自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Eq有冇得改變呢?我發覺自己脾氣臭左,大左,成日發脾氣,我好想改變下,有冇書可以睇下?

侯爵府

回覆:Eq問題

EQ依個問題睇書係解決唔到...最緊要係人生經歷...其實最重要係睇化d,唔好執著太多野,咁你EQ自然就會提升

又或者好似我咁,嫁左比個好似計時炸彈咁ge老公,叫佢幫手整屋企野又唔整,再生多3個仔女...到時你想發脾氣都冇時間比你發

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

樓上講得啱,有時真係要睇開d

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我都發覺年紀大咗, EQ都會都提升

LamSiuB    發表於 15-7-30 17:07

琥珀宮

引用:Eq有冇得改變呢?我發覺自己脾氣臭左,大左

原帖由 jasonkidd 於 15-07-29 發表
Eq有冇得改變呢?我發覺自己脾氣臭左,大左,成日發脾氣,我好想改變下,有冇書可以睇下?

...
好嬲要發脾氣時就即刻收埋自己去廁所,對人發脾氣會越發越勁越嬲,發自己脾氣好快無癮會收!

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

真係修養問題,
見多D人多D事,
有助提昇,
睇多D BK都有得着(認真)
花花真美好!

大宅

明白既,我經歷過唔愉快既事,仲未完全放開D或冇咁執著,所以想上黎傾訴下心事,一個人真係做唔到咩出黎

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

...
我員工跟左我十年,未見過我發皮氣~

EQ老父從小訓練,如果發皮氣掉野,要罰拿出再掉十次~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

...
你以後火滖,想發脾氣,試ㄧ念以下......

忍! 忍! 忍!

忍至忍無可忍,再忍多一次,可以轉禍為福~

另外我認為發脾氣,祗會令事情變得更差,要泠靜才能解決問題~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

引用:Quote:原帖由 jasonkidd 於 15-07-29 發表E

原帖由 大力大力 於 15-07-29 發表
我明白既,搞到關係變差,仲煩添

大宅

引用:Quote:原帖由 jasonkidd 於 15-07-29 發表E

原帖由 木土土 於 15-07-29 發表
好嬲要發脾氣時就即刻收埋自己去廁所,對人發脾氣會越發越勁越嬲,發自己脾氣好快無癮會收!

...
明白

大宅

原帖由 大力大力 於 15-07-29 發表
緊係忍得就忍啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:EQ依個問題睇書係解決唔到...最緊要係人生

原帖由 mrs.tan 於 15-07-29 發表
EQ依個問題睇書係解決唔到...最緊要係人生經歷...其實最重要係睇化d,唔好執著太多野,咁你EQ自然就會提升:f ...
同感

複式洋房

年紀大咗並唔係EQ高咗,只係睇化咗,知道有D事係解決唔到就會當睇唔到,但係問題最終都無解決到,只要問題嚴重到有一天你接受唔到忍耐唔到時,一㨾會爆發,而且爆得更大鑊!
高EQ嘅人,係懂得如何用不同方法解決一個問題,最終問題都係佢掌握下解決到,經驗就會告知佢面對類似嘅事係有辨法解決,自然唔會有情緒波動。試回想,每次情緖失控時多數因咩事?多數是遇上解決不了的問題或面對未知的將來或結局。例如被炒魷魚,如果你係一早已睇出公司會炒人,而你已早一步收拾好細遠,backup好晒資料甚至已經寄咗求職信、見埋工或已經有工等緊你返嘅,咁你仲會唔會有情緒問題?仲好開心有多個月糧添!

首頁

尾頁

跳至