少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我囡3歲8個月,黎緊就要返學,但係有個問題,就係巨有時曳就會話下巨,講一句就喊,好唔堅強同小氣咯我覺得,同埋俾人批評唔鍾意既話,就又會好大聲咁*啊~~*,我最唔鍾意巨就係咁啊啊,希望有咩方法可以指教下我,謝謝!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我冇方法可以解決,都想有人可以教下我...

我都好憎咁樣俾個仔要脅。我兩個仔都係咁,細仔而家5歲間中都係咁,大仔7歲而家好少會咁。不過我冇理佢地,喊咪由得佢喊,有時喊得仲勁就會加懲罰。佢地要知道唔可以用喊黎要脅我去妥協。

有時佢地喊,我會叫佢企埋一邊冷靜先,有時我行開由得佢響度喊到自己收聲。我兩個仔年紀大d,有時我同佢地講,靠喊係冇用。

大宅

可能佢對老師就唔敢搞事
到時你就知佢係蝦你就佢寵佢?
shingcws 發表於 15-8-2 01:26
我囡3歲8個月,黎緊就要返學,但係有個問題,就係巨有時曳就會話下巨,講一句就喊,好唔堅強同小氣咯我覺得 ...
Hello, shingcws, 有時小朋友暫時 忍耐能力有限, 個個小朋友性格都唔一樣,有時未必識得用言語去表達自己。媽媽可以試下唔同既管教方法.小朋友有時曳,有D媽媽就會同佢講唔應該咁樣做,同佢解釋原因, 循循善誘令佢明日. 有D 媽媽會係佢曳時候忽視佢, 令佢知道呢D係唔啱嘅行為,慢慢佢就會停. 媽媽加油啊.
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至