自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

回覆:中國教師到英國教書.......水土不服

大陸果套點可以套係外國度呢?無論屋企定課堂都完全唔同

珊瑚宮

引用:我去過中國好幾個城市學習交流,亦曾在英國

原帖由 Melosmelos 於 15-08-04 發表
我去過中國好幾個城市學習交流,亦曾在英國讀書。大陸學生係乖,但不見得英國學生有咁不守紀律喎

...
可能有些區曳人多啲,但老師夠經驗一樣handle 到。

身為老師唔明「因材施敎」嘅好處,下下只顧方便交標準貨「啤罐頭」式填鴨子,真叫人

珊瑚宮

引用:當一個國家把抄襲當創意、金錢為幸福、道德

原帖由 crazycarrot 於 15-08-04 發表
當一個國家把抄襲當創意、金錢為幸福、道德缺底線,這樣環境教育出來的人民還能要求什麼呢?

昨天才跟大陸 ...
文化水平更多依賴生活中學習,社會建制的氛圍影響更大

水晶宮

虎到金來勳章 2022勳章 2021勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 ChloeMa 於 15-08-04 發表學

原帖由 wonderlulu 於 15-08-04 發表
摘自蘋果網相關報道:
我係話外國學生覺得中國老師教成點。

珊瑚宮

引用:大陸果套點可以套係外國度呢?無論屋企定課

原帖由 lovelycats1 於 15-08-04 發表
大陸果套點可以套係外國度呢?無論屋企定課堂都完全唔同
敎育出發點和目標,主導了手法和效果!

中國出產「考試機器」水平高,入世界名校不少,但有世界級認授性的「教育家」確少得可憐。

外國大學課程中,好多總會講少少孔子學說,但中國近年到處斥資打造的「孔子學院」,不是門前羅雀、摺埋,就惹埋官非封閉

男爵府

中國孩子可能在課室內比較安坐嘅,可悲的是中國人在課室以外,又為何成了最漠視紀律的民族呢?老師,請問中國學生為何不可把安靜守規用到課室以外呢?

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+wonderlulu+於+15-08-04+發表

原帖由 ChloeMa 於 15-08-04 發表
我係話外國學生覺得中國老師教成點。

可直接睇返BBC,有些根本唔明老師講乜
http://www.bbc.com/news/magazine-33735517

珊瑚宮

引用:中國孩子可能在課室內比較安坐嘅,可悲的是

原帖由 yaulinda 於 15-08-04 發表
中國孩子可能在課室內比較安坐嘅,可悲的是中國人在課室以外,又為何成了最漠視紀律的民族呢?老師,請問中 ...
好多理論講得好好,尤其助人,誠實,服務群眾(近乎「公德」)⋯⋯說得多,寫更多,但真正能帶出校門入社會的很少。

水晶宮

引用:中國孩子可能在課室內比較安坐嘅,可悲的是

原帖由 yaulinda 於 15-08-04 發表
中國孩子可能在課室內比較安坐嘅,可悲的是中國人在課室以外,又為何成了最漠視紀律的民族呢?老師,請問中 ...
呢樣真係好諷刺!

珍珠宮

2021勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

引用:在中國不需要課室管理的技巧,因為所有學生

原帖由 Ginsa1008 於 15-08-03 發表
在中國不需要課室管理的技巧,因為所有學生從家庭及社會上,自自然然學到紀律
佢 ...
我又覺得山區無書讀小朋友應該會乖乖上堂

象牙宮

2022勳章 牛年勳章 2021勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

以前我係英國讀書,學生會好勇躍發表,上堂又唔覺得好嘈,基本上老師既角飾真係好似朋友咁,有時仲會同學生講笑,學生又會同老師講笑,但係唔會唔尊重老師

而家我見我女放學返屋企會自動做功課,又會留底學校上補堂,我從來唔跟佢既功課,亦唔睇佢成績,我女一直同我講想讀好既大學

有無心機讀書應該係睇個人,唔一定關福利好既事

伯爵府

stkyo 發表於 15-8-4 09:21
以前我係英國讀書,學生會好勇躍發表,上堂又唔覺得好嘈,基本上老師既角飾真係好似朋友咁,有時仲會同學生 ...

香港人去英國讀中學多數係私校, 比較嚴水平亦較高
我冇睇過呢個節目既介紹, 但如果間學校係公立中學, 情況可以好差好差.

利申: 係英國做過相關工作.

珊瑚宮

引用:以前我係英國讀書,學生會好勇躍發表,上堂

原帖由 stkyo 於 15-08-04 發表
以前我係英國讀書,學生會好勇躍發表,上堂又唔覺得好嘈,基本上老師既角飾真係好似朋友咁,有時仲會同學生 ...
其實所謂社會福利,當個人有能力賺更多、更有前程就唔恨了!
反而社會風氣流行啃祖業、食阿公,長輩下下管實後輩(多靠錢財權益綑綁),養成「靠山」思維,一早養成食「福利」習慣

珍珠宮

"南京國際語文學校教師Li Aiyun(音譯李愛雲)"
SORRY,我睇左做李英愛......

& 篇文無講到食左D咩水土不服......
同埋我好奇個老師教D咩野科

auntie_big    發表於 15-8-4 11:15

珊瑚宮

Angel_Rose 發表於 15-8-4 10:24
"南京國際語文學校教師Li Aiyun(音譯李愛雲)"
SORRY,我睇左做李英愛......
水土不服...............比喻啫

珊瑚宮

zaba 發表於 15-8-4 10:17
香港人去英國讀中學多數係私校, 比較嚴水平亦較高
我冇睇過呢個節目既介紹, 但如果間學校係公立中學, 情況 ...
我去browse過間學校, 係HAMPSHIRE local top 40. 成績係ABOVE NATIONAL AVERAGE.

伯爵府

wonderlulu 發表於 15-8-4 11:10
我去browse過間學校, 係HAMPSHIRE local top 40. 成績係ABOVE NATIONAL AVERAGE.

果D所謂 above national average...

大宅

畀面勳章

回覆:stkyo 的帖子

好乖女啊,問你女女係邊度讀書?

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

咪玩啦,由幼稚園到高中,全部由一踏入學校門就要學識企定操場聽人講野,一齊做早操,一入課室就要一定要坐定聽,唔聽老師話就被罰。係咁軍訓式環境下點會有紀律問題

珊瑚宮

zaba 發表於 15-8-4 11:15
果D所謂 above national average...
睇落唔算差, 仲有TRUST FUND SPONSOR.

上面 #27, 有LINK, 可以8 下。

首頁

尾頁

跳至