在職全職

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

回覆:有冇大學畢業的ftm

到!🙋
快做了全職媽媽2年了!
有時也會想番全職的!
不過亦擔心小孩之後又要重新適應跟親人的生活!

大宅

Master 畢業,quit 了大學行政工作回家ftm

湊2個,2歲多同9個月
做左ftm半年
冇工人,冇鐘點,一至五有幾日會同婆婆去食早餐,行下,婆婆會來同孫玩一陣

伯爵府

我做左ftm一年,原因係公司改組我無得再返半日工,依家自己接freelance在家做,有時都要出外見客同做下admin野咁,由於我兩個小朋友都讀小學,長老幫我接放學同埋有時我出左外面幫我睇住小朋友。無工人無鐘點,老公都有幫手所以煮飯家務都可以兼顧到。收入其實好唔穩定無以前返半日工咁好,但都有照樣比錢長老,但始終算係自己生意,咪捱下儲下客keep住自己係呢個行業咁

大宅

引用:我都剛成為ftm, 阿囡2個月大,冇請工人/姨

原帖由 曉如1312 於 15-08-09 發表
我都剛成為ftm, 阿囡2個月大,冇請工人/姨姨,屋企人又幫唔到我,慢慢適應緊,不過少出街,少左打扮,希望 ...
我都係湊一個b,但冇長老幫手

大宅

引用:我做左ftm一年,原因係公司改組我無得再返

原帖由 snoopyiu 於 15-08-11 發表
我做左ftm一年,原因係公司改組我無得再返半日工,依家自己接freelance在家做,有時都要出外見客同做下admi ...
都好吖,有自己生意,唔洗完全冇做野咁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

大宅

回覆 viffy 的帖子

我又係喎, master畢業, 以前又係做大學行政. 一仔一女, 大既升小一, 細既兩歲. 平時一腳踢, 無工人, 得一位長老間唔中可以幫下手.

大宅

引用:回覆 viffy 的帖子我又係喎, master畢業,

原帖由 patpochan 於 15-08-11 發表
回覆 viffy 的帖子

我又係喎, master畢業, 以前又係做大學行政. 一仔一女, 大既升小一, 細既兩歲. ...
升小一好好啦,多d時間陪細嘅同做下屋企野

男爵府

好媽媽勳章

回覆:有冇大學畢業的ftm?

因身體問題婚後無做FT,而家有一女一仔,做freelance咁樣。

但最近見早我兩年入職的同事已做到去副總裁、前下屬都已去到中層管理層,我就有點失落

我目標是細仔小一我就全身而回,但仲有五年🙈🙈🙈

大宅

我phd畢業,兩三年前quit準備生b,做pt,生b之後冇做野,全力湊b(冇長老冇工人),宜家b九個月了。打算生多個,兩個都反全日之後,再考慮做pt。

別墅

畢業做左兩年野,大肚就冇做,呀b8個月,有工人姐姐,冇長老幫手,唔放心姐姐湊,所以做ftm,但每日都好忙,呀仔太好活力。到呀仔返學都想出返黎做份hea工,唔想脫節,多個錢洗下

男爵府

回覆:老犬 的帖子

我B也是8個月啊

大宅

引用:畢業做左兩年野,大肚就冇做,呀b8個月,有

原帖由 老犬 於 15-08-20 發表
畢業做左兩年野,大肚就冇做,呀b8個月,有工人姐姐,冇長老幫手,唔放心姐姐湊,所以做ftm,但每日都好忙 ...
咁你仲好後生,阿仔讀書出返黎做野都同人地讀完master再phd再出黎做野差唔多年紀

大宅

唔做野仲有請工人,咁本身都屋企唔憂or老公搵好多

禁止訪問

公爵府

回覆:b@by 的帖子

咁選擇咗,就冇唸咁多喇

男爵府

回覆:b@by 的帖子

到。Ftm左2年半,湊2個,有工人,有長老weekend 幫手玩下孫俾我出去食餐飯。因為小朋友太細,所以平日超級忙

大宅

認識瑞士牛牛第一回

Master degree, ftm 左11個月,本身工作經驗5多,偶爾都會擔心之後難融入返社會工作。想小朋友k1出返來做,但又未諗掂接送問題,都幾頭痕

大宅

到。

相信第時出翻嚟做嘢,好難搵翻 manager grade

男爵府

未係ftm. Master degree, 將會internal transfer, bonus冇左,但好在keep 得番manager grade同埋有多d時間陪女女,plan 儲一年 work exp 就ftm... 起碼n年後揾part time/ hea 工都有d相關work exp

首頁
12345...9

尾頁

跳至