興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

家中兩隻狗有皮膚病,d藥就食晒,出面問左兩間藥房,但佢地得膠囊,唔方便餵。有冇人知邊度會有動物藥可以配?

大宅

我都想知.
另外, 想問你係邊2間藥房問到有藥配到 ?
我都有2隻大狗, 又係皮膚敏感, 好麻煩. 唉.

伯爵府

引用:我都想知.另外, 想問你係邊2間藥房問到有藥

原帖由 beauty_shanshan 於 15-08-03 發表
我都想知.
另外, 想問你係邊2間藥房問到有藥配到 ?
我都有2隻大狗, 又係皮膚敏感, 好麻煩. 唉. ...
你住邊?我最後係屯門區搵到間藥房有得配藥丸,藥劑師仲話呢d藥好普通。你試下問附近有Rx 註冊果d藥房先啦

大宅

YUUI 發表於 15-8-3 19:00
你住邊?我最後係屯門區搵到間藥房有得配藥丸,藥劑師仲話呢d藥好普通。你試下問附近有Rx 註冊果d藥房先啦
...
姐係就咁去D 賣成藥既藥房就有?
佢知唔知你D 藥係FOR 狗食架?
我係未拎獸醫開個D 藥去問就得啦?
THANKS.

伯爵府

引用:Quote:YUUI 發表於 15-8-3 19:00 你住邊?

原帖由 beauty_shanshan 於 15-08-04 發表
姐係就咁去D 賣成藥既藥房就有?
佢知唔知你D 藥係FOR 狗食架?
我係未拎獸醫開個D 藥去問就得啦?
藥劑師見到個藥袋係動物診所開都知咩事啦,呢次d藥全部都係人食既,所以係藥房配到一模一樣。

大宅

YUUI 發表於 15-8-4 15:47
藥劑師見到個藥袋係動物診所開都知咩事啦,呢次d藥全部都係人食既,所以係藥房配到一模一樣。

...
Thanks.
咁我都搵 D 藥房問下先.

伯爵府

引用:Quote:YUUI 發表於 15-8-4 15:47 藥劑師見

原帖由 beauty_shanshan 於 15-08-04 發表
Thanks.
咁我都搵 D 藥房問下先.
唔洗客氣,希望你都搵到,皮膚病次次覆診都係果d藥,多數簡單檢查下就算,我寧願出去配藥好過

大宅

YUUI 發表於 15-8-4 17:02
唔洗客氣,希望你都搵到,皮膚病次次覆診都係果d藥,多數簡單檢查下就算,我寧願出去配藥好過

...

請問你地家中狗狗咩皮膚病丫???
因我隻狗又係唔食抗生素就開始皮膚有問題, 紅到一撻撻同甩毛,
依家醫生建議轉糧試下有冇改善!
請問你地食緊邊隻藥呢?
謝謝!
人生不是單只為了走到完結 人生是在於怎樣來豐富過程 生命要活得有意義才有價值 生命只活一次不要讓它白過

伯爵府

引用:Quote:YUUI 發表於 15-8-4 17:02 唔洗客氣

原帖由 miname 於 15-08-04 發表
請問你地家中狗狗咩皮膚病丫???
因我隻狗又係唔食抗生素就開始皮膚有問題, 紅到一撻撻同甩毛,
依家醫生建 ...
都係抗真菌,抗生素,維他命,止痕呢d藥,但我果d係環境潮濕引起既,同食無開,紅色一點點,但又無甩毛

大宅

YUUI 發表於 15-8-4 17:02

...
我返去睇返包藥,
個獸醫將個藥名寫到好潦草, 都唔知配唔配到, 唉.

我隻狗都係年年呢個時間都會皮膚敏感,
全日開曬冷氣同落雨開抽濕機都無用既,
你可唔可以分享下你隻藥名呀 ?

伯爵府

引用:Quote:YUUI 發表於 15-8-4 17:02 唔洗客氣

原帖由 beauty_shanshan 於 15-08-05 發表
我返去睇返包藥,
個獸醫將個藥名寫到好潦草, 都唔知配唔配到, 唉.
我果d都好了下,可能藥劑師睇慣左呢,佢知係皮膚病,再加埋有粒藥比佢睇,如果有應該好易搵,黎黎去去都係開果幾隻藥

個醫生都係叫我注意屋企潮濕呢個問題其實好難搞,隻衰仔鍾意訓地下唔要墊,我諗住同佢地剷到光晒,佢地無晒毛先會坐番係個墊度,呢期都長開冷氣或者抽濕,再比d 亞麻子油佢地食,睇下皮毛會唔會靚番,打番好個底

別墅

回覆:beauty_shanshan 的帖子

食太多抗生素皮膚會越來越差的,只是止一時。
你試下比Omega3 supplement狗狗食。因為可以抗敏的

大宅

BB_leona 發表於 15-8-6 00:18
食太多抗生素皮膚會越來越差的,只是止一時。
你試下比Omega3 supplement狗狗食。因為可以抗敏的

...
我已經日日都俾OMEGA 3 佢食架啦. 唉.

首頁

尾頁

跳至