論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第一回

姐姐五月一日先返工,今日先係三個月嘅最後一日,近兩星期,常常在電話同佢老公嘈交,佢话老公要同佢離婚,佢吾想再做,想即刻返印尼,佢冇乜心機做嘢,好吾開心,問咗幾次都话要走,但我啱啱先比咗保險,agent fee,佢啲驗身費等等,佢咁突然话吾做,我可以點?agent fee 有冇得退?我係吾係吾需要買機票比佢走?仲有佢要即走( 佢想下星期走),係吾係應該賠返錢比我先啱?好煩我又怕佢夾埋個agent我,各位JM, 有冇人遇過咁情况?

子爵府

無論係你炒佢或佢炒你僱主必需提供回程機票和交通費,你工人應給你一個月通知或一個月代通知金,如不足一個月通知應以現金補償,由於工人己做超過三個月僱主應補回年假,頭一年以7日計算,照比例補償。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆:tuenmunoasia 的帖子

吾該,咁即除咗貼錢佢走,仲要再比錢請過第二個

大宅

回覆:terrylyy 的帖子

係真係假都好,你買機票比佢走係事實~
叫佢整辭職信,咁你就唔洗補一個月比佢,其他$當掉落咸水海

別墅

回覆:--急問--姐姐突然话吾做要返印尼,怎辦!

香港僱主完全係無保障的! 只能自求多福
我嗰件星期六走喇,突然話返印尼凑返自己個小朋友喎,我決定唔再請工人!反正平時佢只負責清潔同煮飯,凑小朋友係我哋自己攪掂,無謂再掉錢落咸水海!

首頁

尾頁

跳至