跳至

首頁

尾頁

洋房

Hi Hi... 各位媽咪,我第一次上來留言請多多指教,之前都有睇過大家講過(比諾幼稚園)本人仔仔都有意報讀,現在1歲3個月想明年8月入讀N班(半日),之前我都有打去問過,妳地講得對,園長答既方法另我不想去報,好以好忙,答多句都不想,但睇過大家既評價又好以不錯,真係另我心大心細,又好以有好多雜費要交!如果讀N班半日收費是怎樣(有沒有雜費)?升上K1會轉全日,扣除學卷後收費又是怎樣(有沒有雜費)?(比諾幼稚園)是一間好學校嗎?在調景嶺至將軍澳站有沒有其他選擇??要津貼學校.謝謝..

子爵府

我囡囡讀緊 n1 半日班,讀得好好,園長態度的確會令好多家長卻步,我都試過有呢種情況,想報與唔報之間。入讀後發覺園長既態度又唔係真係我地想像中咁差既。佢對我地d小朋友好好架,你自己考慮下啦。
我囡囡讀左半年,每月都係交$2043(全包),入讀前就要比書包,校服,智能卡既費用,呢幾樣野都係比一次,都唔係好多雜費之麻。

原文章由 Heizfoo 於 08-6-30 17:00 發表
Hi Hi... 各位媽咪,我第一次上來留言請多多指教,之前都有睇過大家講過(比諾幼稚園)本人仔仔都有意報讀,現在1歲3個月想明年8月入讀N班(半日),之前我都有打去問過,妳地講得對,園長答既方法另我不想去報,好以好忙, ...

水晶宮

我發覺基本上有好多人都有你呢個情況出現,心大心細,我自己都是其中一個mouth:mouth:" /> 但讀落又真是唔錯WO,有學券既來講,我個人就鍾意比諾同天主教聖安德肋堂,因為呢兩間比較大,環境比較好,其他個D我本人就冇咁鍾意.比諾依家日日都有外籍老師教英文,普通話就好似一個星期兩三堂,個人認為都算唔錯,通常要私校先有呢D野,非牟利好少有咁好,咁你自己考慮啦,其實每間幼稚園都有佢好與唔好既一面,看你自己鍾意邊D羅.

雜費是一開學時一次過比晒,600幾蚊,唔算多,半日班就每個月2,034,唔算好貴,因為佢有外籍老師教英文.

[ 本文章最後由 whywhite22 於 08-7-2 11:01 編輯 ]

洋房

thank you!

O 原來大家都有同一想法! !多謝大家比信心我,而家信心大左,等我今個星期再去睇下,如果無咩問題就去報名,留位先.thank you.

水晶宮

不過我又覺得你唔使咁早去留位,因為佢基本上都會有位,到時去讀先報名都唔遲,費事到時留著位唔讀仲浪費錢.以上個人意見,只供參考,我唔負責任家.

大宅

我就係一個例子啦, 1月份係另一間學校俾左留位費, 結果最後都吾讀, 肉都尺埋, 成千蚊架。
我都係6月初先報比諾, 都驚無位架, 可能住得近啦, 除時落去問都得, 當然你一心想讀比諾, 就去留位, 了左件心事嘛,, whywhite22認同嗎?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

不好意思~ 想問一下點解你地唔選讀德寶 而選讀比諾呢

大宅

要是符你需要咩啦.
德寶-無延展放6:00
比諾-有延展
聽d家長講德寶要付好多離費

大宅

好媽媽勳章

留位費通常是報讀一D好搶手既幼稚園先要比,通常有位既就唔會比留位費,想讀既時候提前小小去報就OK啦.

[ 本文章最後由 ggoo 於 08-7-4 10:29 編輯 ]

水晶宮

我覺得就算你想讀比諾都唔使提早幾個月去交留位費,萬一唔讀時就真是浪費錢,提前小小去報名留位就OK,因為比諾既學位唔緊,照計隨時去報名都有位.

