個月後至有得放﹐應該點做呢﹖﹖

大宅

AEC:
1.我的菲傭在幾個月後到期,佢話計劃去另一個國家發展,唔在港做DH,但因我的bb下個月出世,希望有個熟人湊,她應承做多半年,請問可以續半年約嗎?手續如何?如何交政府稅?若果半年後她又想在港做,咁係咪又續多一次約?咁咪比兩次手續費?
2.她滿約時bb剛出世不久,如不想她放假,應補幾多$,她已是2nd個合約(今年第4年),之前1st個約的假已放左俾佢,今個約應有幾多日假?

複式洋房

由 littleboy 於 2004-09-20 21:45:09

AEC
想請問﹐我請左個香港完約賓妹﹐岩岩做左3個星期﹐佢問我下星期中秋9月29日佢係咪有假放﹐我話你要做滿3個月先有statutory holiday﹐佢話好似唔係﹐佢係在香港請﹐應該唔冼做滿3個月後至有得放﹐應該點做呢﹖﹖
-------------------------------------------------
littleboy :
根據香港勞工法例,僱員按連續性合約受僱滿3個月,便可享有假日薪酬。
法定假期一定要放,但按法例在首3個月則是無薪假期,請留意,如 閣下之外傭不明白,她可向有關部查詢。
AEC 阿信

複式洋房

Sammy 媽媽:
你好! 有關 閣下的查詢,請參閱以下意見 :
1 ) 同一僱主作短暫延期,入境處只會批延期一個月,但若
日後計劃重聘該外傭,外傭則必需離境及作重新申請處
理。
2 ) 外傭在合約第3年的年假是8天,第4年是9天,但切記需
加上她每週的例假及其他假日。
如需進一步資料,請與我們聯絡。

AEC 阿信

民房

唔該!!我想請問我剛請了一個本地完約菲傭,9月25日上工,因她與舊僱主完約後没有回國,她說她的VISA年尾到期,要12月回國。那樣的話,她的年假怎樣計算?來回機票應該由邊個支付?

複式洋房

winhocream :
你好!按照 閣下所提供之資料,應有不符合的資料,請儘快與我們聯絡,以便了解,並請影印影 閣下所聘外傭之護照工作簽証傳真給我們。
我們的熱線查詢電話是:8209 1382。

AEC 阿信

伯爵府

阿信:

我見啱一個已完約之印印, 想請佢, 現有以下問題:

1. 佢現住在Agent 處, 如我想簽佢, 係咪一定要經佢呢間Agent 呢?
2. 其他Agent肯唔肯做, 費用一殷多少?
3. 如果我用其他Agent, 係咪會收個印印一筆錢(佢而家Agent or 我間Agent)? 因為印印就話咁樣佢會要比多好多.

Thank you.

民房

To AEC,
(關於本地完約菲傭-9月25日上工一事)
唔好意思!!因為菲傭在我媽媽家中,因此今天才有機會看到菲傭之Passport ,我巳看清楚她的passport,係05年9月才到期,真係唔好意思!! 她想12月回菲律賓,那她的年假怎樣計算?來回機票應該由誰人支付??如果預支年假有冇問題??? 唔該晒!!
該用戶已被刪除

男爵府

2024年龍年勳章

TO AEC,

If I want to fry my Bun Bun in January, will it be very expensive for the air ticket to Philippines in this period, how much? Can I buy this through you?
該用戶已被刪除

複式洋房

請問是否同時需要向菲律賓領事辦理一些手續呢

複式洋房

angel'syy :
你好!首先為我們遲了回覆你致歉,若有急事查詢,請直接致電8209 1382,我們的同事非常樂意與閣下分享我們的經驗。
香港的勞エ法例,勞資雙方均可按法定手解除合約,閣下可選用 1) 一個月書面通知或 2) 一個月代通知金解僱 閣下之菲傭,但必需支付她的回程機票及年假薪金。
在香港聘用約滿外傭,Agent費由2,000至3,000 不等,視乎Agent收費包括那些項目,如香港驗身、機費和POEA費用等,但一定較聘請海外的費用昂貴,如有其他查詢,請致電給我們。
AEC 阿信

複式洋房

kotjoanna :
你好!「請問是否同時需要向菲律賓領事辦理一些手續」,對不起,不太清楚你所指那方面。
請直接致電給我們,查詢熱線是:8209 1382。
AEC 阿信

複式洋房

AEC 阿信

你好, 我個case比較複雜, 簡單來說, 因某些事情我需提前終止個菲庸合約, 但會再自行請回, 請問 1>需時多久? 2>同理我需要那些文件及付那些費用 ? 3>她是否需在菲律賓再驗身, 誰付 ? 4>當時的保費我是付了兩年, 這樣還有效嗎? 5> 及我請她時是不需付香港稅, 即是只付$3270, 咁我再聘用她是否要付稅 ?有沒有辦法不需付呀 ? 6>可否告手續次序. 我菲庸仍在港, 可否先簽定一些文件, 加快程序?

thank you very much.
:-P :-P :-P :-P :-P

男爵府

AEC 阿信

我請了一個香港完約菲傭, 佢亦都會返回菲放假再回來, 但renew visa 時, 入境署只給了三個月visa, 請問係咪工人回來時,再要到入境署申請visa, 才可有二年visa. 謝.

Krymum
:-P

首頁

尾頁

跳至