自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2020勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

因為切開裏面仲係好青,點可以令佢熟啲?定係無得救?

侯爵府

回覆:求方法:如果哈蜜瓜切開太生點可以

攞黎煲湯,超好味,就算平時我買到甜嘅,肉心會切大粒放雪櫃當生果食,近平約1cm全部加肉加蜜「早」煲湯,大女叫我煲多啲呢個湯,平時佢唔會㗎

水晶宮

2020勳章

煲湯或做沙律

超級版主

2020勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

引用:攞黎煲湯,超好味,就算平時我買到甜嘅,肉

原帖由 fionakong2008 於 15-07-30 發表
攞黎煲湯,超好味,就算平時我買到甜嘅,肉心會切大粒放雪櫃當生果食,近平約1cm全部加肉加蜜「早」煲湯, ...
我99以前都會,起肉起剩少少,成舊皮掟去煲湯,正

複式洋房

叮熟佢

男爵府

Charlotte_mom 發表於 15-7-30 13:22
可以加咩料煲?

子爵府

2020勳章

回覆 cutekiddy 的帖子

響螺

侯爵府

2020勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

平時買撞手神買到好甜,今次第一次買到咁生,所以唔識handle, 但各位提議㷛湯都係一個好選擇,因為太生無甜味,唔該晒各位。

侯爵府

fionakong2008 發表於 15-7-30 13:14
攞黎煲湯,超好味,就算平時我買到甜嘅,肉心會切大粒放雪櫃當生果食,近平約1cm全部加肉加蜜「早」煲湯, ...
我呀媽都係攞嚟煲湯, 佢話可以止咳喎

瑪瑙宮

2020勳章

煲湯。

侯爵府

引用:Quote:原帖由+fionakong2008+於+15-07-30+

原帖由 Charlotte_mom 於 15-07-30 發表
我會起埋塊皮,變成啖啖肉長方體,我女平時咀尖,以為係咩高檔瓜,其實係下欄嘢

翡翠宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

搵螺頭瘦肉煲湯

Charlotte_mom    發表於 15-7-30 14:23

超級版主

2020勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

我煲湯用南北杏蜜棗豬肉, 已經好甜

珍珠宮

煲蜜瓜蜜棗南北杏瘦肉湯,超正!

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

大宅

即意思連皮連肉一齊煲?咁請問煲幾耐?

子爵府

回覆:blueski 的帖子

可以加冰加奶打沙冰唔夠甜就加少少糖

超級版主

RingRingpig 發表於 15-7-30 14:46
即意思連皮連肉一齊煲?咁請問煲幾耐?
即起肉食, 唔好起得太盡, 留返少少(5MM都夠), 肉切粒照食, 皮洗淨加料用黎煲湯, 老火湯

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 15-7-30 13:22
連皮煲??

大宅

2020勳章

煲湯

首頁

尾頁

跳至