家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

藍月亮A 發表於 15-8-12 10:33
點解有現金卷嘅?我星期一開戶都冇百佳禮卷喎
都唔知有....我係觀塘開account....

不如問返開戶既中信...

大宅

回覆:剛係中信做定期, 20萬或以上有1.25 厘, 好高, 我已做了

剛剛問咗,要一年内冇户口,先有咁高 rate !

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:http://www.info.gov.hk/gia/general/20140

原帖由 museone 於 15-08-11 發表
http://www.info.gov.hk/gia/general/201407/02/P201407021216.htm
答案一,不過都一年前,但前幾日問都係 ...
頭先打去問左可以唔扣任何費用,但就冇左1.25厘昨天已截止,今日得1.1

男爵府

今日已經無1.25%, 只有1.1%

伯爵府

回覆:剛係中信做定期, 20萬或以上有1.25 厘, 好高, 我已做了

仲有無1.6%

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:yaubb2014 的帖子

有1.6厘(只可定30萬半年),但要申請信用卡,ATM,網上銀行,而家成日要你申請埋呢樣果樣

男爵府

剛才問要100 萬做半年及係新客戶. 1.6厘. 但唔記得問有無其他附帶條件.

伯爵府

引用:剛才問要100 萬做半年及係新客戶. 1.6厘.

原帖由 2kidsma 於 15-08-12 發表
剛才問要100 萬做半年及係新客戶. 1.6厘. 但唔記得問有無其他附帶條件.
要申請信用卡

男爵府

引用:今日已經無1.25�只有1.1�

原帖由 wongcy 於 15-08-12 發表
今日已經無1.25%, 只有1.1%
oh no !

男爵府

lunch time 係上環做左, 30萬半年1.6, 30萬以外半年1.1, 要申請信卡(於第一個月簽1次), 同時開埋saving & current account, saving 唔需要入$都得.

男爵府

今天做左中信定期,
1.6%半年,除上述所說條款及優惠外,仲有

1⃣ 介紹人有$500
2⃣ 只要成功登記任何自動轉帳帳單,每張$100,上限$600

以上回贈會於本年底送出,8月底截止登記!

伯爵府

回覆:存完錢之後先收番咁多年既費用埋死得,所以高息都唔敢番去做定期

其實可致電銀行查詢,比較可靠!

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆:存完錢之後先收番咁多年既費用埋死得

原帖由 momososo 於 15-08-12 發表
回覆:存完錢之後先收番咁多年既費用埋死得,所以高息都唔敢番去做定期

其實可致電銀行查詢,比較可靠! ...
已攪左,户口內既幾百元已扣晒,再入錢話唔會扣

珍珠宮

自己買i bond年息4厘,在市塲買用105扣除後計,年息1.33-1.66%

大宅

回覆 brother4 的帖子

請問條數點計呀

珍珠宮

i bond 年息4厘左右,如三年共派息1200,市塲價用500,扣除1200-500=700,700÷3年,每年派1.66%左右

男爵府

BK Milk勳章

回覆 brother4 的帖子

每年通脹幾多? 現在估估下咋喎
如果係通縮, 得返1%

珍珠宮

詳細少少i bond是10000—手,年息4厘左右,每年派400,三年共1200,市場買計法以上。。。有錯請更正

珍珠宮

看之前平均派息過4.xx,ibond 4笫-次派4.95%

男爵府

chloe666 發表於 15-8-12 23:48
已攪左,户口內既幾百元已扣晒,再入錢話唔會扣
你是舊客戶,定期息有多少?

首頁

尾頁

跳至