在職全職

跳至
[全職媽媽] 有冇大學畢業的ftm?  

首頁
45678...9

尾頁

複式洋房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:有冇大學畢業的ftm

我都係U grad,做左幾年ftm了,最大得著係可以陪住小朋友成長,不過有時覺得冇做野太耐有少少脱節,有時連放紅日都唔知

複式洋房

回覆 ccmshsh 的帖子

我都係啦……成日被人問,仲末有B添……

複式洋房

回覆 VampireBaby 的帖子

咁你嫁得好 ok呀

複式洋房

回覆 daisylhn 的帖子

同感,可是回不去了……

男爵府

回覆:有冇大學畢業的ftm?

美國大學grad 回來工作,無唸過自己會係ftm..好多人都話好size ...但我同屋企人都覺得唔同階段有唔同抱負。

複式洋房

到!生完後冇做,初初有陪月工人,但BB3個月起自己一手一腳,試過再用工人但太費神炒了,有用鐘點,現在己四歳多,很痴我,感情很好,很大滿足感,當中有很多很攰很難捱的時刻,覺得自己很威:)
大學畢業,有碩士學位,之前工作了十多年,初初湊的頭一年多每天都enjoy and feel sweet, but when he becomes more and more active, really tough.

Want to go back to work a bit, but most are full time demanding job

禁止訪問

大宅

我master degree, 做咗10年嘢預備生大女之前就停工,大女而家k1, 早幾個月專登請個工人姐姐咁我就出返嚟做working mom (好好彩搵到同之前差不多人工待遇嘅工),但後來發現有咗二寶,份工太趕太忙又成日唔舒服,老公下令要我返屋企安胎😓

大宅

引用:Quote:原帖由+lamlamkaka+於+15-08-23+發表

原帖由 ccmshsh 於 15-08-24 發表
我開始有點頂唔順(厭奶+夜奶),由頭髮到腳趾尾都覺得好攰好辛苦......

...
我之前冇工人姐姐,自己湊捱咗兩年幾終於頂唔順(倦得濟成日病),於是請了印印姐姐

禁止訪問

男爵府

引用:雖然已決定做ftm,但個心成日放唔低,唔做野

原帖由 b@by 於 15-08-09 發表
雖然已決定做ftm,但個心成日放唔低,唔做野個人會脫節,而且身邊多數朋友都唔係ftm

...
唔覺喎

複式洋房

到~

禁止訪問

醒目開學勳章

回覆:b@by 的帖子

禁止訪問

認識瑞士牛牛第一回

大宅

引用:有,我2個大學學位,3個碩士學位添(⊙_⊙)

原帖由 monkeyho 於 15-10-22 發表
有,我2個大學學位,3個碩士學位添(⊙_⊙)
勁呀,仔女幾大呀

男爵府

下月開始做ftm, 朋友說只會同自己的工作脫節而不會同社會脫節. 我兩個小朋友一個三歲多, 一個九個月, 有兩個工人同part time保母同婆婆幫手, 但是佢地唔識/唔敢/唔會教, 發現大仔已經出現"港童"特徵. 做左十幾年野, 除了人工, 沒有其他, 同埋返工, 放工湊仔, 一點自己的私人時間都沒有(我有時間都想自己睇), 三年多沒有睇movie, 細的出世後我連電視都無時間睇. 所以我決定使少d, 換取多d同屋企和比自己的時間

感恩自己可以有選擇

禁止訪問

認識瑞士牛牛第一回

大宅

引用:回覆 b@by 的帖子1個仔仔,6個月大

原帖由 monkeyho 於 15-10-23 發表
回覆 b@by 的帖子

1個仔仔,6個月大
我仔都是6個幾月

禁止訪問

認識瑞士牛牛第一回

大宅

引用:下月開始做ftm, 朋友說只會同自己的工作脫

原帖由 fanfanbb 於 15-10-23 發表
下月開始做ftm, 朋友說只會同自己的工作脫節而不會同社會脫節. 我兩個小朋友一個三歲多, 一個九個月, 有兩 ...
小朋友太多照顧者好難教得好,我都心思思想自己湊返教好D。但預咗會勞氣仲辛苦過返工。

首頁
45678...9

尾頁

跳至