自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:我中六畢業,上年hd畢業,我諗緊會唔會讀返

原帖由 明天你好 於 15-08-04 發表
我中六畢業,上年hd畢業,我諗緊會唔會讀返個top up degree
呢家有一科top up degree收我,但係用hd讀既科 ...
我似前都係好似你咁,不過我係一路做長工一路P T讀。

考試,做paper會拎AL。

咁你畢業,拎住個degree,又有經驗,可以搵好啲的offer。

作為一個有少少社會經驗嘅師奶仔,我的經驗,你搵工,全職讀top up,人地會覺得你避左路做野,如果parttime讀,人地會好欣賞你。

同埋你一路做野一做讀,到畢業果陣,同你同齡只係啱啱畢業,而你有經驗,呢個會係你優勢。

男爵府

回覆:今年21歲,讀唔讀top up degree好

依家先21歲,緊係讀啦!

子爵府

虎到金來勳章

工作經驗緊要過讀書學歷,而且top up degree好多公司都唔太睇好,都情願請8大畢業個d degree.建議你揾份你想讀個科ge行業由低做起先,儲到d經驗再讀進修,好過讀完top up最後工都揾唔到或者揾唔番相關行業就浪費晒

子爵府

回覆:明天你好 的帖子

讀咩科好重要,有啲專業學系讀完好易搵工,而且人工比冇degree高就梗係讀,但如果讀完都係做啲和現在差唔多嘅工就唔好讀,讀完欠落一身債又冇增值到,不要為讀而讀。

禁止訪問

伯爵府

引用:我中六畢業,上年hd畢業,我諗緊會唔會讀返

原帖由 明天你好 於 15-08-04 發表
我中六畢業,上年hd畢業,我諗緊會唔會讀返個top up degree
呢家有一科top up degree收我,但係用hd讀既科 ...
資料太少啦,HD讀乜,依家做乜工,Top Up又係乜野科?

知識重要,但工作經驗亦不可小,值吾值得讀要睇埋你現職有無前途,將會讀既又有乜出路?如果讀完四年又喺新行業由零開始,咁咪浪費左你之前既工作經驗!

可轉讀part time嗎?咁就兩全其美啦!

首頁

尾頁

跳至