自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

fredachowct 發表於 15-8-4 11:18
好乖女啊,問你女女係邊度讀書?
你"引用"咗我, stkyo 可能睇唔到呀

禁止訪問

男爵府

回覆:中國教師到英國教書.......水土不服

中國模式教學傳統,學生坐呆呆學習,有幾多入腦,有錢嗰D咪又係走哂去接受西方嗰一套教法

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

去得外國教書,就要融入外地人文化,唔係下下仲拎番大陸果套黎教,咁教唔會成功。

正如多年前星期乜檔案講外國人去香港教書,都係頂唔順校長要求要狂俾功課同埋填鴨式教育。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Angel_Rose 發表於 15-8-4 10:24
"南京國際語文學校教師Li Aiyun(音譯李愛雲)"
SORRY,我睇左做李英愛......
我俾水土不服一詞吸引左黎睇,仲以為有人真係水土不服,就地解決。

wonderlulu    發表於 15-8-4 12:21

男爵府

唔改变 檢討自己教學方法,要學生社会為老師改变,去邊處都教唔掂

子爵府

其實亞裔社會的教育制度同歐美根本唔一樣

wonderlulu    發表於 15-8-4 12:20

珍珠宮

國情不同,教導方式亦不同

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

兩個國家個教育制度咁唔同,好難用同一種方法可以教晒兩度地方

珊瑚宮

TillTheEnd 發表於 15-8-4 11:38
中國教育就是好。
人地唔識欣賞就應該留返俾自己中國國民享用瑰寶。
明白!明白!

只要信, 不要問!

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

TillTheEnd 發表於 15-8-4 11:38
中國教育就是好。
人地唔識欣賞就應該留返俾自己中國國民享用瑰寶。
現實中不少中國教師到外國工作, 為的是拿當地居留權. 中國教育是否真的好, 答案已在他們的腳步找到.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

珊瑚宮

bosch 發表於 15-8-4 11:48
去得外國教書,就要融入外地人文化,唔係下下仲拎番大陸果套黎教,咁教唔會成功。

正如多年前星期乜檔案講 ...
間中學主打國際語言, 除咗各種拉丁語系學生可選, 仲有開中文班的。

個節目係挑戰:" Are Our Kids Tough Enough?"

冇特別要求中國老師改變教學方式

我覺得呢啲節目好有啟發性

珊瑚宮

opart 發表於 15-8-4 11:53
唔改变 檢討自己教學方法,要學生社会為老師改变,去邊處都教唔掂
有教無類, 我理解係不應規範咗受教育&學習嘅基本資格,

但"因材施教"係真正搞好教育應有嘅態度和方法.

追求單一標準, 其實不合人性

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

wonderlulu 發表於 15-8-4 12:18
有教無類, 我理解係不應規範咗受教育&學習嘅基本資格,

但"因材施教"係真正搞好教育應有嘅態度和方法.
其實階級觀念對教育係有好大問題,學生問問題唔係挑戰老師,老師既所謂標準答案亦非神聖不可侵犯,只會出考試機器就係無人性化既系統產生,但比對國情,凡事皆不要問只要信,反正我信了,又如何能容許人性化教學。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

公爵府

中國教師咁like 中國學生咪返大陸教囉, 做咩走去英國教人地仔女? 又要唔滿意?

住晒係度唔出聲就最好, 最有紀律? 軍訓咩....痴痴地

人地學術自由既野, 您食咩呀.

咁唔like 外國學生, 唔like 英國的制度, 唔好送仔女去牛津, 劍橋啦......

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珊瑚宮

ninjarabbit 發表於 15-8-4 12:32
其實階級觀念對教育係有好大問題,學生問問題唔係挑戰老師,老師既所謂標準答案亦非神聖不可侵犯,只會出考 ...
好聽叫"尊師重道"。

通常由指責人不夠"尊師重道"時, 都係輩份階級高者(最少自認得道)覺得地位受挑戰。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

fredachowct 發表於 15-8-4 11:18
好乖女啊,問你女女係邊度讀書?
係英國,我女讀公立學校,成績應該算係唔錯,老師久唔久會寫信黎講佢既進度,同埋外國既老師真係好有心教,佢地放學會留係度幫學生補課。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wonderlulu 發表於 15-8-4 11:29
你"引用"咗我, stkyo 可能睇唔到呀
我翻睇個POST望到喇!

珍珠宮

2024年龍年勳章

wonderlulu 發表於 15-8-4 12:11
間中學主打國際語言, 除咗各種拉丁語系學生可選, 仲有開中文班的。
同意!

我覺得啲人批評中國老師唔改變自己嚟適應英國學生,只係佢地唔明個節目嘅目的。

英國好興呢類實驗性質電視節目,想引入外來嘅衝擊,一方面可檢討吓自己,又睇吓有冇嘢可以學習。之前都有個節目係送曳少年人去外國好嚴嘅家庭度住幾個星期。

上海,香港,南韓,新加坡等地常常係學生平均閱讀,數學等能力佔世界榜首位置,相反英國學生平均能力相比較差,人地都係想睇吓有冇地方可以借鏡。

咁呢啲實驗當然係邀請中國老師用佢地嘅方式嚟教,而唔係要求教師用英國方式嚟教啦。

如果果啲中國老師改變自己方式,咁呢個實驗式電影節目根本就冇意義,除非個焦點係睇吓外來移民點改變自己融入當地社會。

首頁

尾頁

跳至