洋房

德寶﹣我都有想過但D學費真係太貴啦! 上左K1又無津貼!所以都係唔想啦!反而比諾D口碑又幾好,係園長講野態度差左小小!但我睇返大家講佢都吾錯!K1有津貼,在將軍澳來講有都係一間好既幼自稚,所以就決定報名!...........大家都講得對...........現在報又好以早左DD,但又真係怕到時無位,成千蚊留位費,都幾多,好!睇多一個月啦,如果無其他選擇就報左先,唔係到時無位就唔好啦!我會CRY架!!

重有大家知唔知比諾係咪會有開放日??幾時??定係報名時就可參觀下,我未睇過!:funny

[ 本文章最後由 Heizfoo 於 08-7-5 10:42 編輯 ]

子爵府

隨時都可以參觀架,你同園長講聲就ok架啦。

別墅

你是插班???
係咪將廣個間??

原文章由 goofyszesze 於 08-7-5 11:29 發表
隨時都可以參觀架,你同園長講聲就ok架啦。

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

子爵府

08年1月 剛剛兩歲插班(n1)半日。
08年8月會再讀(n1)全日
係呀...將廣個間。

原文章由 josejandy 於 08-7-9 07:24 發表
你是插班???
係咪將廣個間??

別墅

I just left my son in bilok, i paid for july (9 - 20) and let him try try sin ar, why u choose full day class in coming aug???

原文章由 goofyszesze 於 08-7-9 10:09 發表
08年1月 剛剛兩歲插班(n1)半日。
08年8月會再讀(n1)全日
係呀...將廣個間。

子爵府

因為我囡囡有嫲嫲湊架,但放學返屋企嫲嫲太就佢啦,攪到佢好痴身,我奶奶又咩都幫哂佢就做,整到佢靠哂嫲嫲,所以我地決定比佢返全日囉。

原文章由 josejandy 於 08-7-9 10:52 發表
I just left my son in bilok, i paid for july (9 - 20) and let him try try sin ar, why u choose full day class in coming aug???

大宅

留位費$550就ok架啦, 無你諗得咁貴喎!
不過我年頭果陣就真係交咗一間過仟的留位費 , 無法啦, 我個仔係細b, 果間係當時唯一一間肯留位俾我的幼稚園, 為咗唔想阿仔無書讀, 所以俾咗先算啦!
http://albums.vitapixel.com.hk/200709/heison/cover.html

別墅

但我覺得好可憐, 在陌生地方睡, 雖老師好nice, Jayson in NB ^_^

how about your girl?

原文章由 goofyszesze 於 08-7-9 12:55 發表
因為我囡囡有嫲嫲湊架,但放學返屋企嫲嫲太就佢啦,攪到佢好痴身,我奶奶又咩都幫哂佢就做,整到佢靠哂嫲嫲,所以我地決定比佢返全日囉。

複式洋房

我囡囡也是今年12月插班的, 因11月先足2Yrs, 我也是給奶奶湊的, 她住富康, 所以就她, 選比諾這個大原因, 暫時我都是比她返上午班, 因我奶奶不太喜歡囡囡返全日, 因她說囡囡太細個了, 其實我都想比囡囡返全日, 學吓獨立點, 不用,整日也痴實我奶奶, 在家學到的嘢少,所以或者k1才考慮比她讀全日班, 還有會否轉校, 當她上k1時, 因我不太喜歡這間學校, 但也比囡囡試吓先囉.

子爵府

當然我都覺得好慘先會比佢返半日班先,但發覺佢跟住我奶奶都唔係太好,都要忍心去試下返全日班...我奶奶係唔想我地比佢返全日架,但無辦法之中既辦法就係比佢返全日囉。

原文章由 josejandy 於 08-7-9 17:32 發表
但我覺得好可憐, 在陌生地方睡, 雖老師好nice, Jayson in NB ^_^

how about your girl?

首頁

尾頁

跳至