母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章 陪月勳章

由初初未上奶,到谷奶痛到喊出黎,塞到腫曬,加拿大都腫埋要食止痛藥。好想放棄,但堅持著係得既!雖然暫時泵清要泵成個鐘。但已經好開心!

伯爵府

子爵府

回覆:十日人仔,泵到7oz好開心

唔好泵咁耐,會傷乳腺,最多泵45分鐘👈一般泵30分鐘就夠,之後用手擠會清啲。

伯爵府

回覆:emily_money 的帖子

係架?我泵30mins有時都仲好硬。但手係渣唔出。第一次泵清後加拿大終於唔再腫。仲冇甘快谷到痛

伯爵府

多謝提點,係咪每邊泵15mins?

子爵府

10日大已經泵到7安,除非阿仔好大食,否則太多奶唔係好事,好易塞同乳腺炎

伯爵府

回覆:chan_chi_mun 的帖子

7oz飲到兩餐呀;但唔泵仲塞哦,甘應該點?

男爵府

你個樽咁型既

男爵府

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆 Baby_Cute 的帖子

參考下:

千其唔好放棄埋身 (長氣)

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=10113967&extra=page%3D2&page=1[/url]

塞左的解決辦法:

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=10143200&extra=page%3D2

我四個幾月人奶媽,一直都係兩邊加埋得150ml,到一月頭,左右兩邊胸都有幾粒白點,用手擠穿左,但隔一日又有,有D5穿,個胸又漲卜卜,熱辣辣,又 痛,又有硬塊,總之成個胸摸不得,之後去睇人奶醫生,佢幫我挑穿D白點,又用手幫我擠晒D奶,通返佢。點知隔一晚D白點又出現,我個右胸又有硬塊,我立即用泵,泵出來20分鐘,去淋熱水期間用手泵泵,又用手搓,用了半小時,再隔四小時再泵,再搓,直到硬塊消失。
期間飲鈣c寶燕麥,日間每三小時泵一次。呢個就是我的經歷!希望可以幫你

呢兩日發燒感冒,又有D塞塞地,而家仲病緊,我發現左個方法係在冲涼後在白點地方用毛巾輕輕擦,陣皮會磨走然後立即泵,泵完用凍full,奶量比之前多左D,大家可參考一下

我又同大家分享下塞左我要點做,我已經塞左好多次,第一次看私家醫生,第二次去健康院,第三,,........次我自己在家搞通佢。方法大家都知, 但食物方面可以有小幫助,如飲檸檬水令到奶無咁傑,出得順。食卵磷脂幫助通乳腺。介食一下芝士,牛奶。到了通返後可以飲純牛奶增奶,但飲一杯就好了!我自 己而家6個鐘泵一次。有圖有真

我第一次塞左咩都唔識做,見到有醫生看就梗看,用左我700蚊呀,好肉赤!
之後去健康院,姑娘先用泵,再熱敷,再用手按,佢教我返到屋企都係咁做,就得啦,最緊要卑BB, 只要有奶出就無問題,只不過係出奶慢小小, 持續3個鐘泵一次,熱敷,泵完再凍敷,直到乳房5疼痛.我第三次塞,都無去健康院,用呢個放法,再身體調節.飲檸檬水,還有卵磷脂..5好食芝士, ...d奶傑,會難出....沖熱水涼時對住個胸淋呀,淋完後用手擠d奶出來

子爵府

引用:多謝提點,係咪每邊泵15mins

原帖由 Baby_Cute 於 15-08-05 發表
多謝提點,係咪每邊泵15mins?
係每邊30分鐘,同一時間泵 ,無人會用泵咁浪費時間。

大宅

認識瑞士牛牛第四回

difrax泵

伯爵府

我係邊30 mins呀

伯爵府

回覆:misaxkiu 的帖子

係呀

男爵府

引用:10日大已經泵到7安,除非阿仔好大食,否則

原帖由 chan_chi_mun 於 15-08-05 發表
10日大已經泵到7安,除非阿仔好大食,否則太多奶唔係好事,好易塞同乳腺炎

...
同意!富媽唔係好事

伯爵府

回覆:Cgg 的帖子

點解?反而泵得多會塞架?我多左d奶比埋二仔飲的

伯爵府

回覆:hello_rabbit 的帖子

我而家兩邊加埋20分鐘,就會軟返,但2個鐘到又再谷,甘係咪都等三個鐘先泵會好d?

複式洋房

育兒性格勳章

多左d奶用黎俾Bb 沖涼仔啦

伯爵府

回覆:caca0620 的帖子

嘻嘻其實唔會多好多呀,因為二仔會ko埋

伯爵府

引用:嘻嘻其實唔會多好多呀,因為二仔會ko埋

原帖由 Baby_Cute 於 15-08-06 發表
嘻嘻其實唔會多好多呀,因為二仔會ko埋
有market就得啦,2-3個鐘頭泵一次ok。

複式洋房

加油呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